Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
19 comentarii

Consilierii falimentari în propriile afaceri trebuie să decidă viitorul economic al judeţului Galaţi * De la jocuri de noroc de peste 56 milioane de lei, consilierul Dan Cristian Neicu a raportat la Finanţe o „gaură” de aproape 200.000 lei * Din afaceri cu carburanţi de 30 milioane de lei, „săracul” Eugen Durbacă a obţinut o rată a profitului cu doar puţin peste unu la sută * De la afacerile cu statul ale lui Viorel Cristovici la coaforul lui Iulian Aramă şi morişca firmelor lui Marian Vicleanu * Ionel Daniel Butunoiu a dat chix în afaceri, dar a fost propulsat pe un post de senator


Cu 14 oameni de afaceri ajunşi pe posturi de consilieri judeţeni, dintr-un total de 35, mai că-ţi vine să spui că la Galaţi are cine să priceapă cum vine treaba cu mediul privat şi strategiile de dezvoltare economice. Din păcate, realitatea este cu totul alta. Judeţul Galaţi este lipsit de o strategie clară de dezvoltare economică, nu una „pe hârtie”, ci una cu obiective clare, cu priorităţi şi proiecte concrete. Explicaţia e una clasică: „peştele de la cap se împute”. Cu rare excepţii, performanţele „oamenilor de afaceri” din CJ Galaţi sunt la limita falimentului, dar plăpumioara banului public le asigură o viaţă mult mai lipsită de griji decât celor nevoiţi să trăiască sub preşul găurit de taxe şi impozite al mediului privat.

Şi profitul, unde este profitul?

La categoria grea a consilierilor care conduc sau fac parte din acţionariatul unor societăţi care depăşesc la cifra de afaceri un milion de lei, topul este dominat de doi consilieri PC. Primul dintre ei Dan Cristian Neicu. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, firma acestuia, SC NEIDAN SRL, specializată pe activităţi de jocuri şi noroc şi pariuri a avut în 2011 în jur de 27 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 56,5 milioane de lei! Se pare însă că, în afaceri, dacă este să ne luăm după datele contabile, Neicu nu este prea iubit de zeiţa Fortuna, altfel nu se explică de ce, într-un domeniu atât de profitabil precum cel al jocurilor de noroc, a reuşit să încheie 2011 pe minus, cu o pierdere de 177.816 lei! Neicu a fost, se pare, urmărit de ghinion şi în 2010, când, la o cifră de afaceri de 38,43 milioane de lei, firma consilierului PC s-a ales cu o „gaură” de 408.828 lei!
Ceva mai bine îi merge „săracului” Eugen Durbacă. Spunem „săracul” pentru că, dacă este să ne luăm după declaraţia de avere, Durbacă nu deţine decât un apartament de 67 mp, un garaj şi o Dacia din ’84. Dacă însă ne luăm după declaraţia de interese şi Registrul Comerţului, Durbacă este fericitul deţinător al unei cote de 75 la sută din SC Delta Rom SA, companie cu 71 de angajaţi. Specializată în comerţul cu carburanţi, firma lui Durbacă a avut în 2011 o cifră de afaceri de nu mai puţin de 30,86 milioane de lei. În mod ciudat, deşi benzinăriile sunt o afacere cel puţin la fel de profitabilă ca jocurile de noroc, profitul declarat de Delta Rom în 2011 a fost de doar 1,38 la sută din cifra de afaceri, respectiv 0,42 milioane de lei! Durbacă mai deţine şi SC Delta Com’93 SRL, firmă care, în prezent, „vegetează” în aşteptarea unor vremuri mai bune. Vremuri de care Eugen Durbacă se pare că nu va duce lipsă, dat fiind faptul că, în urma alegerilor parlamentare, va schimba mandatul de consilier judeţean cu cel de senator.
Pe locul trei ca cifră de afaceri, la distanţă mare de Neicu şi Durbacă, se află liberalul Viorel Cristovici. Firma acestuia, SC Majestic Comexim SRL din Tecuci, are 42 de angajaţi şi este specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat. Firma a avut în 2011 o cifră de afaceri de 2,43 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani au intrat în firmă ca urmare a unor contracte încheiate cu autorităţile publice. Cel mai consistent este contractul încheiat cu Primăria Adjud, în valoare de 2,4 milioane de lei, urmat de contractele pe perioade ceva mai lungi cu primăria din Bălăbăneşti (218.050 lei) şi primăria din Corod (1,3 milioane de lei). În ciuda faptului că, în general, contractele cu autorităţile publice sunt extrem de profitabile, SC Majestic Comexim SRL dezminte, după declaraţiile fiscale, această regulă. Profitul net al firmei a fost de doar 1,45 la sută din cifra de afaceri, adică cu puţin peste 35.000 lei.

