Furnalul 1 şi Oţelăria 2, tăiate şi topite. Combinatul demolează instalaţiile aflate pe linie moartă (VIDEO)
Foto: Foto: Tudor Neacşu

Furnalul 1 şi Oţelăria 2, tăiate şi topite. Combinatul demolează instalaţiile aflate pe linie moartă (VIDEO)
Oţelăria 2 e demolată pe jumătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Parcă era cutremur când demolau Oţelăria 2, se clătinau paharele cu apă pe birou" * Urmează Furnalul 1, dar şi alte echipamente care nu mai sunt demult în funcţiune *


ArcelorMittal rade de pe faţa pământului acele instalaţii din combinatul de la Galaţi care sunt oprite de ani buni şi care nu vor fi repornite niciodată. Chiar în această perioadă sunt demolate Furnalul nr. 1 şi Oţelăria nr. 2. Mai devreme sau mai târziu, le vor urma altele.

Altădată făceau oţel. Acum devin oţel

Furnalul 1, oprit în 2005 după 37 de ani de activitate, şi Oţelăria 2, care nu mai produce oţel dinainte de privatizarea Combinatului, sunt primele capacităţi de producţie din fluxul primar de la Galaţi care sunt demolate. La furnal, lucrările sunt pe la început.

În schimb, oţelăria este deja la pământ. "Parcă era cutremur când demolau Oţelăria 2, se clătinau paharele cu apă pe birou", a declarat un salariat din Combinat. Clădirea, mare cam cât un bloc de peste cinci etaje, a fost distrusă cu explozibili. Deflagraţia tăiat hala în două: o jumătate s-a prăbuşit, iar cealaltă a rămas, şubredă, în picioare.

Şi Furnalul 1, şi Oţelăria 2 vor fi tăiate şi duse la topit, spre a fi folosite ca materie primă în procesul de fabricare a oţelului. "Fierul vechi rezultat va fi reciclat integral în cadrul procesului actual de producţie, contribuind astfel la planul nostru de reducere a costurilor", a explicat purtătorul de cuvânt de la ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

"Echipamentele învechite vor fi demolate"

După demolarea Furnalului 1 şi a Oţelăriei 2, rămân în picioare cinci furnale şi două oţelării. Cele mai multe sunt, însă, oprite, fără şanse reale de a fi repornite vreodată. Este cazul Furnalelor 2, 4 şi 6 şi Oţelăriei 3, care riscă să ajungă şi ele la topit. Viabile mai sunt doar Furnalul 3 (oprit temporar), Furnalul 5 şi Oţelăria 1 (ambele în funcţiune). O spune directorul combinatului siderurgic, Bruno Ribo. "Ştim cu siguranţă că viitorul va aduce operaţiuni cu două furnale şi o oţelărie. Acest lucru este generat de piaţă, care nu va mai fi vreodată ca cea de dinainte de criză. În privinţa echipamentelor învechite, oprite de mult timp şi despre care avem certitudinea că nu vor mai fi vreodată repornite, acestea vor fi - mai devreme sau mai târziu - demolate", a declarat, miercuri, Ribo.

Declaraţia ar putea alimenta temerile că patronii Combinatului vor să-l "tăie în bucăţi" şi să-l valorifice. Ribo spune, însă, că nu e cazul ca lumea să intre în panică. "Este o abordare normală, deoarece vrem să folosim integral fierul vechi, o resursă valoroasă pentru noi. De asemenea, demolarea acestui tip de echipamente este o decizie bună şi din perspectivele mediului înconjurător, securităţii oamenilor şi protecţiei muncii", a adăugat oficialul, referindu-se atât la riscurile de poluare sau de accidentare pe care aceste instalaţii le prezintă, cât şi la tentaţiile pentru hoţii de fier vechi.

În locul Oţelăriei 2 se face gospodărie de fier vechi

"Pe locaţia fostei Oţelării nr. 2, aflată în imediata apropiere a Oţelăriei nr. 1, în funcţiune, vom construi o nouă gospodărie de fier vechi. Astfel, se vor reduce costurile de transport, având în vedere că actuala capacitate de depozitare este la o distanţă mult mai mare", a anunţat directorul ArcelorMittal Galaţi.

Citit 5639 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.