Odiseea deconcentratelor: Război pentru şefia Finanţelor gălăţene

Odiseea deconcentratelor: Război pentru şefia Finanţelor gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Partidele politice îşi negociază controlul asupra instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Finanţelor * Intrigi, favoruri şi politică la DGFP Galaţi * Garda Financiară se mai clatină, dar nu se predă, iar în Vamă, ce e val ca valul trece * Zile numărate pentru schimbarea conducerii Electrica Galaţi


Printre „trofeele” cele mai râvnite de cercurile de influenţă care gravitează în jurul partidelor politice se numără conducerea instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. Explicaţia nu este deloc una foarte complicată. Fiscul, Garda Financiară şi Vama sunt la nivelul comunităţii centre de putere ce au menirea de a garanta şi supraveghea respectarea legii în mediul economic. Iar partidele ascund destule afaceri la limita legalităţii.

Scaunul şi pretendenţii

De departe, cea mai râvnită dintre instituţii este DGFP Galaţi, iar în jurul ei se ţes permanent tot felul de intrigi. Costică Onica, aflat în prezent la conducerea instituţiei, nu exclude să fie schimbat din funcţie, dar nu priveşte acest lucru ca pe o fatalitate. „Nu am emoţii, nici dacă mă schimbă, nici dacă nu mă schimbă”, ne-a declarat directorul DGFP Galaţi. De inamici nu duce lipsă, iar unele adversităţi sunt de notoritate.
Principalul inamic este Lucian Domniţeanu, în prezent şef al Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii. Ironia sorţii, Costică Onica este cel care l-a (re)adus pe Domniţeanu la DGFP Galaţi. În 2009, cu sprijinul PDL, Domniţeanu a reuşit să devină director coordonator al instituţiei, dar după câteva luni Costică Onica a revenit pe poziţii. În prezent, Domniţeanu mizează, se pare, pe sprijinul PSD pentru a reveni la conducerea instituţiei.
Un alt posibil pretendent la funcţia supremă în DGFP Galaţi este Cicerone Lupu. De numele său se leagă inclusiv o serie de afaceri controversate, iar duelul cu Costică Onica s-a dus şi în instanţă. Chiar dacă la un moment dat a reuşit să ajungă destul de sus în ierarhia DGFP Galaţi, Cicerone Lupu nu mai face în prezent parte din structurile Finanţelor gălăţene. Dar asta nu înseamnă că nu şi-ar dori să se întoarcă… Chiar dacă evită referirile frontale la conflictele pe care le are cu unii sau cu alţii, Costică Onica nu se sfieşte să pună punctul pe „i” în legătură cu momentele în care la conducerea instituţiei s-au aflat "alte persoane": „A fost o răsplată a unor favoruri - se ştiu ei între ei - şi sper să nu se mai întâmple aşa ceva în perioada următoare…” Lista cu posibili viitori directori ai DGFP Galaţi ar mai putea fi completată cu directorii adjuncţi, Clavinia Petrescu sau Nicoleta Garbari, dar lista rămâne deschisă şi nu sunt excluse nici surprizele.

Cu Garda sus

În celelalte două instituţii de forţă aflate în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, lucrurile par a fi, cel puţin deocamdată, ceva mai stabile. La Garda Financiară, funcţia de comisar şef este ocupată de ceva vreme de Toader Ţocu, iar acesta a trecut deja atât prin focurile unor schimbări politice majore, cât şi a unor valuri de restructurări. El a scăpat, de exemplu, de valul agresiv de schimbări în structura conducerii instituţiilor publice din 2009, când PDL şi PSD au intrat împreună la guvernare, dar a supravieţuit şi guvernelor care s-au succedat de atunci. De asemenea, în 2011, când structura de execuţie a Gărzii Financiare a fost serios zdruncinată de restructurarea a nu mai puţin de cinci comisari superiori, Toader Ţocu a rămas în continuare comisar şef al instituţiei. Pe de altă parte, Garda Financiară este principalul instrument al statului în lupta cu fraudele şi, cu siguranţă, sunt destui care şi-ar dori ca, măcar în ceea ce-i priveşte, să fie ceva mai ocoliţi de controale prea amănunţite. Prin urmare, nu pot fi excluse tentativele de subordonare a acestei instituţii unor cercuri de interese din interiorul unor partide.
În ceea ce priveşte Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Galaţi, conducerea instituţiei este asigurată în prezent de Mihail Bucur. La fel ca şi alţi directori de deconcentrate a avut de trecut, în 2009, hopul demiterilor la grămadă. Pe lângă aspectele legale privind statutul funcţionarilor publici, aspecte tranşate în cele din urmă, în 2010, la nivelul Curţii Constituţionale, repunerea în funcţie a lui Mihail Bucur a fost uşurată şi de faptul că directorul de tranziţie, Marian Patriche, îşi înaintase demisia. Una peste alta, Mihai Bucur este unul dintre cei mai vechi cu funcţii de conducere în vama gălăţeană şi deocamdată pare încă ferit de disputele politice.

