Vrei să faci bani? Deschide-ţi un second-hand! Afaceri de top cu sărăcia gălăţenilor

Vrei să faci bani? Deschide-ţi un second-hand! Afaceri de top cu sărăcia gălăţenilor

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
22 comentarii

* Investiţia iniţială este mai mică de 5.000 de lei, iar vânzările lunare depăşesc 10.000 de lei * Aveţi nevoie de un importator bun de haine la mâna a doua şi de un spaţiu, fie el şi închiriat * N-o să vă umpleţi de bani din prima, dar pe termen lung lucrurile vor începe să meargă


Atunci când intri într-un magazin de haine second-hand n-ai zice că îi treci pragul unui om de afaceri care face un profit serios! Totuşi, aşa stau lucrurile. Fără surle şi trâmbiţe, patronii de second-handuri îşi văd liniştiţi de afaceri. Fac bani, după puterea şi priceperea fiecăruia. Sunt deschise, în Galaţi, în momentul de faţă, câteva zeci de magazine de profil, dar loc pe piaţă este din belşug. Motivul: gălăţeni săraci sunt deja cu zecile de mii, iar numărul lor este în continuă creştere.
Ceea ce ştiu cu siguranţă patronii de second-handuri care au intrat deja în afaceri este că gălăţenii, oricât de săraci ar fi, tot trebuie să se îmbrace. Iar dacă magazinele pe care şi le-au deschis vin cu cele mai ieftine soluţii, cum ar putea da greş? Am făcut un calcul superficial legat de investiţiile iniţiale, de cheltuielile de funcţionare, de numărul angajaţilor şi de profitul pe care îl puteţi obţin lunar dintr-un magazin de haine second-hand. Nu-i lucru uşor nici să-ţi deschizi unul, nici să-l menţii în funcţiune, dar bani se fac. Dovadă stă faptul că niciunul dintre patronii cu astfel de magazine nu vrea să dea detalii cu privire la investiţiile sale. Piaţa e încă ofertantă, aşa că ce interes ar avea să-i înveţe şi pe alţii?

Te îmbraci din cap până-n picioare cu 20 lei

Vineri la prânz am trecut prin vreo şapte magazine second-hand, ca să vedem oferta. Am intrat, mai întâi, prin cele de pe strada Traian, apoi prin cele de pe strada Tecuci, din Ţiglina I, de pe strada Siderurgiştilor şi din zona Maşniţă. Marfa diferă, la fel şi preţurile.
Un lucru au în comun toate aceste magazine: cu ceea ce îţi cumperi de aici îţi poţi încropi o ţinută de vară cu vreo 12 lei! Sigur că nu vor fi haine de cea mai bună calitate sau în ton cu tendinţele acestei veri, dar pentru cine n-are altă soluţie merge! Spre exemplu, preţul unei perechi de blugi pleacă de pe la 4,5 lei şi ajunge la 25 de lei. Tricourile costă între 3 şi 17 lei, iar lenjeria de corp se vinde cu 15 lei kilogramul. Pantofii de piele, foarte uzaţi, ce-i drept, se dau la 13 lei perechea. Per total, la minim, vreo 20 de lei ţinuta, cu tot cu încălţări.
Gălăţenii care vor să îşi cumpere doar haine noi, pe de altă parte, vor cheltui măcar 50 de lei pe o pereche de blugi, vreo 15 lei pe un tricou, încă 5 lei pe lenjerie şi cel puţin 15 lei pe încălţări, indiferent cât de ieftine le găsesc.
Ceea ce înseamnă, deja, vreo 80 de lei, de patru ori mai mult decât cheltuieşte un gălăţean care şi-a făcut cumpărături doar la second-hand. Un indiciu mult mai grăitor decât calculul nostru este faptul că prin magazinele second-hand sunt aproape în permanenţă măcar doi, trei gălăţeni aflaţi în căutare de chilipiruri.

Bagi un euro şi scoţi doi!

