„În combinat e la fel de greu ca după război”, afirmă directorul general ArcelorMittal Galaţi, Augustine Kochuparampil

„În combinat e la fel de greu ca după război”, afirmă directorul general ArcelorMittal Galaţi, Augustine Kochuparampil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum se manifestă criza în interiorul ArcelorMittal Galaţi? * Care sunt măsurile cu care administraţia Combinatului încearcă să menţină colosul siderurgic pe linia de plutire? * Cât de afectaţi sunt salariaţii ca urmare a acestei situaţii? * Vor fi îmbunătăţite condiţiile de mediu sau vom inspira fum şi praf o bună vreme de aici înainte? * Toate aceste întrebări îşi găsesc răspunsul într-un interviu acordat pentru  "Viaţa liberă" de către  Augustine Kochuparampil, managerul general (Chief Executive Officer)  al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi *

Criza economică şi efectele ei la combinatul gălăţean

- Efectele crizei economice au afectat, în mod evident, activitatea majorităţii agenţilor economici din România. Cum s-a manifestat această criză la nivelul combinatului siderurgic de la Galaţi?

- Aprecierea dumneavoastră este corectă. Activitatea noastră de producţie a fost şi este redusă ca urmare a impactului crizei mondiale. Pe de altă parte criza financiară a dus la scăderea finanţării  achiziţiilor de metal, iar cei care deţineau stocuri au ales să consume din ele.

Ambele cauze, suprapuse, au generat o scădere a comenzilor cum nu s-a înregistrat vreodată. Specialiştii spun că o situaţie mai grea nu s-a mai văzut din perioada imediat următoare celui de-al doilea Război Mondial.

În plus, una din cele mai afectate ţări a fost Turcia, o piaţă extrem de importantă pentru exporturile noastre. Mai trebuie să adaug faptul că recesiunea a afectat negativ întreaga industrie siderurgică şi absolut fiecare combinat din Grupul ArcelorMittal. Magnitudinea impactului, însă,  a variat de la o piaţă la alta.

- Care sunt sectoarele din cadrul ArcelorMittal Galaţi care au fost închise temporar ca urmare a efectelor crizei şi care sunt acelea a căror activitate a fost redusă sau oprită pentru realizarea reparaţiilor capitale şi modernizărilor?

- Ca urmare a cererii în continuă scădere pentru produsele de oţel, lucrăm în prezent cu un număr redus de baterii de cocsificare, de furnale, de convertizoare şi de laminoare. Profitând de situaţia creată în urma cererii scăzute, în anumite zone am făcut reparaţii capitale.  Am adoptat aceeaşi strategie peste tot în lume, în cadrul Grupului.

- Ce profit a realizat ArcelorMittal Galaţi la sfârşitul lui 2008 şi ce estimări aveţi pentru anul acesta?

- După cum ştiţi, ArcelorMittal este o companie listată la mai multe burse de valori. Acest lucru ne-a impus anumite restricţii privind dezvăluirea informaţiilor financiare, pentru fiecare combinat în parte.

Cu toate acestea, avem de gând să comunicăm informaţiile financiare mai târziu, după finalizarea formalităţilor legale, în mod transparent, la fel ca în anii trecuţi. 

Pot spune, însă,  că Grupul ArcelorMittal a avut, la nivel mondial,  rezultate bune până în momentul izbucnirii crizei şi că, în ultimele luni ale anului, rezultatele companiei noastre au fost afectate de scăderea comenzilor. 2009 va fi un an foarte dificil pentru noi toţi, inclusiv pentru combinatul de la Galaţi.

Aer respirabil… în aşteptare

- ArcelorMittal Galaţi trebuie să ducă la bun sfârşit un program de mediu agreat cu autorităţile române. Vor continua investiţiile de mediu în ciuda faptului că efectele crizei economice se fac simţite în continuare, sau există şi varianta trecerii „în conservare” a combinatului de la Galaţi ca urmare a faptului că aceste investiţii nu se justifică din punct de vedere economic?

- Noi facem eforturi mari să ne respectăm angajamentele faţă de autorităţi şi faţă de comunităţile în care lucrăm şi trăim. Din acest punct de vedere pot spune cu toată tăria că vom îndeplini tot ceea ce ne-am propus,  astfel încât să ne putem alinia la normele europene de mediu până la finele anului 2014.

