O chestiune de competitivitate: Pentru cine se trag clopotele în zona euro

O chestiune de competitivitate: Pentru cine se trag clopotele în zona euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evoluţiile din zona euro şi criza prin care trece UE nu puteau să lipsească dintre temele abordate în cadrul Forumului pe teme economice, mai ales că subiectul este, astăzi, unul destul de controversat. Criza are multe faţete (financiare, economice, sociale, politice etc), dar în esenţă, la nivel UE, se poate vorbi de o criză de competitivitate.

Vorbitorii au arătat că, după adoptarea euro, ţările din nord şi-au crescut competitivitatea în raport cu ţările din sud. Ţări ca Germania şi-au remodelat, la începutul anilor 2000, sistemul social, iar nivelul real al salariilor a rămas aproape neschimbat aproape zece ani, însă în ţări precum Italia şi Spania salariile au crescut fără ca productivitatea să ţină pasul cu aceste majorări. Datoriile suverane au crescut şi ele în unele state, alte ţări cedând prea uşor în faţa tentaţiei de a se împrumuta la dobânzi foarte mici. Aşa se face că acum se spune, adesea, că euro a „destabilizat” economiile ţărilor membre. Însă acest lucru ar fi, după cum s-a subliniat în dezbatere, „ca şi cum ai da vina pe cârciumar pentru că o persoană nu ştie bea cu măsură” şi prin urmare punctul slab ar trebuie căutat în politicile individuale duse de ţări.

„Convingerea mea este că tot în jurul euro se va contura soluţia pentru ieşirea din criză. Prin urmare, deşi în cazul României data iniţială de adoptare a euro - 2015 - s-a dovedit nerealistă, cred că nu trebuie renunţat la fixarea unui termen, pentru că este o modalitate de a mobiliza toţi factorii - administraţia, mediul de afaceri etc. - pentru atingerea acestui obiectiv. Zona euro înseamnă să-ţi faci curat şi în finanţe, şi în zona fiscală şi în cea bancară, ceea ce, pentru România, nu ar însemna decât lucruri pozitive”, a arătat Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei CE.

În acest context s-a amintit faptul că realizarea zonei euro a avut ca efect generarea în UE a 15 milioane de noi locuri de muncă, chiar şi ţările care traversează o criză fiind, în fapt, ţări care au realizat mari progrese în materie de convergenţă economică cu ţările mai avansate, iar uniunea economică şi monetară europeană rămâne unul dintre cele mai ambiţioase proiecte sociale iniţiate în istorie.

Citit 21298 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2013 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.