Pentru amatorii de chilipiruri: Maşinile contrabandiştilor, scoase la vânzare de Fisc

Pentru amatorii de chilipiruri: Maşinile contrabandiştilor, scoase la vânzare de Fisc
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La un preţ mediu de doar câteva mii de lei, DGFP Galaţi scoate la vânzare zeci de autoturisme confiscate de Vamă şi Poliţia de Frontieră * Cele mai scumpe maşini sunt o limuzină BMW şi un coupe Mercedes * Cea mai ieftină, un Peugeot din timpul Războiului Rece * Mai devreme sau mai târziu, la un preţ potrivit, toate maşinile îşi găsesc cumpărători


Fiscul gălăţean şi-a reînnoit oferta de autoturisme scoase la vânzare la preţuri care, cum se spune în negustorie, sfidează orice concurenţă. Pe listă maşinilor care sunt disponibile la „showroomul auto” al DGFP Galaţi se află nu mai puţin de 48 de autoturisme, iar nume grele precum Mercedes, BMW, Opel sau Volkswagen nu lipsesc din oferta ce se adresează amatorilor de chilipiruri. Ce-i drept, furnizorii oficiali ai Fiscului nu sunt obişnuiţii dealeri de pe piaţa auto, ci instituţii precum Vama, Poliţia de Frontieră şi IPJ Galaţi. Singurii păgubiţi în această afacere sunt… contrabandiştii, maşinile scoase la vânzare fiind, în fapt, ascunzătorile pe roţi cu care sperau să treacă ilegal peste graniţă ţigări, băuturi alcoolice sau, uneori, chiar droguri. Aceasta ar fi şi explicaţia pentru faptul că, aproape toate maşinile scoase la vânzare sunt înmatriculate în R. Moldova sau Bulgaria. Contrabandiştii merg pe ideea că, dacă sunt prinşi, cel puţin paguba nu ar fi la fel de mare precum în cazul unei maşini ce a trecut prin formalităţile de înmatriculare din România.

Top în lista de catalog

Dacă ar fi să se facă un top al mărcilor scoase la vânzare, lider incontestabil ar fi Opel, cu 11 maşini în ofertă, locurile următoare fiind ocupate de Audi, cu şase maşini, Volkswagen cu cinci şi BMW cu patru autoturisme. Pentru amatorii de mărci exotice, de maşini produse produse în spaţiul ex-sovietic, pe vremea lui Gorbaciov, se găseşte şi câte o maşină Vaz sau Lada. În ceea ce priveşte preţurile, acestea au o paletă foarte largă, de la maşini cotate la peste zece mii de lei până la maşini ce ar putea fi luate şi doar cu câteva sute de lei. La categoria „lux”, cel mai scump autoturism scos în prezent la vânzare de DGFP Galaţi este o limuzină BMW – 532 I, din 1996, ce are un preţ de vânzare de 13.390 lei. Cu 11.372 lei poate fi achiziţionat un autoturism Mercedes E200 Coupe din 1998, iar cu 10.855 lei un Opel Vectra din 2004. La polul opus, cel mai ieftin autoturism pus la dispoziţia potenţialilor cumpărători este un Peugeot 305 ce a prins, din 1985 şi ultimii ani ai… Războiului Rece, iar acum, cu 600 lei, este numai bun de dus la muzeu… Cam din aceeaşi perioadă se mai găseşte un Renault 21, cu 778 lei şi un Vaz, cu 900 lei. Cei care ţin la patriotismul local, disponibilă este şi o Dacia 131, din 1997, ce are un preţ de 1.474 lei.

Pentru piese de schimb

Un autoturism din clasa medie poate fi cumpărat şi la un preţ de 4.000 – 6.000 de lei, însă chiar dacă preţurile sunt mult sub cele practicate pe piaţă, motivul este acela că unele dintre maşini au nevoie de reparaţii, ele fiind modificate de contrabandişti pentru a le putea transforma în ascunzători. Unele maşini, chiar dacă nu se vor mai pot întoarce pe şosele fie din cauza modificărilor, fie că sunt prea vechi, fie din cauza taxelor prea mari de înmatriculare, sunt însă foarte bune ca piese de schimb. De exemplu, posesorul unui Audi poate găsi aici o maşină ce poate servi ca sursă de piese la un preţ de 2.000 lei. La fel, un Opel Omega e tot pe la 2.000 de lei, iar un Ford Sierra ajunge la doar 1.820 lei. Însărcinat cu găsirea potenţialilor clienţi pentru maşinile confiscate de la contrabandişti este Biroul de Valorificare Bunuri din cadrul DGFP Galaţi. Maşinile se află într-un spaţiu special rezervat acestui „showrom auto” în apropiere de Vama Giurgiuleşti sau în curtea Poliţiei de Frontieră, iar clienţii nu lipsesc. Mai devreme sau mai târziu, toate maşinile se vând pentru că, ca şi în alte domenii care ţin de cerere şi ofertă, până la urmă totul ţine de preţ.


Anul trecut, 112 automobile au fost vândute de DGFP Galaţi

Vânzarea de maşini provenite din confiscări merge destul de bine la DGFP Galaţi. Numai în anul 2012 au fost valorificate 112 de maşini, suma totală obţinută pentru ele fiind de peste 577.000 lei. Prin urmare, preţul mediu a fost în jurul sumei de 5.000 lei. Cele mai multe au fost maşini înmatriculate în Bulgaria sau R.Moldova, confiscate în principal de Vamă şi Poliţia de Frontieră.


 

Citit 17831 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2013 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.