IMM-urile acuză excesul de zel al instituţiilor de control

IMM-urile acuză excesul de zel al instituţiilor de control
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dialogul tripartit dintre reprezentanţii guvernului, patronatelor şi sindicatelor, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a ridicat problema excesului de zel pe care instituţiile de control au început să-l aibă la adresa IMM-urilor.

„Noi înţelegem că bugetul e gol, că încasările bugetare au fost mai mici cu opt la sută în ianuarie şi că în februarie scăderea va fi cam tot cu atât. Dar de aici până la accepta aplicarea de metode la limita de legalitate este cale lungă”, ne-a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

„A început să se treacă în mod pripit la proceduri de executare silită, la a băga mâna în cont şi a lua banii fără accept. Ia amenzile au devenit un scop în sine, mai ales în condiţiile în care controlorii primesc şi ei o cotă parte din penalităţile încasate”, a arătat reprezentantul IMM-urilor.

Filimon a precizat că autorităţile guvernamentale au recunoscut „existenţa unor anomalii” în sistem. „La ultima întâlnire tripartită, preşedintele ANAF ne-a declarat că are în intenţie să propună guvernului eliminarea cotelor părţi ce revin din amenzi funcţionarilor publici”, a precizat Filimon.

În ceea ce priveşte executările silite ale unor IMM-uri, reprezentantul CNIPMMR a arătat că unele dintre ele „se fac pentru sume derizorii, pentru contribuabili care nu au avut nici un fel de problemă în anii anteriori”.

„Noi am propus analizarea fiecărui caz în parte, pentru că fiecare entitate economică reprezintă ceva. E foarte uşor să închizi porţile unei unităţi economice, dar e foarte greu să o redeschizi sau să faci alte locuri de muncă.

Între agentul economic şi stat trebuie să fie o relaţie biunivocă. Dacă o firmă este la necaz, ea mai poate fi păsuită, ajutată. Unele lucruri s-au înţeles.

Iar Ministerul IMM-urilor şi cei de la Ministerul de Finanţe au recomandat să se aibă grijă cu executările silite în această perioadă, să nu se omoare din start agenţii economici. Să se înceapă, în general, când e vorba de executare, cu active care nu sunt direct legate de procesul de producţie.

Adică să se facă o selecţie, să-i mai dea omului o şansă, să nu-i ia strungul - mijlocul de producţie - din care scoate, în definitiv, bani şi pentru el şi pentru taxe”, a declarat vicepreşedintele CNIPMMR.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii patronatelor au recomandat ca, înainte de a aplica măsuri dure la adresa microîntreprinderilor, să fie analizată mai cu atenţie situaţia marilor datornici la stat care îşi perpetuează de la an la an sumele restante, bazându-se inclusiv, din raţiuni chipurile sociale, pe un sprijin din partea statului.

Citit 1086 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.