Rambursările de TVA s-au dublat, conform statisticilor Finanţelor gălăţene

Rambursările de TVA s-au dublat, conform statisticilor Finanţelor gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agricultorii au devenit contribuabili cu drept de rambursare a TVA


Rambursările de TVA operate la Galaţi s-au dublat în primele şapte luni din 2012 faţă de intervalul similar din 2011, relevă statisticile Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP). Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2012, Finanţele au rambursat TVA în sumă totală de 66,1 milioane de lei, faţă de numai 32,2 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2011. O parte din aceste sume au fost compensate, însă, cu unele datorii pe care firmele beneficiare de rambursări de TVA le aveau la stat, prin urmare sumele restituite efectiv au fost mai mici: 42,3 milioane anul acesta şi, respectiv, 17,2 milioane anul trecut, în perioada menţionată.

Aproape două treimi din suma rambursată anul acesta a ajuns la agenţi economici din industrie şi agricultură. De altfel, valoarea restituirilor de TVA către firmele din sectorul agricol a crescut de şase ori faţă de anul trecut, de la 2,9 milioane de lei în 2011 la 18,2 milioane în 2012. Iată explicaţia! „Societăţile agricole şi societăţile comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii au devenit din contribuabili cu obligaţii de plată a TVA, contribuabili cu drept de rambursare a TVA. Această măsură, care a venit în sprijinul producătorilor din agricultură, a determinat şi creşterea numărului solicitărilor de rambursare a TVA din partea persoanelor fizice autorizate, a asociaţiilor familiale şi întreprinderilor individuale care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu”, explică DGFP Galaţi.

În ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată încasată de la agenţii economici în primele şapte luni din 2012, aceasta s-a ridicat la 243,1 milioane de lei, faţă de 250,5 milioane în perioada similară din 2011.

 

Citit 2226 ori Ultima modificare Duminică, 12 August 2012 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.