ArcelorMittal ameninţă voalat cu retragerea din România

ArcelorMittal ameninţă voalat cu retragerea din România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Grupul lansează avertismentul după trei luni în care a fost nevoit să cumpere zilnic energie la suprapreţ pentru unităţile din ţară deoarece niciun furnizor nu s-a arătat interesat să încheie un contract pe termen lung
  • Sindicaliştii consideră că ameninţarea face parte din tactica de negociere a contractului pentru energie, dar adaugă că, dacă ea are fundament, este îngrijorătoare şi statul trebuie să intervină

Într-o declaraţie dată publicităţii ieri, gigantul siderurgic ArcelorMittal ameninţă voalat cu retragerea operaţiunilor din România, dacă nu are „predictibilitate şi siguranţă” în achiziţia de utilităţi.

„Prin respectarea integralǎ a regulilor în toate ţările unde deţine unitǎţi de producţie, ArcelorMittal se aşteaptă să obţină predictibilitatea şi siguranţa legală privind furnizarea continuă a utilităţilor de bază, care sunt vitale pentru afacere. (...) Supoziţiile făcute împotriva companiei noastre îi afectează reputaţia şi, în final, riscă să aibă un impact negativ asupra viabilităţii acesteia în România. ArcelorMittal rămâne un investitor loial României, dar subliniază importanţa existenţei unui cadru legal puternic şi corect pentru a-şi putea desfăşura activitatea în interesul tuturor părţilor interesate, inclusiv angajaţilor, acţionarilor, clienţilor şi furnizorilor săi”, declară grupul.

Supoziţiile la care ArcelorMittal face referire includ compania între „băieţii deştepţi” din domeniul tranzacţiilor cu energie, după doi ani în care a cumpărat energie ieftină de la Hidroelectrica.

Ocolit de furnizori, grupul ia energie la suprapreţ

Grupul ameninţă cu plecarea din România în contextul în care, de trei luni, este nevoit să alimenteze unităţile locale cu energie scumpă, după ce contractul avantajos cu Hidroelectrica a expirat în primele zile ale anului. De la Hidroelectrica compania lua energie la preţul de 130 de lei/MWh, în timp ce preţul mediu la contractele pe termen lung era de 170-180 de lei/MWh. Acum, preţul mediu pentru aceste contracte este de 220-230 de lei/MWh, însă, neavând un furnizor, ArcelorMittal cumpără energie la suprapreţ, de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), unde tarifele pot ajunge şi la 350 de lei/MWh!

Săptămâna trecută, compania a încercat să încheie un contract de lungă durată, pentru a stopa risipa de bani. Grupul intenţiona să cumpere 3,15 milioane MWh pentru doi ani, adică cinci la sută din consumul naţional de energie, şi era dispus să plătească 200 lei pe MWh, un preţ apropiat de cel al pieţei. Niciun furnizor nu a depus, însă, oferte de vânzare şi licitaţia a fost anulată, ArcelorMittal fiind nevoită să continue achiziţiile de energie scumpă de pe PZU.

Compania semnalează acum că situaţia nu mai poate trena. „În procesele de negociere şi încheiere a contractelor de furnizare, inclusiv cele de asigurare a necesarului de energie, ArcelorMittal îşi propune să obţină preţuri competitive şi să îşi securizeze volumele mari de care are nevoie. Aceste elemente susţin, în mod continuu şi pe un fundament solid, afacerea”, declară grupul.

Liderii sindicali cer intervenţia statului

Liderul FSS Metarom, Mircea Scîntei, apreciază că ameninţarea ArcelorMittal este doar o tactică de negociere a contractului pentru energie şi susţine că grupul nu se va retrage din România „pentru că nu are unde să desfăşoare activităţi la fel de bănoase”. Totuşi, adaugă el, dacă ameninţarea are fundament, este îngrijorătoare. „Dacă există fundament, vom cere naţionalizarea imediată, pentru că nu ne permitem să pierdem o companie care concentrează atâtea slujbe”, afirmă Scîntei.

Şi liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber, pledează pentru intervenţia statului. „Trebuie să existe un parteneriat între stat şi companie, în aşa fel încât aceasta să beneficieze de facilităţi la achiziţia de utilităţi, condiţionate de creşterea producţiei de oţel şi de conservarea numărului de salariaţi”, declară Tiber.

Citit 3316 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 23:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.