Luptă cu patronatul, dar nu la masa tratativelor! Tiber ripostează la respingerea sa de la negocieri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Luptă cu patronatul, dar nu la masa tratativelor! Tiber ripostează la respingerea sa de la negocieri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Organizaţia sindicală pe care o conduce ameninţă că va declanşa conflictul de muncă în Combinat, dar nu se ştie dacă va reuşi


Federaţia Sindicală Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România i-a cerut joi, în scris, administraţiei combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi să o invite la negocierea contractului colectiv de muncă aplicabil în unitate anul viitor, a anunţat liderul organizaţiei, Gheorghe Tiber.

Semnatar al solicitării, Tiber susţine în document că federaţia pe care o conduce este reprezentativă - calitate confirmată de o sentinţă a Tribunalului Bucureşti din noiembrie 2010 - şi poate participa, deci, la tratativele din Combinat.

Negocierile salariale au demarat deja, fără Solidaritatea Virgil Săhleanu, patronatul apreciind, după studierea documentelor ce i-au fost înaintate, că federaţia nu îndeplineşte condiţiile legale de participare - ea ar fi trebuit să prezinte o sentinţă de dobândire a reprezentativităţii conformă cu Legea Dialogului Social 62/2011, după apariţia căreia sectoarele de activitate au fost reconfigurate, “ramura metalurgică” devenind “sectorul metalurgic”.

O altă federaţie sindicală care a fost respinsă din acelaşi motiv este FSS Metarom. Liderii acesteia au luat, totuşi, loc la masa tratativelor, ca reprezentanţi ai salariaţilor, după ce au strâns semnături de susţinere de la jumătate din siderurgişti. Reprezentanţilor salariaţilor, nouă la număr, li s-au alăturat patru lideri ai Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal, singura care, în opinia patronatului, a îndeplinit condiţiile de participare la tratative.

Tiber ameninţă cu greve

Liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu spune acum că va aşteapta până luni răspunsul administraţiei şi, dacă acesta va fi tot negativ, va demara procedurile de declanşare a conflictului de muncă. „Dacă nu vom fi invitaţi la negocierea colectivă, ne vom adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru a declanşa conflictul de muncă şi greve în Combinat”, a spus Gheorghe Tiber.

Cel mai probabil, conducerea ArcelorMittal Galaţi îşi va menţine punctul de vedere şi ITM va intra în scenă. Inspectoratul va stabili, în primul rând, dacă Solidaritatea Virgil Săhleanu poate declanşa conflictul de muncă. „După ce vom vedea documentele federaţiei, ne vom putea pronunţa în strictă concordanţă cu legea”, a spus şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Este greu de spus dacă ITM va putea înregistra conflictul de muncă cu care ameninţă Solidaritatea Virgil Săhleanu, în condiţiile în care nu sunt întrunite condiţiile de declanşare a acestuia, aşa cum sunt ele prezentate în Legea 62/2011, art. 161, lit. a, b, c. Astfel, patronatul a demarat deja negocierile salariale, deci nu poate fi vorba de refuzul de a începe tratativele cu partenerii sociali, iar un schimb de oferte şi revendicări nu a avut loc încă, deci nu poate fi vorba nici de dispute care să împiedice finalizarea negocierilor.

În plus, Legea 62/2011 mai prevede, la art. 160, că un conflict colectiv de muncă poate fi declanşat de organizaţiile sindicale reprezentative care participă la negocierile contractului colectiv de muncă, ori Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu - chiar dacă şi-ar putea susţine argumentul reprezentativităţii - nu participă, deocamdată, la aceste tratative.

Citit 2604 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.