EXCLUSIVITATE VL: Lupii paznici la oi - Faliţi în afaceri, conducători ai judeţului!

EXCLUSIVITATE VL: Lupii paznici la oi - Faliţi în afaceri, conducători ai judeţului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consilierii falimentari în propriile afaceri trebuie să decidă viitorul economic al judeţului Galaţi * De la jocuri de noroc de peste 56 milioane de lei, consilierul Dan Cristian Neicu a raportat la Finanţe o „gaură” de aproape 200.000 lei * Din afaceri cu carburanţi de 30 milioane de lei, „săracul” Eugen Durbacă a obţinut o rată a profitului cu doar puţin peste unu la sută * De la afacerile cu statul ale lui Viorel Cristovici la coaforul lui Iulian Aramă şi morişca firmelor lui Marian Vicleanu * Ionel Daniel Butunoiu a dat chix în afaceri, dar a fost propulsat pe un post de senator


Cu 14 oameni de afaceri ajunşi pe posturi de consilieri judeţeni, dintr-un total de 35, mai că-ţi vine să spui că la Galaţi are cine să priceapă cum vine treaba cu mediul privat şi strategiile de dezvoltare economice. Din păcate, realitatea este cu totul alta. Judeţul Galaţi este lipsit de o strategie clară de dezvoltare economică, nu una „pe hârtie”, ci una cu obiective clare, cu priorităţi şi proiecte concrete. Explicaţia e una clasică: „peştele de la cap se împute”. Cu rare excepţii, performanţele „oamenilor de afaceri” din CJ Galaţi sunt la limita falimentului, dar plăpumioara banului public le asigură o viaţă mult mai lipsită de griji decât celor nevoiţi să trăiască sub preşul găurit de taxe şi impozite al mediului privat.

Şi profitul, unde este profitul?

La categoria grea a consilierilor care conduc sau fac parte din acţionariatul unor societăţi care depăşesc la cifra de afaceri un milion de lei, topul este dominat de doi consilieri PC. Primul dintre ei Dan Cristian Neicu. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, firma acestuia, SC NEIDAN SRL, specializată pe activităţi de jocuri şi noroc şi pariuri a avut în 2011 în jur de 27 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 56,5 milioane de lei! Se pare însă că, în afaceri, dacă este să ne luăm după datele contabile, Neicu nu este prea iubit de zeiţa Fortuna, altfel nu se explică de ce, într-un domeniu atât de profitabil precum cel al jocurilor de noroc, a reuşit să încheie 2011 pe minus, cu o pierdere de 177.816 lei! Neicu a fost, se pare, urmărit de ghinion şi în 2010, când, la o cifră de afaceri de 38,43 milioane de lei, firma consilierului PC s-a ales cu o „gaură” de 408.828 lei!

Ceva mai bine îi merge „săracului” Eugen Durbacă. Spunem „săracul” pentru că, dacă este să ne luăm după declaraţia de avere, Durbacă nu deţine decât un apartament de 67 mp, un garaj şi o Dacia din ’84. Dacă însă ne luăm după declaraţia de interese şi Registrul Comerţului, Durbacă este fericitul deţinător al unei cote de 75 la sută din SC Delta Rom SA, companie cu 71 de angajaţi. Specializată în comerţul cu carburanţi, firma lui Durbacă a avut în 2011 o cifră de afaceri de nu mai puţin de 30,86 milioane de lei. În mod ciudat, deşi benzinăriile sunt o afacere cel puţin la fel de profitabilă ca jocurile de noroc, profitul declarat de Delta Rom în 2011 a fost de doar 1,38 la sută din cifra de afaceri, respectiv 0,42 milioane de lei! Durbacă mai deţine şi SC Delta Com’93 SRL, firmă care, în prezent, „vegetează” în aşteptarea unor vremuri mai bune. Vremuri de care Eugen Durbacă se pare că nu va duce lipsă, dat fiind faptul că, în urma alegerilor parlamentare, va schimba mandatul de consilier judeţean cu cel de senator.

