Drumul scump până la raft - Alimentele, taxele şi producătorii

Drumul scump până la raft - Alimentele, taxele şi producătorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrebat ce efecte ar avea o scădere a TVA la 9 la sută în cazul produselor de panificaţie, fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, citat ieri de Mediafax, a răspuns că "poate avea efect în reducerea evaziunii, dar nu în scăderea preţului pe raft”. I-am întrebat ce părere au şi pe doi producători gălăţeni de pâine şi/sau produse de panificaţie.

În panificaţie, şi 9 la sută e mult

Gabriel Simion, administratorul Gamacris, important producător de pâine gălăţean, susţine că şi nouă la sută e mult, cinci la sută putând fi un procent de taxare cu adevărat eficient.

"Pe lângă faptul că ar produce, în mod real, o diminuare a preţului la raft, scăderea TVA-ului la alimente ar produce cu adevărat mult dorita scoatere la alb, cum se spune, a tuturor vânzărilor de alimente. Asta în cazul în care se doreşte cu adevărat o măsură eficientă şi nu una luată doar din populism. Nouă la sută din preţ e suficient de... interesant pentru ca mulţi să încerce să-l eludeze", spune producătorul.

În viziunea lui Simion, o măsură care ar "curăţa" cu adevărat lanţul evazionist pe traseul de la cereale la pâine ar fi aceea a taxării inverse: "Mărfurile ar trebui să circule cu taxă zero între agricultor, producătorul de făină, cel de pâine şi retailer. Taxarea s-ar face abia la final, pe produs. Astfel, interferenţele în lanţ ale evazioniştilor nu ar mai avea loc şi fiscul n-ar avea de supravegheat decât încasarea TVA la produsul final".

TVA-ul actual, un procentaj prea tentant

Valentin Ancuţa, asociat al DERPAN, producător de panificaţie în gama superioară, crede că, la actuala cotă, TVA-ul este prea "tentant" pentru ca mulţi să nu încerce să-l eludeze: "Anual mergem la două-trei târguri în străinătate şi străinii rămân uimiţi cât de mare e TVA-ul la alimente în România. Statul s-a gândit doar cum să-şi crească veniturile imediate la buget, luând o cotă mai mare din preţul final.

Cum producătorii nu pot creşte preţurile în criză, practic aceeaşi bani se împart altfel: mai mulţi la stat şi mai puţini la firme, ori tocmai firmele sunt acelea care plătesc şi salarii şi varsă contribuţii la pensii. Iar în domeniul pâinii chiar există o problemă în ceea ce priveşte evaziunea, fiind şi un aliment care se vinde foarte rapid, în câteva ore. Dacă se vrea scoaterea la lumină a tuturor livrărilor pe piaţă, cred că singura metodă e aceea ca procentajul datorat statului să devină suficient de mic cât să nu merite eludarea".

Citit 2055 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 09:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.