Energia verde aduce bani buni

Energia verde aduce bani buni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţul energiei electrice tranzacţionată pe piaţa spot a scăzut cu 32 la sută într-un an, de la 178,8 lei/MWH (40,4 euro) în luna mai a lui 2012, la 121,6 lei/MWh (28 euro) în perioada similară din acest an, ca urmare a producţiei în creştere de energie din surse regenerabile.

Pe piaţa spot sau Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), tranzacţionează energie companiile care au nevoie urgentă de ea pentru a-şi acoperi consumul sau companiile care au exces de energie şi vând. Tranzacţiile şi cantităţile de energie pe piaţa spot de pe bursa de energie OPCOM au crescut semnificativ în prima parte a acestui an, date fiind cantităţile tot mai mari de energie produse din surse regenerabile.

Galaţiul are aproape 200 de turbine eoliene şi un parc fotovoltaic, la Scânteieşti. Planurile de extindere a reţelei eoliene includ un parc cu o capacitate remarcabilă de producţie la  Munteni (investiţie anunţată de Electrica), creşterea parcului de la Scânteieşti cu peste o sută de turbine şi amplasarea în centrul judeţului a încă vreo 200 de eoliene.

Se investeşte încet, din cauza preţurilor tehnologiei. Spre exemplu, punerea în funcţiune a unei turbine înalte de circa 100 de metri, cu toate componentele noi, racord şi cale de aces construită de investitor, ajunge, potrivit estimărilor firmei din Satu Mare care a investit la Scânteieşti, la circa 1,5 milioane de euro. Parcurile fotovoltaice sunt ceva mai ieftine, dar tot nu se pot realiza fără vreo jumătate de milion de euro.

Cine investeşte, însă, scoate şi bani. Potrivit datelor OPCOM, piaţa spot acoperea în mai anul trecut aproximativ 20 la sută din consum, în timp ce în mai 2013 procentajul a ajuns la 32 la sută.

Citit 1672 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2013 12:14

5 comentarii

 • postat de ARCELORUPTINCURMITTAL COMP. CARE SE ARDE IN C.U.R PT A PUNE IN PLUS 10 LEI LA SALARIUL DE KKT AL MUNCITORILOR
  Vineri, 28 Iunie 2013 14:11
  da dar pretul este enorm pt populatie
  0
  0
  Raportează
 • postat de costi
  Miercuri, 26 Iunie 2013 14:30
  Mutati-va la casa. Si nu zic asta ca sa va ironizez. Masinile electrice consuma 20KW la 100 km adica 10 lei, in timp ce un logan consuma 6L de benzina adica 33 lei. Cine incepe sa se mute la casa si sa investeasca in energie verde, va fi independent in cativa ani din punct de vedere al combustibilului, energiei electrice si termice. De ca sa nu ne fabricam singuri energia verde daca baietii destepti ne-o vand foarte scump.

  Suntem de rasul curcilor daca platim energie scumpa, atata timp cat primele experimente de producere a energiei electrice se fac de catre copii in clasa a 5-a. Panourile solare si moristile se gasesc de la cele industriale pana la cele de cativa centimetri. Nu mai trebuie decat un acoperis pe care sa le pui.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Miercuri, 26 Iunie 2013 09:36
  Pentru ei este o afacere buna pentru ca se face pe banii nostri.

  NOUA NE-A CRESCUT PRETUL LA ELECTRICITATE IN LOC SA SCADA !!! DE CE?
  DE CE FURA DIN BUZUNARELE NOASTRE?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Marți, 25 Iunie 2013 22:36
  Pai si cum vrei sa le fabrice, manipulare moleculara, sa faca din nimic o eoliana?
  Energie produsa e verde, dar constructia lor nu, cam cum e si cu becurile economice, consuma putin dar materialele din care sunt facute sunt de *n ori mai poluante.
  Eu totusi ma asteptam sa vad o scadere a facturii la curent cu toate eolienele alea, dar se pare ca mafiotii trebuie sa atinga pragul maxim de profit si apoi poate..
  0
  0
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Marți, 25 Iunie 2013 20:44
  Unde este energia verde? Cat costa si ce anume energie consuma o dihanie de asta - ciment, beton. cablui electrice, teren agricol distrus pentru monstrii astia si pentr stalpii aia? Nu vedeti ca suntem pacaliti?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.