Nu este absolut necesar să mergeţi în Germania, Franţa, Italia, Anglia, Austria sau Scoţia ca să cumpăraţi haine second-hand. Le puteţi procura de la importatorii din întreaga ţară, la preţuri foarte mici.
Spre exemplu, la o simplă căutare pe bizoo.ro, am găsit importatori care vând haine aduse din Austria la preţul de 3,7 lei kilogramul, în Botoşani. Prin Argeş, importatorii aduseseră saci cu haine din Aglia şi Scoţia la doar 1,5 lei kilogramul, iar la Satu Mare se vindeau haine doar puţin uzate, italieneşti, la 5 lei kilogramul. Ideal ar fi să găsiţi un distribuitor care să vă lase să vă alegeţi. Să fie la distanţă cât mai mică de Galaţi şi să dea ieftin. Dacă încercaţi la Bucureşti, veţi cheltui vreo 300 de lei pe benzină, dacă plecaţi cu o dubă cu consum de 12-15 la sută, ca să aduceţi marfa de început. Aceasta ar trebui să vă coste nu mai mult de 500 de lei. Pe spaţiul închiriat la parterul unui bloc n-aveţi motiv să daţi mai mult de 1.000 de lei, iar utilităţile - apă şi curent - ar mai putea ajunge la încă 400 de lei pe lună, în funcţie de anotimp. Salariul unei vânzătoare, cu tot cu dările aferente, ar mai fi vreo 1.500 de lei lunar.
Aţi investit, până acum, mai puţin de 4.000 de lei.
Sigur că vă trebuie, dacă nu o firmă cu coduri CAEN ca 4771, 4772, 4765, 4751 etc, măcar un PFA, ca să puteţi comercializa.
Nu veţi obţine 10.000 de lei sau peste din prima lună, dar dacă scopul principal este să scoateţi bani şi din piatră seacă, magazinul de haine second-hand va începe să va aducă profit în cel mai scurt timp.

Cumperi şi vinzi, om de afaceri te numeşti

Veţi mai plăti şi impozit pe profit şi alte dări, dar, pe măsură ce cunoaşteţi din ce în ce mai bine branşa hainelor la mâna a doua, vă puteţi găsi importatori de la care veţi lua haine mai bune şi mai ieftine. Vă veţi crea clientela proprie, iar lucrurile vor începe să meargă destul de bine. Per total, dacă obţineţi lunar un profit de 3.000 sau 4.000 de lei - mai ales având în vedere că aţi investit mai puţin de 5.000 de lei - puteţi spune că sunteţi oameni de afaceri în devenire, care au creat deja cel puţin un loc de muncă şi mai pleacă acasă şi cu ceva bani în buzunar.

Nu se află, nu iei amendă. Curăţarea hainelor diminuează profitul

Potrivit HG 163/2007, hainele care ajung la vânzare în magazinele second-hand trebuie igienizate. După senzaţia pe care am simţit-o pe pielea mâinilor, după ce am ieşit din unele magazine de profil din oraş, legea aceasta nu se prea aplică. Dacă ar curăţa hainele cum trebuie, probabil unora dintre patroni nu le-ar mai ieşi profitul la final de lună.


 

Oamenii cumpără

"Da, mi-am cumpărat haine din magazine de tip second-hand şi am fost mulţumit de calitatea lor. Şi cred că aş mai face astfel de cumpărături, dacă aş găsi ceva de calitate. De obiceri, urmăream poduse de firmă aflat într-o stare foarte buna", ne-a declarat Marius Lipan, fotograf freelancer.

"Mi-am cumpărat foarte multe haine din acest tip de magazine şi au fost, în mare parte, de foarte bună calitate, de la firme mari şi cunoscute. Merg cel puţin o dată la două luni prin magazinele second.-hand, ca să văd ce a mai apărut. Îmi cumpăr în mare parte tricouri. Singura problemă este că trebuie să ai răbdare să cauţi până dai peste ceva de calitate", ne-a declarat Elena Mocanu, în vârstă de 21 de ani, studentă.

