Fără datorii şi fără investiţii - Galaţiul, curat şi sărac
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Fără datorii şi fără investiţii - Galaţiul, curat şi sărac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-un top al îndatorării oraşelor, Slobozia, Baia Mare şi Piatra neamţ ocupă primele trei locuri ca grad de îndatorare din totalul veniturilor. Bucureştiul are cea mai mare datorie publică, iar Galaţiul se află pe penultimul loc, din listă lipsind Sectorul 6 şi Brăila.

Potrivit legii finanţelor publice locale, când plăţile în contul datoriilor ajung la 30 la sută din venituri, localităţile nu mai pot accesa împrumuturi. La sfârşitul anului trecut, Slobozia avea un grad de îndatorare de 27,51 la sută şi un sold datorat de 45,4 milioane de lei. Baia Mare are 26,77 la sută grad de îndatorare, cu 49 de milioane de lei datorie în sold. Pe locul trei se situa Piatra Neamţ, cu 234,85 de milioane datorie scadente în 2027. Oraşul condus de Gheorghe Ştefan "Pinalti" are grad de îndatorare 24,6 la sută.

Cine şi cât a cheltuit

Bucureştiul, dator cu două miliarde şi un sfert, e bineînţeles pe primul loc ca sumă. Veniturile mari duc însă la doar 9,9 la sută grad de îndatorare. Cel mai îndatorat oraş moldovean este Iaşul, cu 303 milioane de lei şi 22 la sută grad de îndatorare. Dar recenta investiţie comercial-civică, complexul Palas, a schimbat radical centrul oraşului, aşa încât ieşenii pot spune că ştiu pentru ce vor plăti ani buni.

Galaţiul se afla pe penultimul loc în top, cu 33,27 milioane de lei sold pe minus şi 4,22 la sută grad de îndatorare. La acestea se adaugă cele 61 de milioane contractate în martie acest an. Deci e foarte posibil ca gradul de îndatorare al oraşului să se fi triplat chiar, ţinând cont de termenul relativ scurt de rambursare a sumei, 10 ani.

Citit 1562 ori Ultima modificare Marți, 12 Iunie 2012 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.