Ferma piscicolă, făcută praf: Vlădeşti - cum a dispărut patria crapului (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Ferma piscicolă, făcută praf: Vlădeşti - cum a dispărut patria crapului (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ferma pisciolă de la Vlădeşti a mers pe profit, dar totuşi a falimentat * Ultimul şef de fermă, Sorin Odobescu, spune că ar fi prosperat şi azi, dacă politicul nu şi-ar fi băgat coada * Infrastructura fostei ferme s-a distrus * Pescarii bătrâni care au muncit o viaţă pe baltă plâng când îşi aduc aminte de ce a fost balta Vlădeştiului * Acum luciul de apă a ajuns la un executor judecătoresc gălăţean şi sătenii din Vlădeşti spun că va fi cumpărat de un pechean


Au trecut deja ani buni de când ferma piscicolă de la Vlădeşti a rămas în paragină. S-au dus pe apa Sâmbetei utilajele şi zecile de locuri de muncă, iar ceea ce s-a putut fura a încăput deja pe mâna hoţilor. Luciul de apă de 182 de hectare şi-a pierdut rostul pe care i-l dăduseră oamenii, cu trudă, încă de prin 1940. Potrivit fostului şef de fermă, Sorin Odobescu, exploataţia piscicolă a mers pe profit, vreme de 20 de ani, atât în comunism cât şi în capitalism, dar lăcomia unor oamenii politici, care acum nici nu mai au curajul să se uite în ochii electoratului gălăţean, a distrus-o cu totul. Balta a trecut de la un executor judecătoresc la altul, iar prin Vlădeşti umblă zvonuri că ar urma să fie vândută unui pechean.

Ani de istorie, îngropaţi de lăcomie

Secretarul primăriei Vlădeşti, Teodor Ghionea, e în serviciul public din 1970. Istoria pe care n-a trăit-o a dezgropat-o din arhive. „Înainte să fie naţionalizată, prin Decretul 83 din 1949, balta avea trei proprietari, boieri din zonă. Erau doi fraţi şi un cumnat: Ionel Gherghiceanu, Mihăiţă Gherghiceanu şi Zilişteanu. Partea de baltă de 96 de hectare unde se află cabana Consiliului Judeţului a fost la început imaş şi i-a aparţinut boierului Ştefan Donose. După naţionalizare, s-a creat Întreprinderea Scânteia din Brăila, care a administrat balta până în 1957, când s-a întregit sistemul de CAP-uri. În acel an, Scânteia s-a desfiinţat, iar balta - proprietate de stat - a fost dată în folosinţa CAP-ului. Amenajarea pentru crearea fermei piscicole a început abia în anul 1978 şi a fost făcută de IOIL”, ne-a declarat Teodor Ghionea.

Pustiu şi dezastru, în raiul peştelui

Am ajuns pe balta Vlădeştiului în jurul prânzului. De departe se vede că pe partea dinspre şosea a malului, unde mai demult era perdea forestieră, acum sunt doar cioate. Clădirile fostelor depozite de furaje şi cea a gheţăriei zac în paragină şi mizerie cumplită. Ce-a fost din metal s-a smuls. Locurile unde mai demult trăgeau bărcile sunt părăsite şi, în afara indicatorului „Pescuitul Interzis. Proprietate Privată”, în zonă nu e niciun semn de activitate umană. Pe platforma unde mai demult erau parcate utilajele acum bate vântul. Vreo doi ciobani din zonă ne spun că, în vară, din cauza secetei şi din cauză că instalaţiile de alimentare au fost distruse în mare parte, a murit mult peşte în baltă. Acum s-ar mai fi băgat ceva apă, pentru că cineva ar vrea să cumpere patria crapului.

