Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Zece ani de „investiţii” în bălării de lux

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Zece ani de „investiţii” în bălării de lux
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce la Galaţi s-au tocat 5,7 milioane de euro în amenajări care n-au adus nici măcar un investitor, Parcul Industrial Ploieşti a atras investiţii de 300 milioane de euro * La Galaţi se taie frunze la câini, iar la Ploieşti s-au creat peste 9.000 de locuri de muncă * Dacă nu se descâlcesc iţele din administraţia publică, îi vom aştepta pe americani mult şi bine


Dacă ar fi o „reţetă” pentru atragerea unui investitor, atunci „ingredientele” ar trebui să fie un mediu de afaceri atractiv şi stabil, o gamă diversificată de servicii şi utilităţi, o administraţie publică eficientă şi - de ce nu? - o serie de facilităţi fiscale.

Parcurile industriale au fost concepute pentru a le conţine pe toate acestea. Numai că la Galaţi o astfel de idee a fost „întoarsă ca la Ploieşti”. Şi dacă la noi s-au tocat 5,7 milioane de euro pe investiţii mai degrabă controversate şi nu există nici măcar o societate care să lucreze acolo, la Ploieşti s-a făcut unul dintre cele mai moderne parcuri industriale, cu investiţii de peste 300 milioane de euro şi peste 9.000 de noi locuri de muncă!

Parcul Industrial Ploieşti - motor de dezvoltare pentru oraş

Puse în oglindă, judeţele Galaţi şi Prahova au multe puncte în comun. Ca populaţie, ce-i drept, Prahova are resurse umane mai importante, cu 762.886 de locuitori, în timp ce Galaţiul are 536.167 locuitori. Dar strict la nivel de municipii, balanţa se inversează - Galaţiul are 249.432 de locuitori, iar Ploieştiul 209.950 de locuitori.

Un punct comun a fost acela că, pe fondul descentralizării economiei, atât industria Ploieştiului, cât şi cea a Galaţiului au avut nevoie de noi direcţii de dezvoltare. Dacă la Galaţi lucrurile au bătut pasul pe loc, în Prahova, Parcul Industrial Ploieşti a fost răspunsul la noile necesităţi. În 2001, printr-o hotărâre de Guvern, CJ Prahova a preluat de la SC Electromecanica Ploieşti (din cadrul CN Romarm) o suprafaţă de teren de 14,58 ha în vederea dezvoltării unui parc industrial. Din 2003, când s-a obţinut titlul de parc industrial, în doar câţiva ani suprafaţa a fost extinsă la 162,6 hectare, iar Ploieştiul se putea lăuda cu unul dintre cele importante parcuri industriale din România. „Rezultatele au fost peste aşteptări, iar aportul pentru mediul de afaceri s-a simţit prin investiţiile care au venit una după alta. A fost un „motor” de dezvoltare chiar şi pe timp de criză şi nu am auzit ca, în această perioadă, vreo firmă din Parcul Industrial să fi intrat în insolvenţă sau în faliment. Ba, s-a mers pe extinderea Parcului Industrial şi în alte locaţii - Urlaţi, Mizil şi Ciorani”, ne-a explicat preşedintele Patronatului IMM-urilor Prahova, Paraschiv Ionescu.

Primii concesionari de la Ploieşti au fost japonezii de la Yazaki, specializaţi pe producţia de cabluri electrice. Au urmat americanii de la Johnson Controls, specializat în tapiţeria auto şi producătorii de utilaje petroliere de la Cameron International. Dar Parcul Industrial Ploieşti a devenit şi un important centru logistic pentru nemţii de la Kaufland sau olandezii de la Wim Bosman. În total, pe infrastructura iniţială de la Parcul Industrial Ploieşti s-au dezvoltat 55 de societăţi comerciale cu capital străin sau autohton care au realizat investiţii ce depăşesc 300 milioane de euro şi au creat peste 9.000 de locuri de muncă.

