Bijutierul Ceauşeştilor şi-a făcut uzină de aur - GALERIE FOTO
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Bijutierul Ceauşeştilor şi-a făcut uzină de aur - GALERIE FOTO
Gheorghe Ivanov, între maşinile de făcut podoabe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Gheorghe Ivanov, cel care a fost bijutierul soţilor Ceauşescu timp de un deceniu şi jumătate, are acum unul dintre cele mai moderne ateliere din ţară şi vrea să readucă la viaţă şcoala românească de bijutieri înfiinţând o platformă de e-learning


Era mijlocul anilor '80. Gheorghe Ivanov, un bijutier născut la Brăila şi stabilit la Galaţi, lucra deja de zece ani pentru cuplul prezidenţial Nicolae şi Elena Ceauşescu. Grandomania dictatorului ajunsese chinuitoare pentru români, care făceau foamea şi îndurau frigul şi întunericul în apartamente pentru ca regimul să poată plăti, printr-un heirupism cinic, împrumuturile externe din care finanţase programele economice. Aceeaşi grandomanie îi dădea de lucru lui Gheorghe Ivanov, care le făcea Ceauşeştilor tot soiul de podoabe din aur masiv. Bijutierului îi intrau în casă peste 20.000 de lei pe lună când tragedia i-a lovit familia. Soţia lui s-a îmbolnăvit de cancer şi toată agoniseala s-a risipit prin spitale ca şi când n-ar fi fost. Toţi banii nu au fost, însă, de ajuns ca să o salveze. Femeia s-a stins câţiva ani mai târziu, în 1994. "E greu să te desparţi de cineva cu care ai împărţit atâtea", mărturiseşte bijutierul şi îşi acoperă tristeţea cu un zâmbet. Atunci i-a fost greu. Şi lui, şi fiului său. Gheorghe Ivanov şi-a stins furia faţă de soarta potrivnică prin muncă. A luat-o pe cont propriu şi micul lui atelier de bijuterii, înfiinţat în acel nesigur început de tranziţie, s-a transformat acum într-unul dintre cei mai căutaţi producători de podoabe din ţară. În ultimii ani a investit jumătate de milion de euro în echipamente de ultimă generaţie şi nu se opreşte aici. Visul lui este să înfiinţeze o şcoală de bijutieri, pe internet.

"Tot ce visăm, maşina poate face"

Astăzi, Gheorghe Ivanov are un atelier de bijuterii şi un magazin de desfacere în Galaţi. De curând, are şi un site, www.smarald.ro, care nu este complet finalizat, dar care îi poate ajuta pe potenţialii clienţi să-şi facă o idee despre piesele care ies din mâinile lui. Oferta este generoasă. "Avem acces la cataloage cu sute de modele de bijuterii din toată Europa, pe care clienţii noştri le pot consulta", spune bijutierul.

Dacă muşteriii vor bijuterii unicat, se rezolvă. În cel mult o oră, designerii lui Ivanov - atelierul are nouă angajaţi în total - pot face schiţa electronică a oricărei podoabe care îi trece prin cap clientului, iar în trei-patru zile piesa e gata. Atât e de simplu! Ar putea avea ceva de-a face, desigur, cu sutele de mii de euro pe care Ivanov le-a investit în echipamente în ultimii ani. "Dotările din ultimii trei-patru ani sunt de peste 500.000 de euro, din care 200.000 de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, accesate prin Programul Operaţional Regional. Am depus proiectul în 2010, iar anul acesta au venit banii de la UE", relatează bijutierul.

Atelierul lui Gheorghe Ivanov este acum complet informatizat. Doar retuşurile se mai fac la mână. "Avem de toate, dar ziua e prea scurtă", spune el.

Inima atelierului este maşina de făcut modele din ceară, unică în România. Ea costă circa 50.000 de euro, dar face toţi banii. "Este o imprimantă care printează modele 3D în ceară. Înainte, modelele nu se făceau în ţară, aşa că trebuia să le lucrăm manual. Doar turnarea era automată", explică Ivanov. "Acum, tot ce visăm, maşina poate face", adaugă el.

Bijutieri din toată ţara apelează la Ivanov

Imprimanta i-a adus noi clienţi - bijutieri din Galaţi, din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării, ai căror cumpărători vor podoabe unicat şi care nu au unde-şi face matriţele. Şi numeroşi comercianţi de bijuterii apelează la Gheorghe Ivanov, care le face nu doar matriţele, ci şi bijuteriile propriu-zise. Astfel a avut şansa să lucreze podoabe pentru diverse celebrităţi din Bucureşti - personalităţi şi vedete de televiziune.

Clienţii vin la Ivanov nu doar pentru că poate face absolut orice model, ci şi pentru că lucrează cu aur de calitate. "Piaţa este inundată cu aur de slabă calitate, din Turcia. Noi lucrăm, însă, doar cu aur fin şi cu aliaje din metale nobile, cum este argintul. Este ceea ce îl face mai scump", explică bijutierul.

În afară de design personalizat, realizarea matriţelor, turnarea bijuteriilor şi montarea pietrelor, inclusiv a diamantelor, atelierul lui Gheorghe Ivanov le poate oferi clienţilor tot soiul de alte servicii: acoperiri galvanice (aurire, argintare), lăcuirea bijuteriilor (aplicarea unui strat protector) şi rafinarea aurului, dar şi lucrări de mecanică fină, de la piese pentru ceasuri la componente auto.

Clienţii îşi vor putea configura singuri bijuteriile

Sună interesant, nu? Pe asta a mizat şi fiul lui Gheorghe Ivanov, a cărui viziune este întărirea componentei on-line a afacerii. "Vrem să dezvoltăm site-ul www.smarald.ro într-un magazin on-line, în care clientul să aibă inclusiv posibilitatea de a-şi configura singur bijuteria. Acest configurator va fi gata, apreciem noi, într-un an", dezvăluie fiul.

Tot într-un an speră să fie gata şi platforma de e-learning pentru bijutieri, un vis al tatălui său pe care fiul îl pune în practică printr-o soluţie modernă. "Vrem să dezvoltăm o bază de e-learning pentru bijutieri deoarece în ziua de azi nu prea mai găseşti persoane calificate în această meserie", spune tânărul.

Tatăl îi ia vorba din gură. "Şcoala de bijutieri a devenit inexistentă în România. Astăzi, calificarea se face la locul de muncă. Noi, de exemplu, avem nevoie de personal, dar, pentru că nu găsim calificaţi, o luăm de la zero cu cei pe care îi selectăm", explică Gheorghe Ivanov, el însuşi absolvent al vechii şcoli meşteşugăreşti româneşti.

CITEŞTE ŞI - Gheorghe Ivanov: "Am fost bijutierul lui Ceauşescu"

Citit 9016 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2012 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.