Piaţa bancară gălăţeană - Leul se duce în jos, restanţele la credite se duc în sus

Piaţa bancară gălăţeană - Leul se duce în jos, restanţele la credite se duc în sus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Căderea leului la cursul de schimb valutar s-a făcut simţită şi în creşterea restanţelor pe piaţa bancară gălăţeană. Pe parcursul lunii iunie, creditele restante au crescut cu 15,8 milioane de lei, la un total de 642,4 milioane de lei, rezultă din datele centralizate de BNR. Numai că, dacă ar fi să analizăm situaţia pe categorii de împrumuturi, se constată că în timp ce la creditele în moneda naţională gălăţenii încep să se descurce mai bine, la creditele în valută lucrurile merg din rău în mai rău. Mai exact, la restanţele la împrumuturile în moneda naţională, chiar s-a înregistrat o scădere în ultima lună de la 286,9 milioane de lei la 273,7 milioane de lei. Situaţia este mai bună şi faţă de începutul anului, când la creditele în lei restanţele erau de 287,8 milioane de lei, dar şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când la acest tip de credite restanţele erau de 305,6 milioane de lei.
La creditele în valută, restanţele au crescut pe parcursul lunii iunie cu nu mai puţin de 29 milioane de lei, de la echivalentul a 339,7 milioane de lei la 368,7 milioane de lei. Spre comparaţie, la începutul anului restanţele la creditele în valută erau de 319,2 milioane de lei după ce, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrase o scădere de la cota de 329,7 milioane de lei.
Băncile au început deja să se replieze în faţă riscurilor în creştere în ceea ce priveşte anumite categorii de clienţi. Acest lucru s-a tradus într-o înăsprire a standardelor de creditare, atât la nivelul companiilor, cât şi la nivelul populaţiei. Potrivit raportărilor instituţiilor bancare centralizate de BNR, în ceea ce priveşte companiile s-au înăsprit în special criteriile de creditare pe termen lung. Microîntreprinderile sunt considerate categoriile de clienţi ce prezintă riscuri mai mari, iar o poziţie mai favorabilă în criteriile băncilor au firmele din domeniile agriculturii şi energiei. La nivelul populaţiei, înăsprirea standardelor de creditare s-a făcut simţită şi la nivelul creditelor imobiliare, dar mai ales la nivelul creditelor de consum.
Dată fiind fragilitatea tot mai accentuată a monedei naţionale în faţa valutelor străine şi ratele de schimb record atinse în ultima perioadă, este de aşteptat şi pe mai departe o accentuare a nivelului restanţelor la creditele în valută. Teoretic, pieţele financiare pot reacţiona favorabil dacă situaţia politică se va stabiliza, însă în acelaşi timp nu vor exclude izbucnirea unor noi tensiuni pe scena socio-economică, sub presiunea unor noi confruntări politice, foarte probabile dat fiind contextul electoral din acest an.
Citit 1686 ori Ultima modificare Marți, 31 Iulie 2012 18:31

1 comentariu

 • postat de Voinea
  Miercuri, 01 August 2012 17:15
  "Piaţa bancară gălăţeană - Leul se duce în jos, restanţele la credite se duc în sus." Astazi ,1.8.2012,ora 15.00,postul de televiziune "Realitatea TV",a transmis stirea potrivit careia Banca Nationala a Romaniei pentru a tempera devalorizarea monedei nationale, in luna Iulie a.c a fost nevoita sa arunce pe piata 800 milioane euro,desi deprecierea LEULUI a coninuat cu viteza uniform accelerata. Astfel fiecare dintre noi,cu ocazia "LOVITURII DE STAT" din 3-6 Iulie 2012,fara a tine cont ca inflatia pe luna analizata a crescut cu 3,6%, platim fiecare 800 milioane euro x 4,65 lei/euro / 22 milioane locuitori=169 lei/locuitor. Familia mea este formata din trei persoane si desi pentru prima data in ultimii 22 de ani nu am participat la referendumul din 19.7.2012, totusi particip fara voia mea, la o paguma egala cu 3 persoane x 169 lei/persoana=507 lei/familia Voinea. Cu 507 lei asiguraam alimentele pentru o luna de zile. Eu nu am cerut referendumul ,ci cei 256 pucisti din parlament ce au dorit sa-l acopere cu votul popular si am dreptul sa solicit recuperarea pagubei de la cei vinovati,inclusiv de la :Voiculecu ,Ponta si Crin Antonescu. Banii mei sunnt perduti,dar in toamna voi avea grija ca in cabina de vot sa nu votez niciun partid ce a participat la lovitura de stat si mi-au subtiat bugetul cu 507 lei.Asta-i o mare bataie de joc. Au promis ca ne scot din criza economica,iar ei o amplifica. De fapt era de asteptat sa se intample acest lucru, pentru ca economia tarii a ajuns pe mainele a doua persoane necalificate, un hot in drept-Ponta si un prfesor repetent in 2 ani si chiulangiu-Crin Antonescu. Poate ca pana la urma referendumul va aduce si ceva bun,"curatarea graului de neghina". Oare politicienii cred ca electoratul este naiv si ca pana la toamna va realiza ca "uselistii" i-au pacalit la alegerile locale, insa in toamna "ulceorul nu va merge de multe ori l.a apa"
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.