Protecţie de partid

Dintre deconcentratele aflate în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la nivelul Galaţiului se regăseşte Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) Galaţi. Aici zarurile au fost aruncate încă înainte să se mai aştepte rezultatul alegerilor. În fruntea Protecţiei Consumatorului, nu numai de la Galaţi, ci şi din Brăila, Tulcea, Constanţa, Buzău şi Vrancea, a fost recent numită Carmen Tudor, nimeni alta decât soţia directorului de la SC Drumuri şi Poduri, din subordinea CJ Galaţi, social-democratul Luciano Tudor. De numele acestuia din urmă se leagă controversata afacere Mobimod, în care ar fi vorba de returnări ilegale de TVA, anchetă care, cel puţin deocamdată, a rămas în coadă de peşte. Carmen Tudor nu ajunge pentru prima dată la conducerea Protecţiei Consumatorului. Ea a mai condus instituţia şi în perioada 2008 - 2009, până a fost schimbată din funcţie de PDL. Repusă în funcţie de PSD, probabil că nu are motive de îngrijorare, date fiind cotele vehiculate la pasienţa alegerilor.

Scurt-circuit politic

Un capitol interesant este cel al societăţilor aflate în subordinea Ministerului Economiei. De departe, cea mai râvnită funcţie este cea de director al Electrica Galaţi, ocupată în prezent de Iulian Aramă. Vorbim de o funcţie bănoasă şi aici e suficient să amintim că, în 2011, Aramă a avut venituri de 91.000 de lei, la care s-au adăugat şi 4.182 de lei în calitate de preşedinte al CA-ului Electrocentrale Galaţi. Pe filiera PDL, Iulian Aramă a prins postul de la Electrica în 2005 şi mandatul i-a fost tulburat doar timp de câteva luni, în 2008, când postul i-a revenit cu susţinerea PSD lui Marian Linteş. Ruperea alianţei dintre PSD şi PDL a însemnat şi revenirea lui Aramă la conducerea Electrica Galaţi, dar în prezent rădăcinile politice nu mai sunt compatibile cu cei aflaţi la putere. „Nu am primit nici o hârtie încă, dar se pare că este o chestiune de zile până voi fi schimbat din funcţie”, ne-a declarat Iulian Aramă. Acesta spune că nu are nimic de reproşat nimănui şi că „i se pare moral şi fairplay” ca, odată venit politic, să plece de la conducere politic. Un posibil succesor la conducerea Electrica Galaţi este tot Marian Linteş, variantă probabilă în condiţiile în care, la Electrocentrale, a fost deja (re)instalat liberalul Tudor Petre. Acesta din urmă a mai condus termocentrala gălăţeană în perioada în care s-a încercat privatizarea în colaborare cu cehii de la CEZ. Acum se încearcă o nouă relansare a societăţii, dar rămâne de văzut dacă Tudor Petre va avea mai mult succes. Cert este că, pe filiera Consiliului Local şi Apaterm, Electrocentrale joacă un rol important în viaţa socială a Galaţiului.