"Da, mi-am cumpăra haine de la second-hand, dar ai nevoie de foarte mult timp ca să găseşti ceva. Mai ales că nu ai luxul mai multor mărimi şi trebui să dai peste ceva care ţi se potriveşte. Apoi, mai este şi problema curăţeniei. Multe magazine ţin hainele în condiţii mizere şi nu-ţi vine să răscoleşti din cauza mirosului", ne-a declarat Luiza.

Citit 134599 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 12:00

22 comentarii

 • postat de Andreea Duminică, 14 Februarie 2016 19:45 95.77.184.*** Link la comentariu
  0
  3

  Interesanta ideea. Asa cum zici in articol, toti trebuie sa ne imbracam.

  Raportează
 • postat de Mara Marți, 13 Octombrie 2015 05:40 82.137.10.*** Link la comentariu
  0
  5

  Nu am citit toate comentariile , dar am citit articolul. Tin sa precizez ca sunt detinatoarea unui magazin de sh in Alba Iulia si intr-adevar , lucrurile functioneaza , dar doar daca aduci haine de calitatea I . Lumea este sarca intr-adevar ,dar nu mai cumpara "ciurucuri" si atunci lucrurile se schimba -in sensul ca nu cumperi haine la 3.7 lei kg ci la 20lei kg. In cazul acesta , ori trebuie sa ai o pozitionare cu un vad comercial foarte bun , ori sa ai spatiul tau (cazul meu ) ca sa poti merge cu preturi acceptabile chiar daca hainele arata impecabil. Si lumea nu cumpara din sh doar din cauza saraciei , ci datorita calitatii hainelor. Si la mine o bluza poate pleca de la 3 lei (e drept ca scamosata ) si poate ajunge la 12 lei , dar in cazul acesta arata impecabil , in plus este de firma. :)

  Raportează
 • postat de oana Joi, 02 Iulie 2015 15:10 79.117.163.*** Link la comentariu
  0
  3

  eu ma imbrac de la un site foarte simpatic , au multe oferte , preturile lor pleaca si de la 5 lei , incercati ClassyGirl.ro

  Raportează
 • postat de claudia Vineri, 27 Iunie 2014 12:35 95.23.11.*** Link la comentariu
  0
  0

  Hihiihi ....Am citi cateva comentarii pro si contra magazinelor de mana a doua si adevarul e ca sunt unele argumente de-a dreptul convingatoare.Imi dau seama ca piata romaneasca ofera diverse,atat pret ,calitate etc,nsa ceea ce e predominanta e puterea adchizitiva joasa a clasei muncitoare.Preturile nu sunt echilibrate al venitului mediu,realiatea....ar trebui sa vaeti in cont ca marcile ¨¨cunoscute¨ ,genul PUma, Zara...... au fabricile in tarile din lumea a treia.(Banglades,China,Maroc,inclus in Romania ).Toate sunt chinezarii,dar cu nume cunoscut sau fara...
  Ma intreb;oara constiinta sociala functioneaza?Daca toti am fi responsabili si am face un efort in binele comun,ar conta?Un magazin gandit pentru beneficiul tuturor, curat, accesibil e posibil?

  Raportează
 • postat de freedom = libertate Miercuri, 18 Decembrie 2013 11:33 109.96.162.*** Link la comentariu
  1
  3

  pai normal ma ca navem bani la mine toate rudele chiar si alea cica cica bogate acum cumpara de la magazine ieftine si mi se pare normal , ce vrei ? asta e , se pare ca societatile secrete si guvernul au reusit sa rupa economia exact asa cum sa spus pe internet , videoclipuri si multe alte situri de conspiratii secrete , se pare ca siturile au avut dreptate , caaa de cativa ani ne tot zic ca marile elite corupte vor sa dea cu noi de pamant ca alta data sa nu-i mai injuram , sau vorbim de rau , sau sai blestemam , au reusit parerea mea , ca daca noi nu suntem in stare sa iesim in strada o suta de oameni ? ce sa faci ? asta e suntem prea manipulati si dependenti de coruptie pentru a merge mai departe la nou nivel ....daca vorbesti de evolutie la noi multi oameni se supara , of of...of ...mie mila de noi serios....

