Energia verde aduce bani buni

Energia verde aduce bani buni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţul energiei electrice tranzacţionată pe piaţa spot a scăzut cu 32 la sută într-un an, de la 178,8 lei/MWH (40,4 euro) în luna mai a lui 2012, la 121,6 lei/MWh (28 euro) în perioada similară din acest an, ca urmare a producţiei în creştere de energie din surse regenerabile.

Pe piaţa spot sau Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), tranzacţionează energie companiile care au nevoie urgentă de ea pentru a-şi acoperi consumul sau companiile care au exces de energie şi vând. Tranzacţiile şi cantităţile de energie pe piaţa spot de pe bursa de energie OPCOM au crescut semnificativ în prima parte a acestui an, date fiind cantităţile tot mai mari de energie produse din surse regenerabile.

Galaţiul are aproape 200 de turbine eoliene şi un parc fotovoltaic, la Scânteieşti. Planurile de extindere a reţelei eoliene includ un parc cu o capacitate remarcabilă de producţie la  Munteni (investiţie anunţată de Electrica), creşterea parcului de la Scânteieşti cu peste o sută de turbine şi amplasarea în centrul judeţului a încă vreo 200 de eoliene.

Se investeşte încet, din cauza preţurilor tehnologiei. Spre exemplu, punerea în funcţiune a unei turbine înalte de circa 100 de metri, cu toate componentele noi, racord şi cale de aces construită de investitor, ajunge, potrivit estimărilor firmei din Satu Mare care a investit la Scânteieşti, la circa 1,5 milioane de euro. Parcurile fotovoltaice sunt ceva mai ieftine, dar tot nu se pot realiza fără vreo jumătate de milion de euro.

Cine investeşte, însă, scoate şi bani. Potrivit datelor OPCOM, piaţa spot acoperea în mai anul trecut aproximativ 20 la sută din consum, în timp ce în mai 2013 procentajul a ajuns la 32 la sută.

Citit 1726 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2013 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.