Consultanţă pentru liniştea judeţului

În plutonul de mijloc, al consilierilor cu afaceri în parametri economici relativ normali se numără Dan Lilion Gogoncea. Cu o experienţă largă în domeniul afacerilor, Gogoncea, fost preşedinte al CJ Galaţi şi al Camerei de Comerţ, deţine doar o firmă cu doi angajaţi, SC RO Consult SRL, cu sediul la Parcul de Soft, specializată consultanţă în domeniul afacerilor şi management. În 2011, firma lui Gogoncea a avut o cifră de afaceri de 171.298 lei, iar profitul a fost de 38.625 lei, ceea ce reprezintă cam 22 la sută din cifra de afaceri.
Tot pe consultanţă în afaceri merge şi firma la care Mitică Sandu deţine o participare de 50 la sută, SC Marina Prosper SRL. Anul 2011 a fost încheiat cu o cifră de afaceri de 480.000 lei, iar profitul a fost de 71.600 lei. Sandu a mai înfiinţat în 2011 o firmă, SC Fire Stop Solution SRL, dar a încheiat anul destul de prost, cu o pierdere de 1.561 lei.
Cumva pe muchie este şi firma la care Daniela Buruiană deţine 50 la sută din acţiuni, SC Ecoloptim SRL. Specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, firma consilierei PSD a avut în 2011 un profit de 80.459 lei, la o cifră de afaceri de 328.822 lei. Pe de altă parte, firma în cauză vine după trei ani în care a înregistrat pierderi după pierderi.

Morişca falimentelor

Chiar dacă te-ai aştepta ca într-un for de decizie precum CJ Galaţi să întâlneşti oameni de afaceri care au reuşit să dea piept şi cu mediul privat, dacă este să ne luăm după declaraţiile de avere şi de interese, grosul plutonului, în frunte cu Neicu de care am amintit deja, este format numai din aleşi pentru care afacerile în economia reală au fost un fiasco. De departe, campionul absolut al eşecurilor pe bandă este proaspătul reprezentant al „poporului Dan Diaconescu” (PP-DD), Marian Vicleanu. Potrivit datelor ONRC, el are la activ nu mai puţin de opt firme, toate aflate într-o stare mai mult sau mai puţin avansată de dezintegrare. Două dintre firme au intrat recent în faliment (SC Major Consult SRL specializată în… consultanţă în afaceri şi SC Brico SRL, din domeniul construcţiilor). Pe aceeaşi cale merge, se pare, şi SC Negro SRL, cu fabricatul mobilei. Land Propriety SRL a intrat în dizolvare judiciară, în timp ce alte două firme, Onedin SNC şi Union Metal SRL, au fost radiate. Vicleanu a înfiinţat anul acesta o nouă firmă, SC Mediflor Green SRL, dar să vedem şi asta câte zile o avea. Cert este că afacerea vieţii lui Vicleanu rămâne până acum câştigarea unui mandat de consilier judeţean.
Prea bine nu-i merge nici Danielei Hapeci, tot o fată din „popor” care, nici bine ajunsă în CJ Galaţi, visa la un fotoliu de deputat. Asta pentru că scaunul de director economic la o firmă de reciclare a materialelor (SC Sălcioara SRL) şi la una din domeniul restaurantelor (SC Blister VNS SRL) i-a adus un venit anual de doar 1.400 lei. Prima firmă pe care a păstorit-o a încheiat anul 2011 cu un profit de 116.000 lei, dar a doua s-a ales cu o gaură de 168.000 lei. Scor total ca performanţă: minus 52.000 lei.

