Toţi directorii de la APIA au fost daţi afară

Toţi directorii de la APIA au fost daţi afară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De vineri, toţi directorii APIA din teritoriu au fost puşi pe liber prin decizia ministrului Agriculturii * Ionel Nicula, directorul APIA Galaţi, spune că nu a primit nicio hârtie oficială şi că va contesta în instanţă o eventuală demitere * Dumitru Buţurcă este favorit pentru preluarea conducerii instituţiei *

După o perioadă de aspre critici la adresa activităţii Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA), ministrul Ilie Sârbu a decis să-i de afară pe toţi directorii instituţiei. Şi de la centru, dar şi din judeţe. Măsura a stârnit vii controverse, fiind aplaudată de o parte a opiniei publice, dar contestată vehement de o altă parte. Dar să vedem, cum se spune, în ce ape ne scăldăm.

Politic sau managerial?

La o primă vedere, demiterea celor 42 de şefi ai APIA judeţene şi a celor 18 directori din agenţia centrală pare o decizie politică. Nu de alta, dar cei mai mulţi au ajuns pe funcţii în timpul guvernării PNL. Paradoxal, însă, proapăt demisul director general al APIA, Mariana Drăghici, este membru... PSD. Drăghici fusese numită interimar pe post după ce fostul director, liberalul Dan Gherghelaş, a demisionat (pe 9 februarie 2009). Interesant este că postul este scos la concurs încă din 10 februarie şi că probele se vor desfăşura în perioada 23-26 martie.

În aceste condiţii, este  greu de spus câtă epurare politică sau cât management eficient este în spatele acestor demiteri. Asta cu atât mai mult cu cât ministrul Sârbu explică foarte precis motivul deciziei sale:

„Nerespectarea îndatoririlor de serviciu şi întârzieri grave în efectuarea plăţilor către fermieri. În 15 martie ar fi trebuit să înceapă plăţile pentru 2008, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici azi (N.R.: 19 martie)”. De menţionat că din cauza întârzierilor subvenţiilor pentru 2007, România a plătit la UE o penalitate de circa 8,5 milioane de euro.

Directorii ameninţă cu procesul

Directorii APIA din teritoriu s-au arătat vizibil iritaţi de măsurile luate. Ei au anunţat că vor ataca în instanţă decizia ministrului Sârbu. Cei mai mulţi afirmă că este o încercare de a elibera posturi publice pentru membrii PSD şi PDL.

„Deocamdată nu am primit niciun document legal. Dacă voi primi aşa ceva, mă voi adresa instanţei. Nu consider că am vreo vină în gestionarea plăţilor către fermieri”, ne-a declarat Ionel Nicula, directorul APIA Galaţi.

„Întârzierile în plată se datorează faptului că softul (N.R: programul de calculator) pe care îl avem la dispoziţie - şi pe care nu l-am procurat noi, ci ne-a fost impus de la Bucureşti - funcţionează foarte prost. Am sesizat acest lucru de nenumărate, dar nu s-a rezolvat”, a mai adăugat Nicula.

Trebuie să mai spunem că, potrivit negocierilor la nivel local, favorit pentru a ocupa postul de director al APIA Galaţi este democrat-liberalul Dumitru Buţurcă, fost director al Direcţiei Agricole în perioada 1996-2000, în vreme ce funcţia de director adjunct va reveni unui membru PSD.

La APIA Galaţi: muncă multă şi bani puţini

Directorul APIA Galaţi ne-a mai spus că starea de spirit din cadrul instituţiei nu este foarte bună în acest moment. „Oamenii muncesc câte zece ore pe zi, inclusiv în weekenduri, în condiţiile în care salariile nu sunt tocmai grozave. După ce s-a tăiat sporul de 75 la sută (N.R.: pentru lucrul cu fonduri europene), sunt foarte mulţi care nu iau mai mult de 800 de lei pe lună”, a mai spus Nicula.

În fine, până se vor alege apele de uscat la APIA se cuvine să spunem că director interimar la nivel central a fost numită Melinda Kerekeş, care va avea un mandat de numai câteva zile, respectiv până la anunţarea rezultatelor concursului. De asemenea, ministrul Ilie Sârbu a dat asigurări fermierilor că plata subvenţiilor pe suprafaţă aferente anului 2008 va începe din data de 23 martie.

Explicaţie foto: Românul are o vorbă despre vremelnicie: pân’ la vară, multe căciuli rămân în par...

Citit 1644 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.