PIMM Galaţi: Cooperarea transfrontalieră e cam... platonică

PIMM Galaţi: Cooperarea transfrontalieră e cam... platonică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Portul de la Giurgiuleşti şi Muzeul satului de la Gârboavele sunt două exemple că vorbim împreună dar ne înţelegem separat cu vecinii noştri *

Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, este de părere că, în ciuda declaraţiilor optimiste, cooperarea transfrontalieră dintre România (şi în special din judeţul Galaţi) şi autorităţile de dincolo de Prut (fie ucrainene sau basarabene) nu funcţionează.

„O dovadă este faptul că la ei se derulează proiecte economice importante, cum este portul Giurgiuleşti, în vreme ce la noi malul e rupt de ape. O altă dovadă că relaţia e ca şi inexistentă este că la inaugurarea portului şi noii linii de croazieră către Istanbul nu a participat nimeni din partea României. Am înţeles că nici măcar nu ne-au invitat!”, ne-a declarat Filimon.

De remarcat că în ultimii doi ani, la nivelul judeţului Galaţi s-au cheltuit sume importante (de ordinul milioanelor de euro) pentru dezvoltarea proiectelor regionale şi transfrontaliere. Relaţia a fost, ca să zicem aşa, cam platonică.

Ei au făcut un festival, noi am făcut un festival. Noi le-am trimis lăutari, ei ne-au trimis lăutari. Ei ne-au trimis o delegaţie, noi le-am trimis o delegaţie (asta cu o frecvenţă demnă de o cauză mai bună). Noi am ridicat un muzeu al satului care există dar nu funcţionează, ei au construit un port (care-i al lor şi numai al lor şi le aduce profit).

După cum se poate observa, împreună cu vecinii noştri am făcut cel mult câte-o conferinţă de presă şi, eventual, un şpriţ prietenesc. Mai trist este că ei par mult mai „pe felie” decât noi, dovadă că fondurile (de la UE) pentru cooperarea transfrontalieră s-au transformat la ei în obiective aducătoare de profit, nu în diurne şi bordeie de lut...

Citit 926 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.