  Raportează
 • postat de Molecula Marți, 20 August 2013 19:38 86.127.15.*** Link la comentariu
  0
  4

  Aiureli,aiureli,aiureli,samd...Stiu ce vb pt ca am asa ceva,nu e chiar asa o mare scofala de afacere...Nu pot sa ma compar cu un magazin alimentar...nici macar cu vecinul geamgiu...asa ca Pofta buna! ...la rahat pe batz servit de ageamii...

  Raportează
 • postat de M Luni, 12 August 2013 20:16 5.12.152.*** Link la comentariu
  0
  3

  Sa vedeti Outlet-uri , Second hand , in Italia , de ex : pantofi Fendi 395 euro ii iei cu 50 % reducere , sunt SH scumpe chiar si pentru cei ce isi permit haine din Mall-uri ! Nimeni nu face hazard ca se imbraca de la SH , din contra se mandresc ce afacere au facut , cum si-au cumparat un lucru de calitate la un pret bun .

  Raportează
 • postat de Johnescu Marți, 25 Iunie 2013 10:51 Link la comentariu
  0
  10

  E clar, suntem o comunitate retarda! Magazine SH sunt in toata lumea! Da absolut in toata lumea!
  Ca faceati o comparatie cu Clujul...ei, orasul asta e plin de magazine SH. Din centru pana la periferie. Si toata lumea cumpara de la ei. De ce? Pt ca face sens sa cumperi o bluza, un pantalon, un pantof sau o poseta de firma, la pret de rahat! Apoi, daca eu nu cumpar, ce c*acat ma intereseaza pe mine de ce altul o face?
  Toti suntem experti sociali: lumea cumpara de la sh de saracie, magazinele sh sunt focare de infectie, se moare de foame dar lumea face gratare!
  Lucrurile sunt a dracu' de simple: am bani, imi iau geaca de la gucci ca asa vrea ficatul meu! N-am bani, imi iau ce pot. Indiferent de situatie, de ce m-ar interesa, in calitate de membru al unei societati ce se vrea civilizata, ce masina conduce nush cine, de unde are ala bani, samd. Treaba fiecaruia e sa evolueze, sa-si imbunatateasca viata, atat.
  Avem o mentalitate incredibil de retarda, de coada vacii. Suntem o rusine pt Galatiul de-acum o suta de ani!

  Raportează
 • postat de virtus Marți, 25 Iunie 2013 04:43 Link la comentariu
  6
  8

  Ar trebui desfiintate mizeriile astea de "magazine", care reprezinta numai focare de infectie. Am vazut distrusi(e) la cap, ce se imbraca de la astfel de "magazine" , fiindca toti banii merg pe bautura. Unii prefera sa arunce bani la benzina, fuduli cu masina, dar imbracati la SH. Pe langa aceste haine, mai cumpara si niste suc tropical pet 5 litri la incredibilul pret de 2 lei, altii pun un termopan sau cumpara un LCD diagonala mare (la televizoarele cu tub nu se vad bine manelistii, prostituatele si hotii de politicieni), in loc sa-si puna dinti in gura. Exemple sunt multe, doar sunt in fata noastra.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Marți, 25 Iunie 2013 00:56 Link la comentariu
  0
  6

