Drumul scump până la raft - Alimentele, taxele şi producătorii

Drumul scump până la raft - Alimentele, taxele şi producătorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrebat ce efecte ar avea o scădere a TVA la 9 la sută în cazul produselor de panificaţie, fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, citat ieri de Mediafax, a răspuns că "poate avea efect în reducerea evaziunii, dar nu în scăderea preţului pe raft”. I-am întrebat ce părere au şi pe doi producători gălăţeni de pâine şi/sau produse de panificaţie.

În panificaţie, şi 9 la sută e mult

Gabriel Simion, administratorul Gamacris, important producător de pâine gălăţean, susţine că şi nouă la sută e mult, cinci la sută putând fi un procent de taxare cu adevărat eficient.

"Pe lângă faptul că ar produce, în mod real, o diminuare a preţului la raft, scăderea TVA-ului la alimente ar produce cu adevărat mult dorita scoatere la alb, cum se spune, a tuturor vânzărilor de alimente. Asta în cazul în care se doreşte cu adevărat o măsură eficientă şi nu una luată doar din populism. Nouă la sută din preţ e suficient de... interesant pentru ca mulţi să încerce să-l eludeze", spune producătorul.

În viziunea lui Simion, o măsură care ar "curăţa" cu adevărat lanţul evazionist pe traseul de la cereale la pâine ar fi aceea a taxării inverse: "Mărfurile ar trebui să circule cu taxă zero între agricultor, producătorul de făină, cel de pâine şi retailer. Taxarea s-ar face abia la final, pe produs. Astfel, interferenţele în lanţ ale evazioniştilor nu ar mai avea loc şi fiscul n-ar avea de supravegheat decât încasarea TVA la produsul final".

TVA-ul actual, un procentaj prea tentant

Valentin Ancuţa, asociat al DERPAN, producător de panificaţie în gama superioară, crede că, la actuala cotă, TVA-ul este prea "tentant" pentru ca mulţi să nu încerce să-l eludeze: "Anual mergem la două-trei târguri în străinătate şi străinii rămân uimiţi cât de mare e TVA-ul la alimente în România. Statul s-a gândit doar cum să-şi crească veniturile imediate la buget, luând o cotă mai mare din preţul final.

Cum producătorii nu pot creşte preţurile în criză, practic aceeaşi bani se împart altfel: mai mulţi la stat şi mai puţini la firme, ori tocmai firmele sunt acelea care plătesc şi salarii şi varsă contribuţii la pensii. Iar în domeniul pâinii chiar există o problemă în ceea ce priveşte evaziunea, fiind şi un aliment care se vinde foarte rapid, în câteva ore. Dacă se vrea scoaterea la lumină a tuturor livrărilor pe piaţă, cred că singura metodă e aceea ca procentajul datorat statului să devină suficient de mic cât să nu merite eludarea".

Citit 1954 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 09:16

1 comentariu

 • postat de unul patit de muuuulte ori
  Miercuri, 09 Mai 2012 08:49
  Evaziunea fiscala nu se va micsora, si nu este numai in domeniul panificatiei.Bonuri de casa primesti doar in supermarcheturi si in farmacii .Cere bonul de casa in magazinele alimentare ,sau la sutele de chioscuri si esti privit ca extraterestru .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.