UPDATE / În doar 24 de ore, preţul scrumbiei a sărit de la 16 lei la 20 de lei

UPDATE / În doar 24 de ore, preţul scrumbiei a sărit de la 16 lei la 20 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o singură zi, preţul scrumbiilor din pescăriile gălăţene a fost majorat cu patru lei. Dacă marţi kilogramul de scrumbie se vindea cu 15-16 lei, miercuri comercianţii de peşte au afişat un preţ de 20 de lei. Scumpirea este provocată de faptul că scrumbia cade destul de rar în plasele pescarilor din Delta Dunării, singurul loc în care se prinde deocamdată această specie. Specialiştii susţin că apele tulburi şi cotele destul de ridicate ale Dunării împiedică pescuitul, astfel că pescarii au profitat de moment şi au majorat preţul la marfa pe care reuşesc să o scoată pe piaţă. "Încă de marţi, la Tulcea scrumbia se vinde cu 16 lei kilogramul şi, oricum, nu prea este. E scumpă, dar nu avem ce face", a declarat o vânzătoare de la o pescărie din Piaţa Centrală.


 

* Deocamdată, scrumbia se vinde cu 16 lei, dar gălăţenii se tem că până duminică preţul va urca la 20 de lei kilogramul * În rest, oferta nu este foarte variată din cauza prohibiţiei generale, dar sunt preţuri pentru toate buzunarele * Oferta supermarketurilor - modestă deocamdată


Cel mai căutat produs în această perioadă în pieţele din Galaţi este peştele. Apropiata sărbătoare a Floriilor, când e dezlegare la peşte, a transformat pescăriile din oraş în locuri extrem de aglomerate. De altfel, sunt cam singurele magazine din pieţe în care se mai face coadă în acest moment. Muşteriii sunt destul de mulţi, însă există şi oameni care vin, cască gura şi pleacă nemulţumiţi de preţuri. Unii îşi propun să se întoarcă în zilele următoare, chiar dacă, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, foarte probabil preţurile vor creşte până duminică.

Ieri, scrumbia era 15 - 16 lei, dar vin scumpiri

Regina Floriilor, scrumbia de Dunăre, se vinde cu 15-16 lei. În Piaţa Centrală şi la IREG se înregistrează preţurile cele mai mari, 16 lei pe kilogram. Doar în Micro 19 preţul e mai mic cu un leu, 15 lei pe kilogram. Şi asta la doar două pescării, la o a treia preţul fiind de 16 lei. Iar clienţi sunt cu duiumul. Cei mai mulţi cumpără de pe acum, temându-se că spre sfârşitul săptămânii preţul va creşte considerabil. "Am luat, pentru că ştiu că scrumbia o să se facă 20 de lei. Am şi auzit că nici nu prea mai e scrumbie la pescari, şi la noi în familie e tradiţie să mâncăm scrumbie la grătar de Florii. Dacă nu ţine până duminică o s-o congelez, dar oricum e mai bine decât să dau nişte bani în plus", ne-a spus Vasile Costea, client al unei pescării din Micro 19. Temerile consumatorilor par a fi justificate, de vreme ce una dintre pescăriile din Piaţa Centrală nu avea ieri scrumbie în galantare. "Şefu a decis să nu mai aducem scrumbie, pentru că la Tulcea, acolo de unde ne aprovizionăm, pescarii au făcut-o 16 lei pe kilogram. Noi cu cât să o dăm? Cu 18 lei? Nu mai cumpără nimeni, pentru că pescăriile de alături au luat mai ieftin până acum şi îşi permit să o dea cu 16 lei", ne-a spus vânzătoarea.

Avem doar scrumbie de la Tulcea

Din câte se pare, din cauza preţurilor de la pescarii din Tulcea, e o chestiune de timp până când scrumbia se va da cu 18 sau chiar 20 de lei pe kilogram. Şi asta pentru că, din cauza condiţiilor meteo de anul acesta, bancurile de scrumbie nu au urcat suficient de mult pe Dunăre, astfel încât să poată fi pescuite în zona Galaţiului. "Scrumbia care se vinde pe piaţă în acest moment este de la Tulcea. La Galaţi încă nu se prinde sau se prinde puţin, accidental. Şi oricum, vine prohibiţia la scrumbie pe 1 mai. În zona Galaţiului scrumbia nu va putea fi pescuită între 1 şi 20 mai", ne-a declarat şeful filialei locale a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Vasile Bocăneală.

Ofertă limitată, preţuri diverse

În rest, oferta nu este foarte variată din cauza prohibiţiei generale, dar sunt preţuri pentru toate buzunarele. Dintre speciile care se găsesc peste tot, plătica e cel mai ieftin peşte (3,5 lei/kg), iar cel mai scump este crapul (13-14 lei/kg). Restul speciilor de peşte autohton, doar de acvacultură, se vând astfel: carasul - 5,5-8 lei/kg (în funcţie de mărime), iar novacul e 6- 7,5 lei. Accidental se mai găseşte ştiucă (în Piaţa Centrală, 16 lei kilogramul) sau somn (35 de lei/kg). Preţuri ceva mai mari sunt la novacul filetat şi la cel tăiat rondele (12-13 lei). Peştii de import sunt scumpi dacă sunt proaspeţi şi ceva mai ieftini dacă sunt congelaţi. Kilogramul de macrou şi cel de păstrăv refrigerat se vinde cu 17-18 lei. În schimb, macroul congelat costă 10-11 lei lei pe kilogram.

Marfă subţire la supermarketuri

Marile magazine din Galaţi nu oferă din păcate mare lucru pentru amatorii de peşte. Potrivit cataloagelor distribuite de Kaufland, cumpărătorii sunt aşteptaţi doar cu file de cod la 12,99 lei kilogramul şi şprot la 3,99 lei kilogramul. Nici Billa nu excelează la acest capitol: macrou congelat la 12,99 lei pachetul de 1,2 kg şi macrou afumat la 6,49 lei/150 gr. Nici la Selgros nu aveţi mare belşug: file de pangasius la 9,4 lei şi păstrăv la 23,9 lei.

Carrefour îndrăzneşte un pic mai mult, deci aduce în atenţie şi ceva peşte proaspăt (doar la Brăila, pentru că în marketurile din Galaţi se găseşte doar congelat): file de crap la 32,9 lei kilogramul şi medalion de somon la 43,9 lei. În rest, o ofertă bogată de fructe de mare, însă din calamar şi sepie nu prea iese un grătar care să rivalizeze cu scrumbia sau mititeii.

La Real, puteţi găsi rondele de somon (43,99 lei), macrou congelat (7,29 lei), pangasius file (8,69 lei) şi pastramă de macrou (25,99 lei).

Citit 18448 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2013 14:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.