  pentru TOATE COMENTARIILE DE MAI JOS!
  Daca ii scuturi pe toti propietarii de manisute BAVARIA MOTORS... CATI au carte de munca??? Pe putin 70% sunt la negru si muncesc pe branci altele pentru ei... sau mamica si taticu este directori la gheshatat! Peste 70% din economia tarii nu este impozitata corespunzator pentru ca se dau tzepe! Mergeti de exemplu la tarabele si ghiretele din pietele centrale sau de pe langa fostele complexe ceusiste sa vedeti ca au casele de marcat ca mascota sau chiar inexistente! Eu toti directorii si angajatii de la protectia consumatorului, sanepid, mediu, ITM i-as trimite la minele de sare ... CU MICI EXCEPTII... siguri FOARTE MICI! SE AUDE ??? SAU SE CITESTE PRAMATIILOR!
  MAMA VOASTRA DE GUSHTERI EXPIRATI!
  SH din tara abia mai vand marfa unii... mai ales cei cu preturi mari!

  Raportează
 • postat de grilli Luni, 24 Iunie 2013 19:27 Link la comentariu
  4
  4

  De unde vin aceste haine de sunt asa de ieftine ?pai va zic eu:in toate tarile civilizate se gasesc pe langa biserici niste casonete din tabla galbena in care tot omul care are inbracaminte care i-l deranjeaza in casa o duce acolo si fiind si civilizati le duce dupa ce le-a dezinfectat si spalat ,biserica le scoate si le inparte la cei care au nevoie ,dar sau format bande specializate care fura din acele casonete si le aduc in romania devenind maari afaceristi cu S.H.Normal fiind furate pleaca de la acei (producatori)dileri cu pret mic.Asa ca marfa e foarte multa si gratis ,costa numai transportul si doi -trei (talibani)sa le scoata de acolo si gata

  Raportează
 • postat de John Luni, 24 Iunie 2013 17:44 Link la comentariu
  1
  2

  @ norda si toti urmasii tai : voi sunteti nebuni? Da salariul mediu este de ~1000 RON. Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa mancam. Si cele vrafuri de bonuri pe care le-a amintit una din norde sunt in nr de 20-22 adica zilele lucratoare din luna. Nu inteleg cum vezi tu teancuri de bonuri. Sa esti bugetara si te oftici ca voi nu luati?Lasa ca va iese din spaga.

  Raportează
 • postat de gyo Luni, 24 Iunie 2013 17:13 Link la comentariu
  2
  2

  Recunosc 100%, nu am citit decat primele doua fraze de la inceputul articolului

  trebuie sa fii bolnav in creierii capului sa crezi ca bagi mai puti de 5000 de lei !!!!!! si faci vanzari de zece mii de lei sau mai mult !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de anonim Luni, 24 Iunie 2013 17:08 Link la comentariu
  2
  2

  Afacere de top, cand majoritatea magazinelor sh s-au desfiintat?

  Raportează
 • postat de pentru @norda Luni, 24 Iunie 2013 12:15 Link la comentariu
  1
  1

  Aceleasi lucruri le observ si eu. Da, in statistici galatenaul de rand are 1000 de lei salariu, dar la ce vezi pe strazi, parca nu-ti vine a crede. Ori economia neagra e larg raspandita?!

  Raportează
 • postat de Issos Luni, 24 Iunie 2013 12:13 Link la comentariu
  0
  8

  As vrea sa fac unle precizari. Da nemtii au bani sa cumpere ce doresc, dar in mometul in care are loc vreun targ de vechituri sunt primii care sa ingramadesc sa cumpere diverse obiecte inclusiv vestimentare. Nu cred ca trebuie sa punem etichete. Ei nu considera degradant sa cumpere haine pe care le-au utilizat si altii inaintea lor. astfel de targuri cu haine Sh au loc peste tot in Europa. Pe malurile Senei au loc frecvent astfel de targuri, in Belgia de asemeni, nu vorbiti daca nu ati trecut niciodata granita.

  Raportează
 • postat de @norda Luni, 24 Iunie 2013 12:12 Link la comentariu
  0
  6

  Ai mare dreptate, se tot spune ca suntem saraci, dar cand merg la supermarket mereu parcarea este plina ochi, in fata la casa vad numai carucioare pline si oameni care scot ditamai teancul de bancnote de 50 sau 100 lei si ditamai teancul de tichete! Asta in timp ce statisticile lu'peste prajit ne zic ca de fapt cei mai multi galateni au salarii de 800 de lei.
  Ia mai lasati-ne cu saracia asta! Daca am fi saraci nu ai vedea atatea masini bune pe strazi si aproape nu gasesti un loc de parcare!