Pe de altă parte, toţi investitorii – inclusiv  noi – au dificultăţi în a continua proiectele de mediu, din cauza crizei.  Am explicat aceste dificultăţi autorităţilor de specialitate şi cred că am fost corect înţeleşi. În plus, credem că ne-ar fi de un real ajutor rearanjarea într-un calendar nou a acestor investiţii.

Mediul este o chestiune extrem de importantă pentru noi dar şi pentru comunitate.  Investiţiile de mediu nu pot fi analizate din punctul de vedere al profitului. De aceea pot spune că suntem o companie responsabilă faţă de comunitate.

Nu avem în vedere „conservarea” combinatului de la Galaţi. Dimpotrivă, planurile noastre globale de creştere merg pe aceeaşi cale. Doar că încercăm să creionăm un alt calendar,  care să ţină cont şi de realităţile economice actuale. 

- Care sunt investiţiile deja făcute în programul de mediu şi ce sume sunt necesare pentru derularea întregului program?

- Aşa cum am mai spus, investiţiile de mediu trebuie analizate ca impact asupra comunităţii. Foarte curând vom elimina una dintre cele mai mari surse de praf generat în fluxul nostru tehnologic. Mai importante decât cele 20 de milioane de dolari investite sunt beneficiile pentru lucrătorii noştri şi pentru oraşul în care şi noi trăim. 

În ultimii şapte ani am investit 131 de milioane de dolari, în diverse proiecte de mediu. Din păcate, criza ne-a obligat să reducem investiţiile, în toate unităţile noastre din lume, inclusiv la Galaţi. Cu toate acestea, vreau să întăresc faptul că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă investiţiile continuă să fie făcute fără nici un fel de restricţii. 

Proiecte şi transparenţă

- Doriţi implementarea unui program intitulat ARC 2012. Care sunt, punctual, cele mai importante prevederi ale acestui program?

- ARC 2012 (denumirea vine de la ArcelorMittal România Creştere) este un program complex de restructurare a unităţii noastre de la Galaţi. Obiectivul central este păstrarea viabilităţii Combinatului, pe termen lung.

Nu doresc să intru în detalii privind acest plan, dar vă pot spune că acesta are dublul rol de a găsi acele soluţii pentru ieşirea din dificultăţile actuale şi – pe termen mediu – de a ne consolida şi a ne spori prezenţa de  piaţă. Avem la Galaţi un combinat integrrat, ceea ce este un avantaj.

Am obţinut succese deosebite în privinţa produselor pentru industria auto iar producţia de tablă groasă este, de asemenea, un atu al Galaţiului. Ne vom adapta mai rapid şi mai precis fluxurile de producţie dar şi volumul acesteia pentru a ne încadra în ceea ce va cere piaţa.

Şi, nu în ultimul rând, vom beneficia de suportul puternic al unităţilor ArcelorMittal din zona de Vest a Europei. Programul în sine este – de fapt – un amestec de măsuri privind reorganizări şi restructurări sectoriale şi generale.  

- Unele sindicate de pe platforma siderurgică au acuzat uneori  patronatul de lipsa de transparenţă şi de faptul că dialogul social nu există atunci când vine vorba despre decizii importante care-i privesc inclusiv pe salariaţi. Cum comentaţi acest aspect?

- Suntem într-un dialog permanent, transparent şi corect cu salariaţii noştri, cu care ne întâlnim atât în cadrul unor reuniuni de informare, cât şi cu alte prilejuri. Dialogul cu colegii noştri este mult mai puternic şi mai deschis decât în trecut.

Tratăm cu mult respect relaţia cu salariaţii noştri  şi facem eforturi speciale pentru a-i informa privind evoluţia lucrurilor. Lucrătorii înţeleg situaţia critică actuală şi susţin în mod semnificativ eforturile conducerii de a depăşi criza. 

Criză mare, salarii mici

- S-a discutat în ultima vreme despre faptul că la nivelul ArcelorMittal Galaţi s-a impus îngheţarea salariilor, trimiterea angajaţilor în concedii forţate sau şomaj tehnic. Au fost luate astfel de măsuri? Iar dacă răspunsul este da, atunci vă rog să exemplificaţi cu date concrete.

- Criza economică a generat în întreaga industrie a oţelului asemenea măsuri. Până acum, la Galaţi nu s-au trimis oameni în şomaj tehnic ci s-a ales soluţia intrării în concedii de odihnă, pentru ca veniturile oamenilor să nu fie afectate.