Pe locul trei ca cifră de afaceri, la distanţă mare de Neicu şi Durbacă, se află liberalul Viorel Cristovici. Firma acestuia, SC Majestic Comexim SRL din Tecuci, are 42 de angajaţi şi este specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat. Firma a avut în 2011 o cifră de afaceri de 2,43 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani au intrat în firmă ca urmare a unor contracte încheiate cu autorităţile publice. Cel mai consistent este contractul încheiat cu Primăria Adjud, în valoare de 2,4 milioane de lei, urmat de contractele pe perioade ceva mai lungi cu primăria din Bălăbăneşti (218.050 lei) şi primăria din Corod (1,3 milioane de lei). În ciuda faptului că, în general, contractele cu autorităţile publice sunt extrem de profitabile, SC Majestic Comexim SRL dezminte, după declaraţiile fiscale, această regulă. Profitul net al firmei a fost de doar 1,45 la sută din cifra de afaceri, adică cu puţin peste 35.000 lei.

Consultanţă pentru liniştea judeţului

În plutonul de mijloc, al consilierilor cu afaceri în parametri economici relativ normali se numără Dan Lilion Gogoncea. Cu o experienţă largă în domeniul afacerilor, Gogoncea, fost preşedinte al CJ Galaţi şi al Camerei de Comerţ, deţine doar o firmă cu doi angajaţi, SC RO Consult SRL, cu sediul la Parcul de Soft, specializată consultanţă în domeniul afacerilor şi management. În 2011, firma lui Gogoncea a avut o cifră de afaceri de 171.298 lei, iar profitul a fost de 38.625 lei, ceea ce reprezintă cam 22 la sută din cifra de afaceri.

Tot pe consultanţă în afaceri merge şi firma la care Mitică Sandu deţine o participare de 50 la sută, SC Marina Prosper SRL. Anul 2011 a fost încheiat cu o cifră de afaceri de 480.000 lei, iar profitul a fost de 71.600 lei. Sandu a mai înfiinţat în 2011 o firmă, SC Fire Stop Solution SRL, dar a încheiat anul destul de prost, cu o pierdere de 1.561 lei.

Cumva pe muchie este şi firma la care Daniela Buruiană deţine 50 la sută din acţiuni, SC Ecoloptim SRL. Specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, firma consilierei PSD a avut în 2011 un profit de 80.459 lei, la o cifră de afaceri de 328.822 lei. Pe de altă parte, firma în cauză vine după trei ani în care a înregistrat pierderi după pierderi.

Morişca falimentelor

Chiar dacă te-ai aştepta ca într-un for de decizie precum CJ Galaţi să întâlneşti oameni de afaceri care au reuşit să dea piept şi cu mediul privat, dacă este să ne luăm după declaraţiile de avere şi de interese, grosul plutonului, în frunte cu Neicu de care am amintit deja, este format numai din aleşi pentru care afacerile în economia reală au fost un fiasco. De departe, campionul absolut al eşecurilor pe bandă este proaspătul reprezentant al „poporului Dan Diaconescu” (PP-DD), Marian Vicleanu. Potrivit datelor ONRC, el are la activ nu mai puţin de opt firme, toate aflate într-o stare mai mult sau mai puţin avansată de dezintegrare. Două dintre firme au intrat recent în faliment (SC Major Consult SRL specializată în… consultanţă în afaceri şi SC Brico SRL, din domeniul construcţiilor). Pe aceeaşi cale merge, se pare, şi SC Negro SRL, cu fabricatul mobilei. Land Propriety SRL a intrat în dizolvare judiciară, în timp ce alte două firme, Onedin SNC şi Union Metal SRL, au fost radiate. Vicleanu a înfiinţat anul acesta o nouă firmă, SC Mediflor Green SRL, dar să vedem şi asta câte zile o avea. Cert este că afacerea vieţii lui Vicleanu rămâne până acum câştigarea unui mandat de consilier judeţean.

Prea bine nu-i merge nici Danielei Hapeci, tot o fată din „popor” care, nici bine ajunsă în CJ Galaţi, visa la un fotoliu de deputat. Asta pentru că scaunul de director economic la o firmă de reciclare a materialelor (SC Sălcioara SRL) şi la una din domeniul restaurantelor (SC Blister VNS SRL) i-a adus un venit anual de doar 1.400 lei. Prima firmă pe care a păstorit-o a încheiat anul 2011 cu un profit de 116.000 lei, dar a doua s-a ales cu o gaură de 168.000 lei. Scor total ca performanţă: minus 52.000 lei.