Citit 5090 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 23:32

7 comentarii

 • postat de Blade
  Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 20:41
  Pt "marcu", ce-si imagineaza ca prostimea din Galati, nu vede; - nu uita, ce personaje se pregatesc sa intre cu burta lipita de spate de atat post negru, in institutiile judetene si locale. Sa facem o mica trecere in revista; se pregateste "pintea" Paslaru, in caz de ratare in parlament, din nou Durbi, iarasi Picu, iarasi Cubasa, din nou Munteanu la vama, la fel Zaharia la "piete",samd. Numai noi, ramanem aceiasi, mu(l)ti si prosti !
  0
  0
  Raportează
 • postat de p vs. t ( pacala vs. tindala).
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 19:38
  eu am doar o problema: voi avea pe stampila de vot suficient tus sa pun minim doua stampile pe fiecare buletin de vot? eu ii cred pe toti politicienii. am o colectie de stampile pe buletin de la votari completa. mai am si o carte de vot dar nu am putut sa o stampilez si pe aia, s-au schimbat lucrurile. ma mindresc ca sint unul dim cetatenii cu drept de vot din ROMANIA cu buletinul plin de stampile. am sa-i votez pe toti pentru ca toti imi promit. si eu ii cred te toti, sint asa de draguti si sinceri....toti imi vor binele. cum sa-i aleg? am eu aparat de a determina minciuna? nu,... asa ca ii iubesc pe toti si ii votez pe toti va rog sa nu faceti ca mine, am inregistrat la OSIM procedura. bafta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marcu
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 17:03
  pentru a.o
  acel neica nimeni pus de Toader la ITM, e prieten cu Ion Stefan, un alt analfabet de marca al PDL si o lichea sadea. Stefan, dintr-un obscur electrician pe la combinat, la otelaria electrica, interesant cum a terminat asta liceul pe la seral la metalurgic, mai interesati-va si veti vedea surprize-surprize, s-a vazut uns, politic fireste mare director pe la Apa-Canal, Posta, acum pe la gaselnita aia cu lunca de jos a Prutului. Va mai amintiti cum analfabetul asta a facut el greva foamei cand a fost dat afara de la Apa-Canal? Radu Valentin, a ajuns la ITM prin intermediul analfabetului de Stefan si evident sustinut de Toader.
  Dar bubele lui Toader nu se opresc aici, pentru ca asta a pus si sustinut multi astfel de diletanti, carora daca le-ai citi CV-urile te-ai cruci. Pe domnisoara de la Sport (Ana Maria Vasiliu) cum si pe ce criterii ai pus-o director la Directia de Sport dle marinar Toader? Ce favoruri ti-a facut atunci cand trebuia sa fie mutata la Satu Mare si in cateva zile s-a revocat ordinul de mutare? Sau pe fratele deputatului infractor, dintr-un anonim doctoras de la tara (fara nicio specializare medicala)? Sau de nevasta lui Iulian Arama unsa director? Sau de nevasta lui Dumitru de la RER pusa de partid tot director? Sau despre, despre, despre lista este prea lunga etc.
  Mai nenea Toadere, ia zi-ne si noua asa cinstit, toate golaniile astea de numiri le-ai sustinut si facut asa fara niciun interes?
  PS. Valabil si pentru leprele puse de cealalta gasca de golani, pe la Apaterm, Transurb, Administratia Pietelor, etc.
  Ne e scarba de voi jigodiilor de asazisi politicieni, de toate culorile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de LUPU CICERONE
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 15:14
  Va rog informati-va mai bine si nu mai debitati, ca de obicei, aberatii. M-ati intrebat cumva, ca sa afirmati ca as dori sa revin in DCFS Galati ? Ei, bine, va spun foarte clar ca NU DORESC NICIO FUNCTIE in aceasta Institutie.
  Cat despre conflictele mele cu Costica Onica, individ ce mi-a fabricat mai multe dosare penale, peecizez, desi cunoasteti prea bine, ca ajunse in Instanta, aceste dosare, au fost sortite pieirii. Aceasta insa a fost cu foarte mult timp in urma, iar AFACERILE CONTROVERSATE despre care pomeniti, au existat ca si OZN-urile !
  In concluzie: Se pare ca ziaristii profesionisti sunt din ce in ce mai rari. Da Doamne ca Justitia sa devina cu adevarat libera si in ceea ce-i priveste pe diletanti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de a.o
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 09:31
  Mircea Toader a adus la ITM pe post de inspector sef adjunct pe Radu Valentin , un neica nimeni care nu avea nici in clin nici in maneca cu activitatea Serviciului de Sanatate si Securitate in Munca , ins care a inlaturat un bun specialist in acest domeniu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dragos
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 08:12
  afara cu toti cei pusi pe criterii politice, absolut toti sa plece.