Mai bine la stat decât la privat

În topul perdanţilor din afaceri se întâlnesc şi nume pe care, poate, nu te-ai fi aşteptat să le găseşti. Ditamai director la Electrica Galaţi, fost preşedinte al CA-ului de la Electrocentrale, consilierul PDL Iulian Aramă nu are deloc noroc cu cele trei firme la care este acţionar. Singura care a mişcat în 2011 a fost SC Criden Consult SRL, la care Aramă deţine o participare de 49 la sută, care de pe urma unor activităţi de contabilitate şi audit a ieşit cu un profit de 7.606 lei. Consilierul mai deţine 50 la sută din Criden Style, ce se ocupă cu coafura şi alte activităţi de înfrumuseţare, şi 30 la sută din Amiral Skipper, din domeniul restaurantelor. Cum acestea din urmă au raportat pierderi de 81.681, respectiv 43.172 lei, per total, firmele la care Iulian Aramă este acţionar au ieşit pe minus cu 117.247 lei! Din fericire pentru Aramă, salariul de director general la Electrica l-a lipsit până acum de grija zilei de mâine.
În rândul celor cărora le merge mai bine ca directori la stat decât ca manageri în mediul privat este şi Ion Ştefan. Format la şcoala lui Durbacă, Ştefan şi-a găsit împlinirea ca director la Poştă, propulsat de PDL. Firma sa, SC Truman SRL, specializată pe comerţul de băuturi şi produse alimentare, a dat chix rău de tot în 2011, la o cifră de afaceri de 52.400 lei, reuşind să producă o pierdere de 32.000 lei!

Senator în lanţuri

O surpriză este „performanţa” firmei deţinute de consilierul judeţean PSD Ionel Daniel Butunoi. SC Precond SRL Tecuci, cu domeniul de activitate fabricarea de… lanţuri şi arcuri, a înregistrat în ultimii trei ani pierderi după pierderi - 443.000 în 2009, 502.000 lei în 2010, 123.600 lei în 2011. Era, probabil, şi timpul ca Butunoi să-şi caute o activitate mai profitabilă. Şi a găsit-o! Mai întâi în calitate de consilier judeţean, iar mai nou, pe listele USL, a fost propulsat în funcţia de senator!
Cine trece pe lângă restaurantul „Nic-Nic”, construit încet-încet pe spaţiul verde de pe Faleza Dunării, mai că-i vine să-l invidieze pe consilierul liberal Nicuşor Ursu. Dar altfel ar sta lucrurile dacă lumea ar şti că, potrivit Ministerului Finanţelor, firma SC NICNIC SRL a încheiat 2011 cu pierderi de 242.500 lei, asta după ce şi anul 2010 a fost unul prost, cu pierderi de 112.400 lei.
Ultimii pe lista consilierilor care au avut experienţe în mediul de afaceri privat sunt liberalul Constantin Grosu, care a preferat să suspende în 2010 activitatea firmei sale, SC Meprodcom SRL, şi conservatorul Florin Gasparotti. Acesta din urmă s-a axat în special pe comerţul cu băuturi şi produse alimentare, dar nu i-a mers prea bine. Barul înregistrat pe SC Laserom Consultingg Impex SRL a încheiat anul 2011 cu un anemic profit de 992 lei. În acelaşi timp, chiar dacă de la SC Gemmarom SRL Gasparotti a ridicat ca administrator un salariu de 20.000 lei, firma a încheiat anul cu o pierdere de 16.810 lei, iar în cele din urmă a fost radiată. Gasparotti mai are în portofoliu şi firma SC Ovelim SRL, dar după ce a înregistrat pierderi de 27.000 lei s-a declanşat procedura de dizolvare a societăţii.
Prin urmare, aceasta este toată floarea cea vestită a consilierilor judeţeni care au tangenţe cu mediul privat. Mulţi dintre ei ne vorbesc adesea despre „viitorul luminos” al economiei gălăţene, dar în fapt nu sunt în stare să ţină pe picioare nici măcar o prăvălie de cartier.

Citit 10063 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2012 08:29

19 comentarii

 • postat de claustrofobul Marți, 18 Decembrie 2012 08:21 Link la comentariu
  0
  0

  pai firma S.C. Mistral S. A societate in insolventa a domnului ex senator Chirvasuta, actual deputata Chirvasuta este in faliment de prin anul 2009 Se poate accesa usor portalul instantelor de judecata si se verifica dosarul nr. 3262/121/2009* dar se poate verifica si dosarul 5596/121/2010* in care de data asta societatea in faliment S.C. Cascada S.R.L. este firma domnului actual senator Butunoi Daniel. Despre S.C. Majestic Comexim S.R.L. societatea domnului consilier judetean de vreo 2 mandate Viorel Crisatovici toata lumea stie ca face afaceri cu primarul de la Adjud care este varul sotiei sale. Dar ce mai conteaza....are balta peste, iar pestele de la cap se-npute.

  Raportează
 • postat de Buchir Daniel Luni, 17 Decembrie 2012 20:47 Link la comentariu
  0
  0

  Se pare ca cel mai bun adapost de lege si de datorii este ...in Parlament!
  Si noi i-am ajutat!

