„Cât produc, atât consum”, soluţia relansării economice a României în contextul regionalizării (P)

„Cât produc, atât consum”, soluţia relansării economice a României în contextul regionalizării (P)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regiune, regionalizare, dezvoltare economică, migraţia forţei de muncă, dar şi perspectivele viitorului unei Românii regionalizate au fost termenii -cheie ai dezbaterilor aduse în centrul mesei rotunde cu tema, „Relansarea  economică în contextul proiectului de lege privind regionalizarea”, eveniment organizat de Universitatea «Danubius» cu invitat special domnul profesor univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu.

Andy Puşcă, rectorul Universităţii „Danubius”, a subliniat în deschiderea dezbaterilor rolul strategic determinant pe care  îl are de îndeplinit mediul academic pe scena unei regionalizări corect proiectate, justificând astfel atenţia deosebită pe care experţii în ştiinţe regionale de la Universitatea „Danubius” o acordă acestui subiect al zilei.

Actualul proiect al regionalizării ‑ un gest pripit, inutil, dăunător

Susţinător al regionalizării României, dar nu aşa cum este conturată în actualul proiect de lege pe care în consideră un „pas pripit”, ci ca parte a unui proces mult mai amplu de reformă a structurilor statului, domnul Profesor univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu a susținut faptul că „fiecare cetăţean care este sensibil la această temă a zilei (regionalizarea) priveşte regionalizarea din unghiul propriei profesii”.

Regionalizarea - dincolo de abstractul textelor teoretice

Reflecţia referitoare la regionalizare trebuie să pornească de la întrebarea „Ce fel de stat vrem? Un stat hipercentralizat, aşa cum este România, variantă în care autonomia locală este restrânsă sau, la polul opus, autonomii capabile să îşi asume competenţele organelor centrale. Indiferent de variantă, limita constituţională este cea care defineşte statul ca atare şi în funcţie de care este stabilit gradul de autonomie”.

Concluzia domnului prof. univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu este că „un răspuns matriceal la această întrebare nu există. Totul trebuie să treacă prin strategiile durabile de dezvoltare. Până acum, noi avem texte pur teoretice. Pentru a construi un proces de amplă reformă a statului este nevoie de numeroase studii de impact şi de o întemeiere academică foarte serioasă care să facă panorama câştigurilor, riscurilor, pe modele, pe cazuri vii şi nu pe abstractul unor texte teoretice”.

Cât produc, atât consum! Pentru  o economie viabilă în contextul regionalizării

Esenţa întâlnirii de astăzi constă în soluţia oferită de către invitatul special pentru o relansare economică în contextul regionalizării. „Dacă privim harta României observăm că polii de creştere economică se înşiruie ca perlele unui colier începând cu Baia Mare şi terminând cu Suceava. Dacă unităţile administrativ‑teritoriale sunt construite în jurul polilor de dezvoltare economică (oraşele), dacă gândirea va porni de la ideea Cât produc, atât consum, regionalizarea României s‑ar proiecta asemenea spiţelor unei roţi al cărei butuc ar fi în Centrul Podişului Transilvaniei”.

Aducând în centrul discuţiei problema migraţiei forţei de muncă, domnul profesor Mihai Răzvan Ungureanu, a subliniat faptul că „Pariul unui proces de flexibilizare a statului este să poţi aduce zonele defavorizate economic cât mai aproape de zonele dezvoltate. Dintre toate regiunile, la ora actuală, doar Bucureştiul se clasifică… Există zone vidate de forţă de muncă. Vasluiul este un exemplu”.

La acest eveniment au participat şi reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud‑Est, instituţie creată pentru facilitarea absorbţiei fondurilor de tip structural la nivelul celor şase judeţe componente ale Regiunii (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea).

Moderatorul dezbaterilor a fost prim‑vicepreşedintele Asociaţiei Române de Ştiinţe Regionale, prof. univ. dr. Victor Romeo  Ionescu,  prorector cu activitatea didactică la Universitatea „Danubius” din Galaţi, membru al Asociaţiei Europene de Ştiinţe Regionale (ERSA) şi al Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe Regionale (RSAI).

„Este o activitate onorantă pentru Universitatea «Danubius» iar asemenea întâlniri sunt deosebit de importante pentru informarea corectă a  membrilor comunităţii academice Danubius, dar şi a întregii societăţi civile ai căror reprezentanţi sunt astăzi în sală pentru a înţelege acest proces complex al regionalizării care ne priveşte pe toţi”, a declarat domnul profesor Victor Romeo Ionescu.

 

Citit 2236 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2013 12:13