Cum a ajuns baltă în ultimul hal

Sorin Odobescu a fost şef de fermă la Vlădeşti vreme de 20 de ani şi spune că balta a ajuns în ultimul hal din cauza oamenilor politici care au vrut să şi-o însuşească. Începând cu anul 1992, balta de la Vlădeşti a trecut în proprietatea SC Zătun SA, acum falimentată.
„Am lucrat la SC Zătun SA până în urmă cu câţiva ani şi totul mergea bine până când balta a trezit interesul oamenilor politici, implicaţi în afaceri, care au vrut să pună mâna pe ea. Au implicat şi interlopi cunoscuţi în Galaţi. Cât timp am lucrat acolo, am mers numai pe profit. Şi dacă se scufunda toată România, eu tot făceam peşte la Vlădeşti! Era cea mai performantă fermă din ţară, după părerea mea. Avem 64 de heleştee, făceam reproducere la somn, ştiucă şi toate speciile de care era nevoie. Avem gheţărie şi utilaje” a precizat Sorin Odobescu.
În urma unor inginerii financiare complicate, asupra cărora vom reveni cu amănunte în ediţiile noastre viitoare, SC Zătun SA a ajuns în situaţia de a fi executată silit. În anul 2009, au fost scoase la licitaţie mijloace de transport aparţinând SC Zătun SA, pe vremea când lichidator judiciar era Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL Iaşi. Pe 8 ianuarie 2009, potrivit tabelului consolidat al creditorilor debitoarei SC Zătun SRL întocmit de acelaşi lichidator ieşean, Zătun SRL avea datorii către 31 de creditori, în valoare de peste 10 milioane de lei. Statul avea de recuperat o parte din bani, dar pe lista creditorilor figurează şi mai multe firme, printre care: SC Atlas SRL, care avea de recuperat 170.865 lei, SC Sistem Construct 2007 SRL (763.016 lei), SC Cerealprod SA (187.878), Raffeisen Bank Agenţia Huşi (173.194 lei) etc.
Potrivit portalului Tribunalului Galaţi, instanţa a închis, pe data de 15 februarie 2012, dosarul de faliment al SC Zatun SRL. În calitate de intimaţi în dosar, pe lângă firma în faliment, erau SC Sistem Construct 2007 SRL, lichidatorul judiciar CI Zanopol Camelia, Oficiul de Registrul Comerţului Galaţi, Berdilă Stanciu, Administraţia Finanţelor Publice Galaţi şi Municipiul Galaţi. Şi Sorin Odobescu a participat la proces, ca recurent.

„Nu mai merg la baltă. Îmi vine să plâng!”

Pe Gheorghe Cornea, de 76 de ani, căruia sătenii îi spun nea Ghiţă Ţap, l-am găsit acasă. A lucrat ca pescar şi şef de echipă, în balta de la Vlădeşti, vreme de 23 de ani, iar în 1995 s-a pensionat. Meseria a prins-o de la tată, care era tot pescar şi care mai avea nevoie de ajutor la năvod. La ferma de la Vlădeşti avea plasă la dispoziţie şi făcea singur năvoadele şi vintilele pentru pescuit. Tot el le repara, când era nevoie. Toamnă de toamnă, a condus pescarii în campaniile de recoltare, iar în restul timpului se ocupa şi de furajarea peştelui şi de tot ce era nevoie în fermă. Ar fi poveşti de viaţă frumoase, dintr-un rai pe care lăcomia l-a nimicit. Când se gândeşte că e bătrân şi că balta pe care a muncit o viaţă se stinge, îl apucă plânsul.
 „Dacă n-aţi văzut atunci, nu vă puteţi imagina cum era acolo. Am zis să înham calul să mă duc, într-o zi, să văd balta. Dar îmi vine să plâng, aşa om bătrân cum sunt, şi mai bine stau acasă. Scoteam peste 4 vagoane de peşte, dacă dădeam toanele după ce îi hrăneam. Îmi amintesc cum rupeam stuful ca să iasă crapul cosaş să mănânce şi cum adunam năvoadele la mijlocul bălţii. Toţi beam câte o cană de un litru de vin după fiecare toană dată, dar ne obişnuisem şi nu ne îmbătam. Dădeam, cu bărcile, mii de kilograme de furaje, că era mult peşte pe vremea aia. La mal, hrăneam eu 15 zile şi un coleg în restul lunii. Nu se arunca nimic. Gunoiul îl lăsam cu var, până făcea un fel de păduchi care plecau în apă şi ajungeau mâncare la peşti. Şi totul se calcula, de la o săptămâna la alta. Era cântărit peştele şi, dacă ceva nu mergea bine, se luau măsuri. Dacă nu era destul novac sau sânger ca să cureţe apa, se băga. Eu am dat rezultate la tot ce am făcut şi tocmai de asta am şi trăit bine atunci. Mi-am iubit mult meseria şi mă doare acum, când văd că s-a stricat şi s-a furat tot”, ne spune Gheorghe Cornea.
Pescarul bătrân îşi aminteşte că până şi prim secretarul Dăscălescu venea să mănânce şi să doarmă la fermă, chiar şi după ce ajunsese unul dintre cei mai importanţi oameni din stat. Şi ce-ar fi putut să nu-i placă?
„Mai ales toamna, era tare frumos. Aveam opt bărci şi patru năvoade. Eram peste 20 de angajaţi, dintre care 7 pescari de aici din sat, dar şi veniţi de la Brăneşti şi Măstăcani. A fost frumos, dar aia a fost tinereţea. Nu cred că mai văd balta aşa cum a fost”, spune Gheorghe Cornea.