  Raportează
 • postat de Kasanova Duminică, 16 Decembrie 2012 17:04 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo, Avocat! Sa se reinfiinteze cenzura! Cine injura USL-ul sa fie trimis la Canal sa sape cu cazmaua si barosul! Sa infieram propaganda legionara si fascista, sa promovam ceteteanul de tip nou cu jeepan,vila si fetite la produs! Traiasca cei care provaduiesc videochatul si pornografia infantila! Cei care au dat liber la etnobotanice ca sa creeze dependenta! Cei care ne vor introduce coplata serviciilor medicale! Cei care ne maresc anual impozitele sa aiba cu ce face afaceri pe bani publici!

  Raportează
 • postat de Avocat Duminică, 16 Decembrie 2012 14:06 Link la comentariu
  0
  0

  Bravo, domnule Amalinei! Un articol exceptional. Inglobează o cantitate foarte mare de muncă, sunt convins. Nu vă lăsati influientat de rău-voitorii care se dau interesanti pe aici. Sunt clasicii sariti de pe fix, care s-au inmultit in ultima vreme pe toate site-urile. S-a ieftinit internetul. S-au ieftinit calculatoarele. Toti nebunii au liber la a injura. Sper ca legiutorii sa reglementeze urgent chestiunea raspunderii civile si materiale in privinta celor care calomniaza pe internet. Ar fi o necesara curatenie morala in acest spatiu infestat de nesimtire.

  Raportează
 • postat de Lucian Duminică, 16 Decembrie 2012 10:07 Link la comentariu
  0
  0

  Domnule Amalinei,dumneata chiar ne crezi prosti? Axceste statistici sunt ptr. statul roman si ptr. fraieri! Dumneata chiar crezi ceva din cele scrise mai sus? Atunci cind nu vrei sa platesti impozit pe profit declari ca firma a inregistrat pierderi. Ca asa e la noi in Romania, toti pierd, dar realitatea este cu totul alta! Iar daca erai cu adevarat un ziarist impartial, publicai acest articol inainte de alegeri,nu acum cind zarurile au fost aruncate si cistigatorii sunt cei care sunt! Acum o faci pe jurnalistul, de fapt cred ca esti un ziarist de alcov, nu asa se face o investigatie jurnalistica!

  Raportează
 • postat de teo Vineri, 14 Decembrie 2012 17:38 Link la comentariu
  0
  0

  Este un articol care vine mult prea tarziu ! Aceste constatari trebuiau facute si publicate cu cel putin o luna in urama ! Si atunci raportul putere-opozitie ar fi fost altul !

  Raportează
 • postat de Bute Vineri, 14 Decembrie 2012 15:55 Link la comentariu
  0
  0

  Ader la propunerea lui @Ion. Dar sa-i batem sistematic, sa nu scape niciunul

  Raportează
 • postat de ion petre Vineri, 14 Decembrie 2012 13:03 Link la comentariu
  0
  0

  O completare. Arama nu mai este director la Electrica. A fost schimbat!

  Raportează
 • postat de Kasanova Vineri, 14 Decembrie 2012 12:02 Link la comentariu
  0
  0

  Cifrele alea sunt pt creduli si pt a nu plati impozitele la stat. De unde credeti ca au avut bani sa-si cumpere locurile de consilieri sau senatori? Din afaceri falimentare? Las ca se inghesuie acu pensionarii sa-si plateasca impozitele, vin banii la buget si o sa aiba baietii fonduri sa faca iar afaceri cu statul. Sau ati crezut ca sunt acolo sa se ocupe de bunul mers al orasului? Inca o data spun, galatenii au ce merita, si cum suntem considerati drept capitala scursurilor societatii romanesti...

  Raportează
 • postat de ion Vineri, 14 Decembrie 2012 11:38 Link la comentariu
  0
  0

  Bataia este rupta din rai....cred cu fermitate ca ar trebui ciomagiti pe strada de cate ori ii vedem . Pariez ca nu vor mai candida si altadata .Trebuie tratati asa cum ne trateaza ei pe noi .

  Raportează
 • postat de Legall alien Vineri, 14 Decembrie 2012 11:30 Link la comentariu
  0
  0

  Pe votantii lor nu ii intereseaza aceste aspecte pentru ca si ei procedeaza la fel. Nu platesc taxe, fura si inseala si deasemenea au aceleasi principii de viata. Asa ca nu va mai raciti 'gura' de pomana.....Ce se aseamana se aduna !!! Eu ma simt ca mare idiot cand ma gandesc cat am platit la stat in conditiile in care chiar muncesc din greu pentru fiecare banut castigat.