Îngheţarea salariilor a fost rezultatul unui dialog corect şi constructiv cu reprezentanţii salariaţilor, care au înţeles necesitatea unei asemenea măsuri luate în toată lumea, nu doar în metalurgie. Suntem una din puţinele companii mari din România care nu a recurs la concedieri. 

- În prezent, la nivelul combinatului de la Galaţi se derulează un program de plecări voluntare. Care este motivul pentru care aţi luat decizia demarării acestui program?

- Mulţi producători de metal au fost nevoiţi să concedieze oameni, cu sau fără compensaţii financiare. La Galaţi nu a fost concediat niciun salariat iar plecările din ultimele luni sunt în urma opţiunilor libere ale angajaţilor, însoţite de pachete financiare corecte, ce reflectă efortul făcut, în timp, de aceşti oameni pentru compania noastră.

Au fost unii colegi cărora, pur şi simplu, nu le puteam acorda permisiunea de plecare pentru că  sunt indispensabili în derularea planurilor noastre pe termen lung.  Trebuie să ne îmbunătăţim continuu productivitatea astfel încât să putem fi competitivi pe piaţa internaţională. Schema noastră de plecări voluntare este o oportunitate pentru siderurgişti de a se retrage din această activitate în condiţii avantajoase.  

- Care este numărul siderurgiştilor care ar urma să părăsească platforma în urma plecărilor voluntare şi care sunt, în total, sumele compensatorii pe care le acordaţi sau urmează să le acordaţi?

- Vorbim despre plecări voluntare, deci  nu putem şti câţi se vor înscrie pe liste. Lista este încă deschisă.

Combinatul, sponsorul etern?

- Nu este nici un secret pentru nimeni faptul că ArcelorMittal se implică în activităţi sociale, culturale şi sportive la nivelul judeţului nostru. Veţi continua să susţineţi proiectele în care sunteţi implicaţi şi veţi decide să demaraţi şi altele noi, în ciuda efectelor crizei economice?

- De câtva timp, ArcelorMittal Galaţi a demarat un număr important de proiecte pentru comunitate. V-aş reaminti de premierea elevilor cu rezultate deosebite la Olimpiadele şcolare, de Ziua Copilului, de proiectele pe care le derulăm la Maternitatea de la Spitalul Judeţean, prin intermediul UNICEF, dar şi de multiplele proiecte pe care le avem în satele din jurul Platformei Siderurgice.

Mi-am permis să le trec în revistă deoarece unele dintre acestea s-au derulat fără a le transforma în evenimente publice fiind, aşadar, mai puţin cunoscute. Suntem decişi ca – în pofida dificultăţilor financiare – să continuăm să derulăm aceste proiecte, mai ales cele pentru copii şi cele privind sănătatea publică.

Responsabilitatea socială despre care vorbeam va fi, pentru noi, o preocupare permanentă.  Criza ne impune, însă, reducerea resurselor destinate unor astfel de activităţi. Obiectivul nostru va fi acela de a minimaliza efectul acestor restricţii. Sunt convins, comunitatea va înţelege acest lucru. 

- Sunteţi unul dintre sponsorii echipei de fotbal Oţelul Galaţi. Oficialii clubului susţin că traversează o perioadă extrem de grea şi că fără ajutorul ArcelorMittal echipa de fotbal se expune riscului de a dispărea efectiv. Veţi decide prelungirea contractului de colaborare deja existent cu clubul de fotbal sau intenţionaţi să vă retrageţi din acest parteneriat?

- Sprijinim atât echipa de fotbal, cât şi echipa de handbal feminin. Suntem convinşi că echipa de fotbal este extrem de iubită în Galaţi şi că toţi cei care ţin la OŢELUL vor face – împreună cu noi – eforturile necesare pentru a traversa această perioadă dificilă pentru toată lumea.

Doresc să le transmit fanilor faptul că  preocuparea noastră actuală este de a asigura un viitor stabil combinatului de la Galaţi şi familiilor de siderurgişti.

Noi ştim să facem oţel. Continuând să îl producem aici, la Galaţi, putem fi siguri şi de perspectivele echipei de fotbal. În ciuda dificultăţilor, sunt convins că suporterii înţeleg că în această perioadă, cu toţii trebuie să „strângem cureaua”, aşa cum şi aceştia, cu înţelepciune, o fac acasă,  atunci când este vorba despre cheltuielile de familie.

Vom veni cu contribuţia noastră onestă pentru susţinerea clubului de fotbal dar, în aceste vremuri grele pentru industria noastră, ne aşteptăm ca şi alţii să participe la sprijinirea echipei.

Citit 3089 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.