Până în martie 2013 preţul gazelor va fi îngheţat

Până în martie 2013 preţul gazelor va fi îngheţat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţul gazelor naturale pentru populaţie va fi îngheţat până la finele lunii martie 2013, odată cu prelungirea cu un an a unui ordin prin care s-a stabilit că tarifele nu se modifică în perioada 1 iulie 2011-31 martie 2012. Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.

Guvernul a decis anul trecut să nu modifice în intervalul 1 iulie - 31martie 2012 preţul gazelor naturale livrate populaţiei şi unor instituţii publice, precum şcoli sau spitale. Aproximativ jumătate din consumul de gaze din România este reprezentat de aceşti clienţi, care plătesc tarife reglementate, stabilite de ANRE. În acelaşi timp, a crescut preţul plătit de consumatorii industriali.

Va fi eliminat şi tariful social

Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.

Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015.

În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimat între 1,15 milioane şi 1,4 milioane de clienţi (14-17 la sută din total ), astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ.

Citit 1485 ori Ultima modificare Duminică, 18 Martie 2012 13:43

1 comentariu

 • postat de Gica Contra
  Luni, 19 Martie 2012 07:57
  In martie se maresc tarifele la energie si gaze , in aprilie vine factura criminala , in iunie votam !!! Cine si o face cu mana lui se numeste lucru manual !!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.