Negocieri la nivel prezidenţial: Peru, interesat de navele construite la Galaţi

Negocieri la nivel prezidenţial: Peru, interesat de navele construite la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Încheierea unui parteneriat strategic a fost discutată, la Lima, de preşedinţii Traian Băsescu şi Ollanta Moises Humala Tasso


Navele militare construite la Şantierul Naval Damen Galaţi au fost unul dintre subiectele importante aflate pe ordinea de zi a discuţiilor, de la Lima, dintre preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele peruan Ollanta Moises Humala Tasso. Mai exact, Peru este interesată de tehnologia în domeniul apărării din România, între cele două ţări existând discuţii pentru comenzi de nave militare produse la şantierul gălăţean, acest lucru fiind confirmat de cei doi preşedinţi în cadrul unei conferinţe de presă comune.

"România, producând nave pentru Olanda, deja s-a făcut o primă discuţie a unei misiuni care a fost în Peru în 2012 şi discuţiile continuă pentru o cooperare şi în această direcţie", a declarat preşedintele Băsescu, după întrevederea oficială de la Lima.

De asemenea, liderul din Peru, ţară care are ieşire la Oceanul Pacific, a evidenţiat că România "a avansat foarte mult" privind tehnologia militară, iar guvernul de la Lima este interesat de începerea unei cooperări în acest domeniu. "Trebuie în primul rând să înţelegem că România a avansat foarte mult în ceea ce priveşte tehnologia apărării şi în prezent este o temă de interes pentru Peru. Avem cooperări de acest fel, prin acorduri de colaborare, cu mai multe ţări şi dorim să începem şi cu România", a afirmat Ollanta Humala. Cei doi preşedinţi au evocat posibilitatea încheierii în următoarea perioadă a unui parteneriat strategic între cele două ţări, transferul de tehnologie în diverse domenii dinspre România spre Peru fiind una dintre posibilele domenii de cooperare bilaterală.

Comenzi de nave specializate

Pe fondul crizei economice, Şantierul Naval Damen s-a orientat, pentru a face faţă concurenţei şantierelor asiatice, spre producţia de nave specializate, precum navele militare, cu o valoare adăugată mai mare. Şantierul a investit inclusiv în amenajarea unei hale acoperite pentru construirea navelor ce necesită un grad ridicat de confidenţialitate. În prezent, în şantierul gălăţean se află în curs de execuţie cea mai importantă comandă din ultimii 22 ani - nava HNLMS „Karel Doorman” ce va deveni cea mai mare navă a Marinei Regale Olandeze. De tip Joint Logistic Support Ship (JSS), nava va putea transporta la bord o mică armată, ce va putea interveni ca forţă expediţionară în orice colţ al lumii. „Orientarea spre nişte tipuri de nave specializate a fost unul dintre punctele forte ale grupului Damen şi unul dintre motivele pentru care am reuşit să ne croim drum pe piaţă. Pentru navele militare, Damen a lucrat, desigur, cu marina militară olandeză, Şantierul Naval de la Galaţi devenind în ultimii cinci ani preferat pentru astfel de comenzi. De asemenea, şi alţi clienţi au ajuns să ne prefere pe noi, ca şantier, iar astăzi construim nave pentru ţări din multe colţuri ale lumii”, ne-a declarat Fleming Sorensen, directorul general al Şantierului Naval Damen Galaţi.

Mai multe despre evoluţia şi planurile de viitor ale şantierului gălăţean veţi putea afla mâine din paginile ziarului „Viaţa liberă”, dintr-un interviu în exclusivitate acordat de managerul Damen Galaţi.

Citit 2950 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.