  Raportează
 • postat de val Vineri, 14 Decembrie 2012 11:24 Link la comentariu
  0
  0

  Uf, ce mizerie colcaie in politica galateana! In loc sa ne conduca niste oameni destepti, luminati, cu simt civic, de 23 de ani de cand pretindem ca suntem liberi, am intrat sub calcaiul unor indivizi inferiori, priceputi sa se imbogateasca prin furturi si inselaciuni, incapabili de un alt tip de idei decat acelea care i-a transformat din mici delapidatori din economia comunista in "oameni de afaceri" din periferia Tecuciului sau Galatiului.
  Astia consilieri judeteni, astia deputati, astia senatori!
  Dati-le o dictare, domnule Amalinei, si veti constata ca nu trec nici de nivelul clasei a patra.

  Raportează
 • postat de maria Vineri, 14 Decembrie 2012 10:29 Link la comentariu
  0
  0

  ,Nu inteleg de ce trebuie sa existe 35 de consilieri neispraviti in GALATI care sa stea pe banii nostri si aproape 600 de parlamentari si vreo 1200 de golani sau mai multi pe la parlament sau senat care sa-i slugareasca .CINE MAI MUNCESTE IN TARA ASTA ?!

  Raportează
 • postat de galatean Vineri, 14 Decembrie 2012 10:18 Link la comentariu
  0
  0

  Ce sunt prosti sa plateasca impozite pe venit la stat, asa ca declara ca nu au avut profit sau chiar isi baga firma in lichidare si dispare si datoriile care le au.

  Raportează
 • postat de Eu Vineri, 14 Decembrie 2012 09:27 Link la comentariu
  0
  0

  Pai unde-i mai bine decat intr-o functie publica, cocotat si infipt bine de tot in "meandrele" afacerilor cu banuti publici.
  Unde-i mai bine decat acolo unde partidul te face sef peste sacii de banii publici iar tu, prin votul tau, ii directionezi acolo unde "trebuie" ? Te simti "mega-patron".
  De mai bine de 20 de ani, exista aceleasi personaje care nu stiu sa faca absolut nimic in privat si pentru care partidul e singurul "patron" ce-i propulseaza in functii a caror remuneratii sunt invers proportionale cu experienta profesionala.
  Alegerea consilierilor judeteni si locali ar trebui sa se realizeze conform proverbului: "Omul sfinteste locul" si nu dupa numarul gogosilor electorale sau al afiselor lipite pe toti stalpi.
  Dar cand votezi cu burta goala (sau dupa un bors de peste) si nu casti ochii pe cine pui stampila, sa nu te minunezi ulterior.
  De fapt, nimeni nu se mai minuneaza de nimic.

  Raportează
 • postat de galatean Vineri, 14 Decembrie 2012 09:13 Link la comentariu
  0
  0

  Chiar daca aceste informatii ar fi fost publicate inainte de alegeri, cine crede ca romanul ar fi votat altfel?Pai daca nici Durbaca nu era cunoscut cu toate mizeriile facute si l-au votat bine mersi, ce sa mai comentam?Ce sa mai discutam de actualul primar al Galatiului care de la 10 iunie de cad a fost ales nu a facut nimic concret pentru oras, are rost sa zicem, hai oameni buni sa-l dam jos pe acest tantalau care ocupa scaunul de gospodar degeaba?A disparut simtul civic, oameni din vechea garda comunista voteaza si vor vota vreo doua generatii indivizi tip Durbaca, cucuveaua Galatiului de la CJ Bacalbasa....

  Raportează
 • postat de Phill Vineri, 14 Decembrie 2012 08:12 Link la comentariu
  0
  0

  Ati scris cumva despre toate aceste "afaceri" inainte de alegerile locale sau cele parlamentare, sa fie cetateanul mai bine "informat" despre cei pe care-i va gasi pe buletinul de vot ?! Haideti sa fim seriosi cu articolele astea de "dupa razboi" ... cui mai folosesc ?!

  Raportează
 • postat de eu 2 Vineri, 14 Decembrie 2012 07:57 Link la comentariu
  0
  0

  si despre rambursarile ilegale de tva ale lui mircea toader.

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 14 Decembrie 2012 00:17 Link la comentariu
  0
  0

  Ar trebui sa scrieti si de firma domnului senator USL Chirvasuta: SC MISTRAL SRL (activeaza in domeniul constructiilor si a contractelor banoase cu statul) care este in faliment de vreo 2 ani!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.