La Galaţi, afaceri în ape tulburi

În acest timp, la Galaţi, pe suprafaţa de 21,6 hectare alocată Parcului Industrial nu a „răsărit” nici măcar o firmă. Cu toate că s-au „investit” din bani publici 5,7 milioane de euro, acolo n-au crescut decât buruieni. Ba, în 2011, a fost cât pe ce să fie pierdut şi titlul de parc industrial, iar municipalitatea a scăpat ca prin urechile acului de returnarea a 3,5 milioane de lei primite drept contribuţie la proiect din partea statului!

Cum „noua administraţie” nu este cu totul străină de „vechea administraţie”, nici în prezent municipalitatea nu se grăbeşte, eventual cu ajutorul DNA, să facă lumină în modul în care s-au făcut „investiţiile” din Parcul Industrial. „Ce-a fost a fost, hai să vedem ce va fi de acum înainte…” - spun cel mai adesea reprezentanţii administraţiei locale gălăţene. Dar chiar şi aşa, sunt încă destule iţe încurcate. SC Industrial Parc SRL, ce ar trebui să administreze locaţia, nu şi-a (re)intrat pe deplin în atribuţii.

„Ca paşi, întâi să se facă recepţia lucrărilor de la constructor către Primărie, după care Primăria să ni le dea nouă în administrare şi după asta societatea administrator să fie pregătită să încheie contracte de închiriere, concesiune, pentru cei care vor veni în parc…”, ne-a explicat Costică Voicu, actualul director interimar al SC Parc Industrial SRL. Acesta a admis că, din păcate, în materie de parc industrial, „cei din Ploieşti au avut o voinţă mai mare decât noi”. „Şi mai este o diferenţă. La noi totul a fost pe investiţia Primăriei. Când au fost posibilităţi materiale s-a mai dat ceva şi s-a lucrat. Au fost perioade fără posibilităţi financiare şi investiţia nu a avansat. Cred că, pentru promovarea acestui proiect, ar fi nevoie de mai mult decât de voinţa Primăriei şi a societăţii administrator”, a mai arătat Costică Voicu. Iar din acest punct de vedere, dacă la Ploieşti principalul susţinător al investiţiilor a fost CJ Prahova, sprijinit însă de Prefectură şi structurile administraţiei locale, la noi nici o altă instituţie a administraţiei publice nu pare foarte dornică de a se implica în proiectul Parcului Industrial. Asta poate şi din cauză că „apele tulburi” ale investiţiilor din anii trecuţi sunt departe de a se fi limpezit. Directorul SC Parc Industrial SRL Galaţi speră să vadă primul investitor - poate în metalurgie, industrie alimentară sau nanotehnologie - chiar anul acesta. Dar dacă lucrurile merg ca şi până acum, tare ne este că vom aştepta mult şi bine până când Galaţiul va deveni un al doilea… Ploieşti.

Greu la deal cu PIB-ul mic

Parcurile industriale au propulsat economia prahoveană la cote spectaculoase. Astfel, dacă în 2008 judeţul Prahova avea un PIB pe cap de locuitor de 6.547 euro, în 2013 se estimează că va ajunge la 7.579 euro pe cap de locuitori, ceea ce înseamnă o creştere de 15,8 la sută! Galaţiul rămâne de căruţă. În 2008 avea un PIB pe cap de locuitor de 4.659 de euro, iar anul acesta va scădea la 4.582 euro (-1,7 la sută).

Prahovenii au portofelele mai grele

Portofelele salariaţilor din Ploieşti sunt mult mai pline decât ale celor din Galaţi. Astfel, potrivit INS, la nivelul lunii martie prahovenii aveau un salariu mediu brut de 2.130 lei, în timp ce gălăţenii aveau doar 1.895 lei. Ca salarii nete, prahovenii rămâneau în mână cu 1.545 lei, în timp ce gălăţenii se alegeau doar cu 1.371 lei.

 

Citit 4082 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2013 06:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.