Consproiect, fabrica de proiecte, ucisă la ordin politic
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Consproiect, fabrica de proiecte, ucisă la ordin politic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Salvată în ultima clipă de la faliment, Consproiect SA, fabrica de proiecte a CJ Galaţi, a intrat într-un proces de viabilizare * Redresare prin recuperarea creanţelor şi acoperirea datoriilor * Consolidare prin fidelizarea primăriilor şi atragerea unor noi categorii de clienţi * Modernizare prin definirea stilului de proiectare

Ajutată de Consiliul Judeţului - forul său tutelar - printr-o majorare de capital de 700.000 de lei operată în septembrie, societatea Consproiect încearcă să se repună pe picioare după ce în ultimii ani a fost împinsă la periferia pieţei de profil, deși era cotată drept o adevărată "fabrică de proiecte". Puţinele comenzi pe care le-a primit de la primării i-au fost plătite sub preţul pieţei sau deloc, fapt care a generat un blocaj financiar aproape fatal.
"Societatea a fost înfiinţată de CJ Galaţi la începutul anilor 2000, cu un scop bine determinat - acela de a realiza proiecte pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, lucrări care se preconizau a fi realizate de primării cu fonduri europene. Acest lucru s-a şi întâmplat o vreme. De la sfârşitul anilor 2000, însă, primăriile au început să apeleze la alte firme de proiectare, din alte judeţe, care nu cunoşteau specificul terenului de aici şi făceau erori de proiectare. Aceste erori erau remediate ulterior de Consproiect, fără ca societatea să încaseze ceva. Aşa a intrat în blocaj financiar", ne-a explicat noul director general al Consproiect, Ionică Simbanu, economist specializat în reorganizări judiciare şi având experiență în consultanţă în afaceri şi management. Din păcate, conducerea CJ Galaţi a devenit preocupată de managementul catastrofal de la Consproiect abia după ce, anul trecut, Fiscul a început să scoată la licitaţie bunurile societăţii, în vederea recuperării datoriilor la bugetul de stat!

Primii paşi - încasarea creanţelor şi plata datoriilor

Pentru că, pe filiera influenţelor politice de tot felul, repara pe ochi frumoşi greşelile comise de alţii, societatea a ajuns în situaţia de a nu-şi putea achita propriile obligaţii! Datoriile acumulate astfel au devenit o piatră de moară care a împiedicat Consproiect să obţină noi comenzi. Primii paşi în vederea redresării sunt, aşadar, recuperarea creanţelor şi acoperirea restanţelor. "Cu cele 700.000 de lei primite de la CJ vom plăti mare parte din datoria la stat, cifrată la 1 milion de lei. Diferenţa o vom achita din creanţele pe care trebuie să le recuperăm de la clienţi - ANL şi primării - şi care se ridică la 315.000 de lei. Fără datorii, vom putea participa la licitaţii", spune Simbanu.
La fel de importantă ca obţinerea de noi comenzi este tarifarea acestora la un preţ corect. "Preţurile pe care le practica societatea înainte erau stabilite în funcţie de disponibilul primăriilor. Acum facem o analiză de preţ, pentru că vrem să devenim competitivi", declară directorul Consproiect.
Este, totuşi, devreme pentru a vorbi de competitivitate la această societate, admite oficialul. "Pentru 2012 nu discutăm de creştere, discutăm de recuperare. Abia din 2013 vom putea cristaliza un buget", precizează Simbanu.

Consolidare prin atragerea şi fidelizarea clienţilor

Prioritatea societăţii, după ce va scăpa de datorii, o reprezintă obţinerea de noi comenzi. Simbanu intenţionează să facă asta, pe de o parte, făcând lobby pe lângă primării. "Am extins gama de servicii. Pe lângă proiectare, oferim consultanţă pe fonduri europene şi asistenţă tehnică. Practic, societatea studiază plaja de finanţări europene şi îi propune unei primării, în funcţie de necesităţile comunităţii, să acceseze o finanţare pentru construirea unei grădiniţe, de exemplu, pentru care noi realizăm proiectul tehnic şi ne ocupăm de toată documentaţia - de la avize până la caiet de sarcini. După 15 octombrie vom contacta primăriile, pentru a le prezenta serviciile noastre", afirmă şeful Consproiect.
Oficialul îşi propune să atragă capital şi câştigând noi clienţi. "Consproiect nu a fost o prezenţă pe scena proiectării. Vrem să creştem adresabilitatea societăţii, furnizând servicii şi societăţilor comerciale, şi persoanelor fizice. De curând, am atras cinci clienţi persoane fizice, cărora le proiectăm case, şi o firmă căreia îi gândim extinderea spaţiului de lucru", spune Simbanu, adăugând că ei nu au apelat până acum la Consproiect deoarece nu cunoşteau societatea. Ea îşi propune să apeleze la mijloace moderne ca să umple vidul informaţional. "Lucrăm la propriul site şi ne vom deschide conturi pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter", dezvăluie directorul Consproiect.