  nu demult am vazut la tv ca un doctor pus sef la directia de sanatate publica, boldea parca ii spune, ne arata o hartie semnata de toader, justificand ca are sustinerea partidului. eu ma asteptam sa imi arate cate lucrari are, cate carti a scris, cate companii a condus, nu ca este lipitor de afise la partid. aceasta plaga a romaniei trebuie extirpata.

  avem nevoie de revolutia specialistilor. politicul sa ramana in parlament, aici avem nevoie de cei care nu raspund la comenzi politice, indiferent de partid.

  si va fi bine si pentru partide, lucrurile vor merge mai bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Liviu
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 06:27
  In istoria postdecembrista, politizarea functiilor s-a numit pedeserizare, pesedizare, penelizare, dar pedelizarea a depasit cu mult regulile statului de drept. Daca puterile anterioare se chinuiau sa-si motiveze macar de ochii lumii numirea propriilor membri ori a oamenilor de influenta ca decidenti in functii publice, PD-L a tacut si a sters tot ce era de alta culoare politica de sus pana jos. Pana si angajarea soferilor, a femeilor de serviciu se face cu carnet de partid, daca ne luam dupa presa.
  Fireste, pot exista justificari politice pentru numirile la varf, inclusiv ale secretarilor de stat, dar nu si mai jos, unde tulbura inutil statu-quo-ul profesionistilor.
  N-ar fi atat de grav, daca s-ar respecta cel putin trei criterii, in vederea promovarilor: 1. profesionalism, competenta si expertiza, 2. tinuta morala si 3. incredere, nu a partidului sau a jupanului, nici a finantatorului, ci a mediilor publice.
  Ocuparea unei funcţii publice şi atributele acesteia sunt reglementate printr-un cadru legislativ corespunzător, dar cu toate acestea, în prezent, posturile de funcţionari publici, atât cele de conducere cât şi cele de execuţie, sunt ocupate de clientela politică.
  Prin Legea 188/1999 se conferă funcţionarului public stabilitatea funcţiei publice, indiferent de culoarea politică a guvernării. Ceea ce se întâmplă însă, în promovarea pe posturi de funcţionar public a unor candidaţi care câştigă concursul, dar nu pot fi numiţi în funcţie pentru că nu au acceptul politic de un anumit fel, arată că partidele politice îşi depăşesc atribuţiile şi astfel intrăm într-o zonă periculoasă. Mai mult, nu există minimum de decenţă, nici măcar formală, din partea reprezentanţilor partidelor politice în declaraţiile pe care le fac, reclamând că un anumit post li se cuvine din punct de vedere politic. Concursul, singura instanţă de admitere în rândul funcţionarilor publici, a devenit o afacere, imposibil de accesat de către cei fără sprijin politic. Există creată o instituţie specializată ANFP, care are menirea de a gestiona şi conduce întreaga activitate a acestui corp profesional şi până la urmă specializat, care nu trebuie să aibă legatură cu apartenenţa politică. Dar ce mai contează legile în România, când nominalizările şi numirile pe posturi se fac numai pe bază de algoritm politic, fără a se ţine seama de competenţa managerială, profesională?
  Despre această molimă a început să se vorbească imediat după evenimentele de la sfârșitul anului1989. De la vorbă la faptă n-a mai fost decât un pas, astfel că în următorii ani se putea vorbi despre un sistem instuțional profund corupt în România. Peste tot s-a instalat confortabil, astfel că s-a ajuns ca în această țară, de la creșa de cartier la cabinetul premiereului, nimic să nu funcționeze dacă nu se ”unge osia”. Fiecare partid guvernamental și-a adus la putere liota de omizi și gândaci pe care a instalat-o în toate funcțiile publice din sistem. Era cea mai la îndemână metodă de a-i răsplăti pe cei care, într-un fel sau altul, au adunat voturile necesare guvernării. După ce și-a recuperat ”pierderile din campanie”, armata de lăcuste a început să adune ”provizii” pentru vremurile grele din opoziție, locul ei fiind luat de o altă oaste, la fel de flămândă și lacomă. Și uite așa, de douăzeci de ani, asistăm neputincioși la această rotație a celor două armate de nesimțiți, întreținute din banul public.
  Politicienii isi subordoneaza administratia in scopuri clientelare dar, in acelasi timp, sunt dezinteresati de modul in care aceasta functioneaza in relatia cu cetatenii.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.