Problemele ArcelorMittal Galaţi, pe agenda guvernului

Problemele ArcelorMittal Galaţi, pe agenda guvernului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mult aşteptata întâlnire dintre reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal şi cei ai Ministerului Economiei a fost una cu caracter informativ. Cei din Executiv au cerut prezentarea unei situaţii a unităţilor pe care ArcelorMittal le deţine în România şi s-au informat şi dacă există pericolul închiderii combinatului de la Galaţi, de ce s-a luat măsura trimiterii în şomaj tehnic a tuturor angajaţilor dar şi dacă există intenţia solicitării unor ajutoare de stat. Una peste alta, discuţiile au fost unele cu aspect preponderent tehnic, iar atunci când s-a vorbit despre probleme punctuale tonul a fost  rezervat.

Lipsa de cash şi marginea prăpastiei

Potrivit preşedintelui FSS Metarom la nivel naţional, Mircea Scântei, discuţia a început cu o prezentare a situaţiei globale a ArcelorMittal, prezentarea fiind făcută de către senior managerul combinatului de la Galaţi, Ionel Borş.

Ministrul Adriean Videanu a cerut însă ca discuţia să vizeze doar unităţile pe care compania le administrează în România. Aşadar, potrivit sursei sindicale, pentru început, cei de la ArcelorMittal au dat asigurări că este exclusă închiderea combinatului siderurgic de la Galaţi.

Apoi s-a vorbit despre măsurile luate la Galaţi în condiţiile actualei crize, iar reprezentanţii investitorului anglo-indian au spus că au fost luate deja măsuri care au vizat acordarea unor concedii forţate şi că intenţionează să-i trimită în şomaj tehnic pe angajaţii combinatului de la Galaţi timp de zece zile, în baza unui program sistematic.

Motivul invocat pentru adoptarea acestor măsuri a fost  că ArcelorMittal duce o lipsă de cash, a relatat liderul FSS, făcând referire la discuţia dintre ministrul Economiei şi conducătorii ArcelorMittal.

Ajutor… peste zece zile

Discuţiile legate de acordarea unor ajutoare de stat combinatului de la Galaţi au fost reluate din nou în cadrul acestei întâlniri. „De această dată, cei de la ArcelorMittal au susţinut că au identificat câteva modalităţi legale care să îi poată ajuta să solicite sprijinul statului. Au cerut însă un răgaz de zece zile pentru a decide dacă vor cere acest sprijin sau dacă se vor baza în continuare pe propriile resurse sau pe propriile măsuri”, a mai spus Mircea Scântei.

Acesta a mai spus că, deşi discuţia a avut o notă optimistă, sindicaliştii îşi păstrează rezerve în ce priveşte viabilitatea măsurilor pe care şi le propun cei din ArcelorMittal, aşa că nu exclud organizarea unor acţiuni de protest în perioada imediat următoare.

Conducerea combinatului gălăţean a refuzat să facă orice comentariu referitor la discuţiile avute cu ministrul Economiei.

Citit 1974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.