Afaceri cu dop - Piaţa vinului, ca în vremurile bune

Afaceri cu dop - Piaţa vinului, ca în vremurile bune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După doi ani în care criza s-a simţit şi în… paharele românilor, piaţa vinului a dat din nou cep afacerilor din domeniu. Păhărel cu păhărel, cifra de afaceri în vinificaţie a crescut în ultimul an cu 15 la sută, la nu mai puţin de 400 de milioane de euro, potrivit datelor Patronatului Vinului şi Viei din România (PNVV). Mai mult, deşi anul trecut la nivelul consumatorilor nu au fost resimţite ameliorări în ceea ce priveşte bugetul alocat consumului de produse alimentare, vânzările de vin de calitate au crescut.

Conform Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV), numărul însemnelor de certificare pentru vin comercializate de acesta producătorilor de vin de calitate a crescut anul trecut cu 15 la sută, fiind foarte apropiat de anul 2009 (32,7 milioane de însemne în 2011 faţă de 34,1 milioane în 2009). Producătorii de vin au raportat pentru anul trecut creşteri ale vânzărilor de vinuri la sticla de 0,75 litri, din categoria de preţ peste 12 lei la raft. Potrivit acestora, creşterile au fost între 9 la sută şi 20 la sută. 

Altă tendinţă înregistrată anul trecut se referă la vinul de masă unde, după recolta redusă din anul 2010 (circa 5 milioane de hectolitri de vin, comparativ cu producţia 2011, estimată la 6,5 milioane de hectolitri), s-au importat cantităţi record de vin vrac din ţări precum Spania şi Italia. În urma recoltei bune din punct de vedere cantitativ şi calitativ de anul trecut, importurile de vin vrac sunt în scădere în ultimele luni.

Citit 1965 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2012 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.