Sezon de vârf pentru patiseri. Cozonacii de Galaţi, motiv de mândrie naţională!

Sezon de vârf pentru patiseri. Cozonacii de Galaţi, motiv de mândrie naţională!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada Paştilor, mii de cozonaci ies din cuptoarele fabricii familiei Simion * Reţetele „ca la mama acasă” au adus firmei gălăţene succesul pe piaţa patiseriei * „Ingredientul secret? Pe lângă ouă, lapte şi făină, trebuie să pui şi… mult suflet”


Fie şi numai un cozonac, doi dacă te-ai încumeta să faci, să ai cu ce te lăuda la masa de Paşti, şi tot ar fi pentru unii dintre noi o veritabilă aventură. Că, de, doar plămădirea cozonacului, combinarea ingredientelor, pusul la cuptor nu-i lucru de şagă. Dar cum ar fi să faci „cozonaci ca la mama acasă” câte 500 la o şarjă? Ei, asta da provocare! Pentru patiseri, perioada Sărbătorilor Pascale e vârf de sezon, se lucrează din plin la bunătăţile ce vor fi puse pe masă. Firmele gălăţene se întrec în oferte care mai de care mai delicioase, printre „veteranii” cuptoarelor numărându-se şi patiserii de la Gamacris.

„Acum se lucrează non-stop! În total, pe un sezon pascal producem câteva mii de cozonaci. În această perioadă, piaţa are un potenţial uriaş, găseşti produse fel de fel, de calitate fel de fel… Noi ne-am limitat în a face un produs cât mai aproape de cel tradiţional. Cozonacul nostru conţine ou, făină de calitate, o cremă de calitate. Singura diferenţă între cel făcut în casă şi cel făcut la noi este că folosim aceste linii din fabrica de patiserie”, ne-a explicat Gabriel Simion, managerul Gamacris.

Şi pentru că e vorba de o firmă de familie, reţetele cozonacilor sunt plecate tot din familie şi asta nu de ieri, de azi, ci de aproape 15 ani! „Primii cozonaci i-am făcut din dorinţa de diversificare a activităţii la fabrica noastră de patiserie, în completarea gamei de dulciuri. Ne-am dezvoltat în timp: întâi cornuri, batoane, apoi am adăugat foetaje şi în cele din urmă am ajuns să producem sub marca „Patisimo” şi cozonac, acesta fiind la marile sărbători, mai ales de Paşti, Regele Patiseriei. Reţeta originală a plecat tocmai din dorinţa asta, de a avea acest mixt între ideea de cozonac făcut în casă şi rigorile unei producţii la un nivel mai mare”, ne spune domnul Simion.

Reţeta succesului în… afaceri

Acum, piaţa patiseriei e mare şi câte brutării, atâtea reţete. Lucru valabil şi în materie de cozonaci. Supermarketurile sunt principalii concurenţi ai firmelor locale, iar mijloacele folosite pentru atragerea clienţilor sunt, uneori, destul de discutabile. De exemplu, pe rafturi se găsesc şi aşa-zişi „panettone” italieni plini de aditivi şi conservanţi, ce au termene de garanţie şi mai mari de un an de zile, sunt şi „cozonaci” de câţiva lei, ce seamănă mai degrabă cu un fel de pâine în care s-a scăpat şi o lingură de îndulcitor.

„Şi la mine a venit cineva de la un lanţ de supermarketuri şi m-a întrebat dacă nu pot să fac „un cozonac de patru lei”. I-am zis că nu pot să fac aşa ceva. Decât să scot zece mii de cozonaci „de patru lei”, prefer să scot o mie care să coste zece lei, dar cozonacul pe care ne punem noi numele să fie într-adevăr un produs făcut cu suflet, în care se păstrează un echilibru între preţ şi calitate, nu cine ştie ce minune”, ne-a mărturisit Gabriel Simion. Această reţetă… de afaceri s-a dovedit de succes pentru cei de la Gamacris. În perioada sărbătorilor de Paşti, comenzile vin pe bandă, iar cuptoarele duduie. „Producem numai pe comandă, în funcţie de cum ne solicită magazinele. Folosim acest sistem şi pentru că avem un cozonac adevărat, cu termen de garanţie undeva la zece zile, aşa cum este normal la un cozonac făcut în casă”, ni se explică.

Desigur, una dintre problemele ce intervin atunci când se fac mii de cozonaci în câteva zile este de a nu avea fluctuaţii de gust, de compoziţie. Pentru asta, firma gălăţeană lucrează cu furnizori probaţi în timp, cu ingrediente atent alese. „În fapt, acesta ar fi unul dintre avantajele de a cumpăra un cozonac şi nu de a-l face în casă. Avem deja experienţă în aşa ceva, oamenii scapă de tot acest proces destul de laborios pe care îl implică facerea cozonacilor. În plus, lumea este astăzi mult mai ocupată, este adesea mai avantajos să cumperi un cozonac şi să ai totodată garanţia, cel puţin în ceea ce ne priveşte, că e făcut cum trebuie”, ne-a mai spus domnul Simion.

Mai trebuie spus că, pe lângă desfacerea prin magazinele din Galaţi, cozonacii familiei Simion ajung, prin reţelele de distribuţie ale unor magazine, şi în alte judeţe, fiind consideraţi printre cei mai buni din ţară. Doamna Elena Simion, cea de la care a pornit reţeta cozonacilor are de ce să fie mândră. Vorba aia, unul e cozonacul de Galaţi, făcut cu suflet, ca la mama acasă!

Citit 5550 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2013 13:59