Preţuri de lux la portofele subţiri

Preţuri de lux la portofele subţiri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • * Cumpărăm electronice la preţuri mai mari decât nemţii, haine mai scumpe ca în Portugalia şi maşini mai costisitoare ca în Bulgaria * Imbatabili la nivelul UE suntem la… băutură şi tutun * 

În ciuda discrepanţei dintre veniturile din România şi cele din restul ţărilor Uniunii Europene, românii au plătit pentru o serie de produse preţuri apropiate de cele din „restul lumii”, iar pentru unele mărfuri preţuri chiar mai mari ca în ţările avansate, rezultă din datele furnizate de Eurostat. Vestea bună ar fi că, în medie, preţurile bunurilor şi serviciilor din România se situează la 60 la sută din media UE. Doar Bulgaria are un nivel mai redus al preţurilor (51 la sută din media UE), iar apropiaţi de noi sunt polonezii, cu o medie a preţurilor tot de 60 la sută şi ungurii, cu o medie de 64 la sută. La polul opus, cele mai mari preţuri sunt înregistrate în Danemarca (142 la sută), Suedia (128 la sută) şi Finlanda (125 la sută). Pe de altă parte, românii plătesc precum clienţii „de afară”, ba şi ceva în plus, pentru produsele electronice (105 la sută raportat la media UE). Preţurile sunt mai mari ca în Belgia (104 la sută), Franţa (101 la sută) şi chiar Germania (99 la sută).

Un alt segment la care România concurează vestul este cel al hainelor. România se situează la acelaşi nivel de preţuri cu Portugalia şi Lituania la acest capitol (93 la sută), dar peste Irlanda (92 la sută), Polonia (89 la sută), Spania (88 la sută) sau Ungaria (85 la sută). Cele mai mici preţuri la haine sunt înregistrate în Bulgaria (75 la sută), iar cele mai ridicate în Suedia (133 la sută). Pe un alt segment comercial important, cel al autovehiculelor, România se situează cu preţurile la 88 la sută din media europeană, teoretic printre cele mai reduse. Pe de altă parte, variaţia în cadrul UE a preţurilor este mai redusă, de la 83 la sută în Bulgaria la 122 la sută în Portugalia.

Cele mai scăzute preţuri în România, comparativ cu restul UE, sunt cele pentru … alcool şi tutun, cu 66 la sută din media europeană. Doar Ungaria (63 la sută) şi Bulgaria (64 la sută) au preţuri mai mici decât România, în timp ce maximul este înregistrat în Irlanda (163 la sută). Pe de altă parte, trebuie spus că preţurile înregistrează variaţii majore la nivel european ca urmare a taxării diferite practicate de statele membre. Prin urmare, răbdare şi tutun, buzunarul să ne ţină.

Citit 2703 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.