Citit 9618 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2012 11:22

10 comentarii

 • postat de gigi
  Miercuri, 09 Iulie 2014 11:26
  93.211.175.***
  Avand in vedere ca ziarul apartine lui Baila, probabil ca nici nu veti vedea vreun nume de politician. E doar inca un articol de intimidare, de santaj de presa... adica: "aveti grija ca stiu cine sunteti, nu zic inca", cu scopul de a obtine cine stie ce beneficiu in alta parte a administratiei locale. Din surse sigure, mai exact din experienta personala, va pot spune ca cei implicat in in dezastrul de la Vladesti sunt numitii Dan Lilion Gogoncea, Marius Gerald Necula, Eugen Chebac, Dan Nica. Si daca ar fi asta singura afacere pusa la pamant de acesti nemernici... dar cate altele au fost falimentate si furate de acesti hoti in cardasie cu alti golani post decembristi... Durbaca, Paslaru, Saghian, Dobre, Zaharia, impreuna cu o armata de trepadusi pupincuristi.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Spiru_Haret
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 11:12
  Foarte bun articolul. Felicitări! Poate îl continuaţi în ceea ce priveşte afacerile necurate la care faceţi referire.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cristian
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 10:04
  Buna ziua.
  Intradevar balta acum este o ruina dar va reinvia cunosc persoanele care vor lua balta de la vladesti si sunt oameni care vor sa faca ceva nu sa fure cum au facut altii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cristian
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 10:04
  Buna ziua.
  Intradevar balta acum este o ruina dar va reinvia cunosc persoanele care vor lua balta de la vladesti si sunt oameni care vor sa faca ceva nu sa fure cum au facut altii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cristian
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 10:03
  Buna ziua.
  Intradevar balta acum este o ruina dar va reinvia cunosc persoanele care vor lua balta de la vladesti si sunt oameni care vor sa faca ceva nu sa fure cum au facut altii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de gelu
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 08:45
  Chiar ca e o rusine de articol.
  Daca era documentat apareau nume, "politicul" nu inseamna SC XXX SRL ci oameni cu nume si prenume. Iar astea nu apar. Din pacate ziarul a devenit oficios, fituica de partid iar articolul banuiesc ca are rol de pisica moarta care se arata atunci cand patronul sau partidul are nevoie!
  Inca o data: RUSINE!
  0
  1
  Raportează
 • postat de O Rusine de articol
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 07:40
  O rusine de articol.Nimic despre Zatun sau Necula....
  0
  1
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 06:26
  Ca o cumpara un pechean ,un norvegian sau un lipovean ,nu are importanta ,important este sa produca iarasi crapi . Cu tot respectul fata de secretarul primariei ii amintesc ca ,numai cladirea pentru chiohlanurile activistilor si cele doua elesteele de langa aceasta s-au facut poate de IOIL , amenajarea piscicola propriuzisa cuprinzand cele sapte elestee de crestere si patruzeci bazine din pepiniera ,au fost realizate dupa '80 ,de catre TCIF Galati iar fondurile au fost asigurate(prin deturnare de catre pcr) atat de la Regularizare si indiguire rau Calmatui ,jud Braila cat si de catre constructor ,acesta executand lucrari pe care pcr a refuzat sa le deconteze ( au fost trecute pe pierderi iar salariatilor li se lua din salarii pe motiv de nerealizare plan si beneficiu) Imprejmuirea a realizat-o ICMRS ,nu stiu daca pe bani sau din dragoste fata de partid...
  La vremea aceia ,toti taranii si nu numai ,se uitau cu tristete si invidie la cosarele pline cu papusoi ,din curtea fermei partidului, in timp ce ei luau calea Galatiului pentru cateva paini iar animalele din CAP-uri rodeau si sarma cu care erau legati balotii de paie ,cand le aveau si pe acelea.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 02:51
  Se pare ca Marius Gerald Necula nu este strain de afacerea Zatun , de datoriile la Atlas sau de ferma pisciolă de la Vlădeşti . Asa cum a incasat bani nemunciti de la Consiliul Judetean pe vremea lui Chebac, asa vrea sa incaseze de pe unde si-a pus amprenta pe cand era Prefect.
  Ma intreb de ce oare presa nu vrea sa intre in amanunte si sa expuna acesti excroci ? Asa au facut si cu Boldea pe cand era Senator si oare presa nu are vina ei ? Ce cautati in jurnalism daca nu sunteti capabili sa faceti o ancheta sociala ? Puneti un junior ca Gabriel Kolbay sa scrie de lucruri extrem de setioase si veteranii scriu despre Apocalipsa.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 12 Decembrie 2012 02:23
  Totul este un plan bine pus la punct din afara tarii, SUA, Germania... UE si slugile interne! Practic Romania DACA mai produce 10% din ce producea pe vremea lui Ceasca! Din astia 10%... DACA 3% reprezinta capital integral autohton! CA DE... ALA ERA DICTATOR SI MONSTRU! ASTAI DE ACU SUNT SFINTI INPOTENTI SI II TIN DE OUA PE INTERLOPII INFECTI SA LE EXECUTE ORDINELE! EU PERSONAL I-AS TRAGE IN TEAPA PE TOTI...
  MERITA! CU 500.000 DE CHIBRITE... REZOLVAM PROBLEMA! CINE COMENTEAZA CHIBRITUL I-L ASTEAPTA!
  TARA ASTA URLA DUPA UN VLAD TEPES 2!... Poate.... VA VENI CANDVA!... DACA VA MAI FI CEVA DE SALVAT!
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.