GALERIE FOTO&VIDEO/ Vizită regală în şantierul naval: Principesa Margareta a fost "naşa" navei „World Diamond”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

GALERIE FOTO&VIDEO/ Vizită regală în şantierul naval: Principesa Margareta a fost "naşa" navei „World Diamond”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La ceremonie a asistat şi Principele Radu, precum şi întreg staff-ul de conducere al Damen şi al armatorului norvegian „World Wide Supply”


Şantierul Naval Damen Galaţi a fost, ieri, în mare fierbere. Pe de o parte a fost lansarea la apă a navei „World Opal”, dar evenimentul zilei a fost prezenţa la Galaţi a Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare a României Margareta, în calitate de „naşă” a navei „World Diamond”. Mai mult, Principesa Margareta a fost însoţită şi Alteţa Sa Regală Principele Radu. Dată fiind importanţa evenimentului, şi prezenţa oficialităţilor a fost pe măsură. Gazdă a evenimentului a fost, desigur, Flemming Sorensen, managerul şantierului naval gălăţeană, dar de faţă au fost şi reprezentanţii la vârf ai grupului olandez, respectiv COO Damen Shipyards Group, Arnout Damen, precum şi CEO Damen Shipyards Group, Rene Berkvens. Din partea armatorului norvegian „World Wide Supply” (WWS) a fost prezent, dezinvolt şi vizibil mulţumit de noile nave, domnul Eldar Eilertsen.

Un „diamant” pentru Marea Nordului

Lansarea navei „World Opal” a decurs fără incidente, acest moment fiind o ocazie atât pentru constructorii navei, cât şi pentru armatori de a lăuda calitatea lucrărilor din şantierul naval gălăţean. După binecunoscutele comanzi „Tăiaţi parâmele!” şi „Vira cricurile!”, nava a alunecat uşor în apele Dunării, alăturându-se astfel, celor patru nave-surori deja construite pentru armatorul norvegian şi care vor lua în acest an calea platformelor de foraj din Marea Nordului. Dar, desigur, cei mai mulţi dintre cei prezenţi erau curioşi să vadă perechea princiară, mai ales că este pentru prima dată când în Damen Galaţi o navă este „botezată” de un reprezentant al Casei Regale. Acest lucru s-a întâmplat la o dană din apropiere, acolo unde era ancorată şi cu şampania pregătită nava „World Diamond”. Perechea princiară a fost primită în acordurile fanfarei, iar asistenţa s-a grăbit să surprindă momentul cu ajutorul camerelor de fotografiat. „Te botez „World Diamond”! Fie ca Dumnezeu să te binecuvânteze pe tine şi pe echipajul tău!” – a spus solemn Principesa Margareta, înainte ca sticla de şampanie să se spargă de coca navei. În acordurile imnurilor naţionale s-a făcut schimbarea de drapel şi astfel, şi la Galaţi, după cum a fost dorinţa expresă a armatorului norvegian, s-a păstrat tradiţia ca navele cu totul speciale să fie „botezate” de personalităţi ale unor case regale. „Este o navă extraordinară, de care atât constructorii, cât şi noi, ca armatori, suntem foarte mândri”, a spus managerul WWS, Eldar Eilertsen. Dincolo de discursurile cu aprecieri elogioase, la finalul ceremoniei, pentru a-şi exprima recunoştinţa atât faţă de Casa Regală, cât şi faţă de angajaţii Damen Galaţi, în numele armatorului norvegian au fost înmânate două cecuri: unul pentru sprijinirea, prin intermediul Fundaţiei Principesa Margareta, a copiilor aflaţi în dificultate şi unul pentru cei ce au contribuit la construcţia navei, cecul fiind înmânat unui reprezentant al sindicatului din şantierul naval.

Nave pentru platforme marine

Navele „World Opal” şi „World Diamond” fac parte dintr-un grup de şase nave de aprovizionare şi asistenţă pentru platformele de foraj marin pe care Damen Galaţi le realizează pentru armatorul norvegian WWS. Navele, cu o lungime de 80 m, o lăţime de 16 m şi un pescaj de 6,15 m sunt destinate transportului echipajelor, aprovizionării, dar pot interveni şi ca nave stingătoare de incendii sau pentru depoluare.

 

Citit 18593 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2013 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.