Design pentru viitor

În paralel, Ionică Simbanu încearcă să aducă un suflu nou la Consproiect, modernizând metodele de lucru - societatea se pregăteşte să instaleze un program de vizualizare 3D a proiectelor - şi întinerind personalul. "Numărul de angajaţi a fost redus deja de la 60 la 40, prin plecarea celor aflaţi în pragul pensionării. Media de vârstă rămâne, însă, ridicată - undeva în jurul a 50 de ani - şi, cu toate că toţi angajaţii sunt profesionişti, se simte nevoia de forţe proaspete. Le-am solicitat Facultăţilor de Arhitectură din Bucureşti şi Iaşi să trimită studenţi la Consproiect, pentru practică. Poate că unii vor rămâne aici", spune Simbanu, subliniind că societatea trebuie să-şi modernizeze viziunea şi să-şi definească stilul de proiectare.

Citit 4231 ori Ultima modificare Marți, 02 Octombrie 2012 17:26

4 comentarii

 • postat de inspiratul
  Miercuri, 03 Octombrie 2012 20:47
  Nicoleta Onofrei, Ovidiu Amălinei, Rodica Mişcalencu, etc, ......, si alti jurnalisti, de-a lungul timpului,...... Nu aveti pic de inspiratie! Daca ati fi facut o documentare mai amanuntita, ati fi aflat ca "fabrica de proiecte" nu a facut in ultimul timp mai nimic pentru CJ Galati din simplul motiv ca nu i s-au comandat. Probabil ar fi fost foarte bine daca toate proiectele CJ-ului ajugeau la "fabrica lui"!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Solidar
  Miercuri, 03 Octombrie 2012 12:53
  Mai oameni fara cap mai linistiti-va cu economisti ca astea buni la toate. Ati schimbat pe Tandea cu Mandea. Ia auziti # economist Ionica SIMBANU,economist specializat in reorganizari judiciare si avand experienta in consultanta in afaceri si management # mai sa fie. Trebuia neaparat sa fie director general .Are nevoie de Arhitecti tineri.
  Mai desteptilor Consilile locale si cel judetean au nevoie de specialisti in alimentari cu gaze ,in alimentari cu apa (pompe, conducte,puturi ),in drumuri de trafic usor in case cu parter sau p+1 cu anexe gospodaresti de tara etc. Facetile pe acestea bine cu cap si cu raspundere si totul va fi bine pentru voi si pentru beneficiarii vostri.
  Puneti directori INGINERI CONSTRUCTORI care cunosc judetul de la est la vest si de la nord la sud cu experienta in constructii rurale.Facxeti tot timpul expermente de acest fel care aduc numai si numai pagube de acestea imense.Intineriti angajatii,bine asa trebuie ,ati dat afara 20 asa o fi bine dar vat analiza angajatii ramasi sa vedeti cati au habar sau cunostinte de constructii si de proiectarea lor. Faceti asta si mai vorbim.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Consprostesc
  Miercuri, 03 Octombrie 2012 10:01
  Atatea vorbe goale pentru a masca incompetenta si furtul! Adica acest Consproiect a fost impins in faliment de cine? Primariile alea cum si-au permis sa nu plateasca serviciile de proiectare catre firma Consiliului Judetului cand fix CJ e ordonator principal de credite si, la o adica, ii taie macaroana oricarui primar taran cat ai zice... cons. Ca de proiecte profesioniste nu se poate vorbi daca ne gandim numai la mizeria desenata pentru Muzeul Satului de la Garboavele sau dejectiile animale (ca la asta folosesc jgheaburile proiectate spre aleile de vizitatori) menite aceleasi locatii.
  Cu ce naiba poti sa momesti un ziarist sa scrie asemenea basme poetice, sa nu intrebe de exercitiu financiar, de rapoarte ale Curtii de Conturi, de descarcare de gestiune a vechii conduceri, de asumarea managementului pagubos de pana acum, de inutilitatea atator SA-uri si SRL-uri cu actionariat etatist cand s-a vazut clar ca statul e cel mai prost administrator? Ii proiectezi ziaristului/-ei o inchidere de balcon, o recompartimentare a apartamentului sau cum? Ca daca e moaca articolul...nici nu vreau sa ma gandesc la IQ...
  Bref, astia mai arunca pe la gunoi 160.000 de euro din bugetul judetean ca sa salveze o epava, iar ziaristii, in loc sa traga un semnal de alarma evidentiind manariile de pana acum (macar ca sa existe premizele evitarii unei asemenea situatii pe viitor), dau ca inteligentii si lustru, cu limba dulce...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Paula Cernat.-PC.
  Miercuri, 03 Octombrie 2012 07:09
  Avem mare incredere in noul director.Ionica Simbanu,in ciuda tineretii,este un profesionist desavarsit.Suntem siguri ca va pune pe picioare mamutul.A dovedit-o si in alte parti.Suntem langa el si-i acordam,daca ni-l cere, tot sprijinul.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.