  Raportează
 • postat de norda Luni, 24 Iunie 2013 12:03 Link la comentariu
  1
  4

  ne plingem ca suntem saraci atunci de ce nu sunt locuri de parcare goale de ce gratarele care se fac in padure nu sunt goale de ce terasele nu sunt goale de ce supermarketul nu este gol sa dea faliment ne-am invatat sa ne plingem ca suntem saraci dar avem bani de bautura si ne imbracam si aiurea si de prost gust si cu hainele altora ar trebui sa ne reeducam sa ne infestam cu virusul BUNULUI GUST in toate domeniile si atunci o sa ne fie mai bine dar mai ales sa ne apucam de munca si de a face ceva noi ca sa ne fie bine sa nu mai asteptam sa faca altii pt noi

  Raportează
 • postat de Daca nu stii macar taci Luni, 24 Iunie 2013 11:23 Link la comentariu
  0
  1

  Scuze pentru greseli, dar am scris in graba... :)

  Raportează
 • postat de Daca nu stii macar taci Luni, 24 Iunie 2013 11:20 Link la comentariu
  1
  11

  @Slavu mananci bors ca sa nu zic altceva. Ai intrat intr-un astfel de magazin? Probabil nu stii faptul ca acolo sunt numia haine de firma, nu chinezarii sau turcisme cum sunt in marile magazine. Eu am luat de acolo imbracaminte cu 10 lei, Puma, Nike, Adidas, Oliver etc. originale nu contrafacute cu 150 de lei cum este in magazine. Iar multe ori sunt putin purtate, ori sunt noi, nu prezinta urme de purtare. Evident ca si eu aleg ce e mai bun. Nemtii cumpara numai lucuri de calitate si au bani sa le schimbe ca pe sosete de aceea vin intr-o stare foarte buna la noi.
  Eu sunt mai imbracat de la SH si cu bani mult mai putini decat unii care se imbraca de milioane cu haine contrafacute din China, aduse de la Dragonul Rosu din Bucuresti :)))) In concluzie nu simt nimic din ce ai scris tu, de fapt e chiar invers, din gunoaie cumepri tu. :))

  Raportează
 • postat de Slavu Luni, 24 Iunie 2013 09:00 Link la comentariu
  12
  1

  A te imbraca/incalta cu haine/pantofi cumparati de la second -hand e ca si cum ai manca din pungile aruncate pe la gunoaie.Din pacate aceasta este realitatea,nivelul de saracie este atat de mare incat fiinta umana coboara la nivelul inferior,in care ratiunea este alterata/atrofiata,si singura dorinta ramasa vie aste aceea de a supravietui.Deci ne apropiem tot mai mult de alte fiinte(animale) in care spiritul este aproape inexistent,principalul fiind existenta materiala in aceasta lume.

  Raportează
 • postat de AURELIA Luni, 24 Iunie 2013 06:43 Link la comentariu
  0
  3

  Ieri am mers sa vizitez si eu marele targ de care se face atata zarva de reclama , adica cel deschis pe espanada Casei de Cultura. Acolo doua vanzatoare vorbeau ,” ca asa vanzare proasta cum au avut in Galati , n-au mai avut nicaieri, ca galatenii , vin se uita si spun ca n-au bani”, se intreabau si ele ce ce intampla in acest oras . !!!!!
  Eu le-am raspuns ca marfa lor nu estre atractiva, nici preturile, dar oare aveam drepatate, sau dintr-o mandrie locala - adica a nu arata cat suntem de sarantoci nu mia venit sa recunosc ca aveau dreptate, si anume ca galatenii sunt la pamant!?!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.