Aproximativ 20 de milioane de euro s-au topit din conturile gălăţenilor într-o singură lună

Aproximativ 20 de milioane de euro s-au topit din conturile gălăţenilor într-o singură lună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jumătate din economiile făcute în 2012 au fost retrase din bănci în luna ianuarie * În aceste condiţii, gălăţenii mai aveau în conturi doar 3,27 miliarde de lei * Pe fondul unei economii cu dificultăţi, cel mai mult au scăzut conturile companiilor * Leul este la putere, dar depozitele în valută devin tot mai atractive


Economiile gălăţenilor s-au „topit” văzând cu ochii în prima luna din acest an, aproape jumătate din banii strânşi suplimentar în conturi pe parcursul anului 2012 fiind retraşi din bănci, rezultă din datele centralizate de BNR. Mai exact, la sfârşitul lunii ianuarie, gălăţenii aveau economii de 3,27 miliarde de lei, cu 85,5 milioane de lei - adică aproape 20 milioane de euro! - mai puţin faţă de luna precedentă, în condiţiile în care, pe parcursul anului trecut reuşiseră să-şi suplimenteze rezervele din conturi cu 198 milioane de lei. Scăderea cea mai puternică a fost la conturile în moneda naţională, acestea înregistrând o scădere de la 2.277 milioane de lei la 2.204 milioane de lei. O scădere, ce-i drept mai moderată, s-a înregistrat şi la conturile în valută, de la echivalentul a 1.087 milioane de lei la 1.074 milioane de lei.

Banii companiilor

O explicaţiei a scăderi accentuate a economiilor gălăţenilor ar putea fi greutăţile întâmpinate de agenţii economici, la nivelul acestora fiind înregistrate cele mai mari fluctuaţii în sens negativ. Astfel, la conturile în moneda naţională disponibilităţile firmelor erau la sfârşitul lui ianuarie de 246,6 milioane de lei, la un nivel relativ apropiat de cel de începutul anului, cu o scădere de doar 2,7 milioane de lei, dar în ceea ce priveşte depozitele la termen sau rambursabile după notificare scăderea a fost extrem de abruptă, de la 222 milioane de lei la 150 milioane de lei. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la rezervele în valută ale agenţilor economici. Disponibilităţile la vedere au scăzut de la echivalentul a 82,5 milioane de lei la 76,1 milioane de lei, iar depozitele la termen sau rambursabile după notificare au scăzut de la 275,6 milioane de lei la 258 milioane de lei.

Un alt fenomen care devine din ce în ce mai evident este, dacă facem o comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel de „migrare” a rezervelor financiare ale companiilor de la moneda naţională spre valută. De exemplu, în ceea ce priveşte depozitele la termen sau rambursabile după notificare, conturile în lei au scăzut în 12 luni cu 81 milioane de lei. În schimb, depozitele similare în valută au crescut cu 95 milioane de lei. Prin urmare, dacă ar fi vorba numai de depozitele la termen, firmele ar ieşi „pe plus”, însă acest avantaj este anulat de scăderea disponibilităţilor la vedere, şi dacă se trage linie, per total, se constată că, faţă de anul trecut, firmele au în conturi cu 20 milioane de lei mai puţin. În fapt, firmele au fost nevoite să apeleze mai mult ca în trecut la propriile rezerve. Asta pentru că, pe partea de creditare, condiţiile de acordare a împrumuturilor pe termen lung pentru agenţii economici au devenit mai restrictive, iar garanţiile mai mari. De asemenea, chiar firmele preferă mai degrabă împrumuturile pe termen scurt, costurile de finanţare fiind considerate adesea prea mari în raport cu beneficiile pe care accesarea unui credit le presupun.

Rezerve pentru zile negre

Strict la nivelul populaţiei, situaţia este ceva mai stabilă, iar incertitudinile legate de starea generală a economiei au indus şi necesitatea unui comportament financiar mai prudent, inclusiv prin accentuarea dorinţei de economisire. Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie, populaţia din judeţul Galaţi avea în conturi 2.470 milioane de lei, cu doar trei milioane de lei în plus faţă de luna precedentă, dar cu 145 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă, parte, la fel ca şi în cazul agenţilor economici, şi în cazul populaţiei se remarcă o redistribuire a rezervelor între principalele categorii de depozite. Disponibilităţile la vedere în lei au scăzut la 259,6 milioane de lei, cu 7 milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce disponibilităţile la vedere în valută au crescut la echivalentul a 161 milioane de lei, cu aproape 34 milioane de lei mai mult ca anul trecut. Pe partea de depozite la termen sau rambursabile după notificare, creşteri au fost atât depozitele în moneda naţională, de la 1.464 milioane de lei la 1.474 milioane de lei, cât şi la cele în valută, de la 469 milioane de lei la 576 milioane de lei.

Ca tendinţă generală pentru următoarea perioadă, prudenţa va rămâne literă de lege, atât la nivelul firmelor, cât şi la nivelul populaţiei. În acelaşi timp, cum capacitatea de economisire depinde de venituri sau de priorităţile de finanţare, nu ar fi exclusă chiar o erodare a rezervelor deja existente.

Citit 2088 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2013 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.