Mai bine la stat decât la privat

În topul perdanţilor din afaceri se întâlnesc şi nume pe care, poate, nu te-ai fi aşteptat să le găseşti. Ditamai director la Electrica Galaţi, fost preşedinte al CA-ului de la Electrocentrale, consilierul PDL Iulian Aramă nu are deloc noroc cu cele trei firme la care este acţionar. Singura care a mişcat în 2011 a fost SC Criden Consult SRL, la care Aramă deţine o participare de 49 la sută, care de pe urma unor activităţi de contabilitate şi audit a ieşit cu un profit de 7.606 lei. Consilierul mai deţine 50 la sută din Criden Style, ce se ocupă cu coafura şi alte activităţi de înfrumuseţare, şi 30 la sută din Amiral Skipper, din domeniul restaurantelor. Cum acestea din urmă au raportat pierderi de 81.681, respectiv 43.172 lei, per total, firmele la care Iulian Aramă este acţionar au ieşit pe minus cu 117.247 lei! Din fericire pentru Aramă, salariul de director general la Electrica l-a lipsit până acum de grija zilei de mâine.

În rândul celor cărora le merge mai bine ca directori la stat decât ca manageri în mediul privat este şi Ion Ştefan. Format la şcoala lui Durbacă, Ştefan şi-a găsit împlinirea ca director la Poştă, propulsat de PDL. Firma sa, SC Truman SRL, specializată pe comerţul de băuturi şi produse alimentare, a dat chix rău de tot în 2011, la o cifră de afaceri de 52.400 lei, reuşind să producă o pierdere de 32.000 lei!

Senator în lanţuri

O surpriză este „performanţa” firmei deţinute de consilierul judeţean PSD Ionel Daniel Butunoi. SC Precond SRL Tecuci, cu domeniul de activitate fabricarea de… lanţuri şi arcuri, a înregistrat în ultimii trei ani pierderi după pierderi - 443.000 în 2009, 502.000 lei în 2010, 123.600 lei în 2011. Era, probabil, şi timpul ca Butunoi să-şi caute o activitate mai profitabilă. Şi a găsit-o! Mai întâi în calitate de consilier judeţean, iar mai nou, pe listele USL, a fost propulsat în funcţia de senator!

Cine trece pe lângă restaurantul „Nic-Nic”, construit încet-încet pe spaţiul verde de pe Faleza Dunării, mai că-i vine să-l invidieze pe consilierul liberal Nicuşor Ursu. Dar altfel ar sta lucrurile dacă lumea ar şti că, potrivit Ministerului Finanţelor, firma SC NICNIC SRL a încheiat 2011 cu pierderi de 242.500 lei, asta după ce şi anul 2010 a fost unul prost, cu pierderi de 112.400 lei.

Ultimii pe lista consilierilor care au avut experienţe în mediul de afaceri privat sunt liberalul Constantin Grosu, care a preferat să suspende în 2010 activitatea firmei sale, SC Meprodcom SRL, şi conservatorul Florin Gasparotti. Acesta din urmă s-a axat în special pe comerţul cu băuturi şi produse alimentare, dar nu i-a mers prea bine. Barul înregistrat pe SC Laserom Consultingg Impex SRL a încheiat anul 2011 cu un anemic profit de 992 lei. În acelaşi timp, chiar dacă de la SC Gemmarom SRL Gasparotti a ridicat ca administrator un salariu de 20.000 lei, firma a încheiat anul cu o pierdere de 16.810 lei, iar în cele din urmă a fost radiată. Gasparotti mai are în portofoliu şi firma SC Ovelim SRL, dar după ce a înregistrat pierderi de 27.000 lei s-a declanşat procedura de dizolvare a societăţii.

Prin urmare, aceasta este toată floarea cea vestită a consilierilor judeţeni care au tangenţe cu mediul privat. Mulţi dintre ei ne vorbesc adesea despre „viitorul luminos” al economiei gălăţene, dar în fapt nu sunt în stare să ţină pe picioare nici măcar o prăvălie de cartier.

Citit 11178 ori Ultima modificare Vineri, 14 Decembrie 2012 08:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.