Programul Codenav la APDM Galaţi: Navă de un milion de euro pentru depoluarea Dunării
Foto: Foto: Ovidiu Amălinei

Programul Codenav la APDM Galaţi: Navă de un milion de euro pentru depoluarea Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Administraţia portuară a recepţionat ultima navă din cele cinci care vor asigura operaţiunile de preluare şi prelucrare a deşeurilor în porturile din Galaţi, Brăila şi Tulcea


O navă în valoare de peste milion de euro, destinată asistenţei operaţiunilor de transvazare (transfer – n.r.) a produselor petroliere şi colectare a deşeurilor menajere de la nave, a fost recepţionată, ieri, de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Nava a fost realizată în cadrul proiectului Codenav, ce a beneficiat, prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi, de un buget de peste 48 milioane de lei (28 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă, 20 milioane de lei cofinanţare de la bugetul de stat) pentru achiziţionarea de echipamente de preluare şi neutralizare a deşeurilor. Piesele de rezistenţă ale ansambului de depoluare vor fi cinci nave, pe lângă nava de asistenţă recepţionată ieri, APDM Galaţi urmând să dispună şi de două nave bază şi două nave multifuncţionale, acestea fiind deja achiziţionate. De asemenea, în cadrul proiectului a fost remotorizată nava „Depol 6” şi au fost achiziţionate containerele speciale necesare depozitării şi prelucrării deşeurilor.

Asistenţă în caz de necesitate

Strict pentru nava de asistenţă, botezată „Ecoexpres”, a fost alocat în cadrul proiectului un buget de 5,5 milioane de lei (cu TVA). Cu o lungime de 15 metri şi o lăţime de patru metri, nava a fost construită de SC NAVROM Shipyard Galaţi. „Această navă de asistenţă este o navă ce poate interveni rapid în situaţii de criză, rolul ei fiind acela de a limita aria de extindere a unor eventuale pete de poluare până la intervenţia navelor multifucţionale sau a navelor bază. Au fost făcute probe şi a fost verificată capacitatea de intervenţie în diverse situaţii, iar nava a răspuns foarte bine aşteptărilor noastre”, a declarat Marius Luigi Ciubrei, directorul general al Administraţiei Portuare a Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Nava de asistenţă va putea să reţină eventualele hidrocarburi deversate accidental în Dunăre prin plasarea unor baraje plutitoare ce pot ajunge până la o lungime de 200 de metri. „Prin recepţionarea acestei nave am încheiat un ciclu de derulare a unei proiect important pentru Dunărea Maritimă, care ne va da posibilitatea de a răspunde oricând şi în orice punct din zona noastră de jurisdicţie în cazul apariţiei unor situaţii de poluare accidentală”, a precizat directorul APDM Galaţi.

Avantaj şi pentru navigatori, şi pentru mediu

Navele achiziţionate în cadrul proiectului Codenav erau necesare, în condiţiile în care, deşi la Galaţi sistemul de depoluare era într-o fază acceptabilă, nu acelaşi lucru se putea spune despre porturile din Brăila şi Tulcea. Până la introducerea noului ansamblu de depoluare, deşeurile de la Tulcea şi Brăila erau transferate cu câte o navă pentru a fi prelucrate de la Galaţi. În plus, nu toate deşeurile puteau fi transferate, navele aflate în tranzit fiind uneori nevoite să vină special pentru asta la Galaţi sau să predea deşeurile în alte porturi. În aceste condiţii au fost şi cazuri în care unele nave au deversat „pe blat” deşeurile în Dunăre, cu toate consecinţele de rigoare asupra mediului. Ca urmare a proiectului Codenav, în toate cele trei porturi de la Dunărea Maritimă – Galaţi, Brăila, Tulcea – va fi prezent câte un complex de depoluare şi preluare a deşeurilor, fapt ce va reprezenta atât un avantaj pentru navigatori, cât şi punct câştigat în materie de protejare a mediului şi ecosistemului Dunării.

Citit 3102 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2013 17:44

5 comentarii

 • postat de SHIT
  Vineri, 30 August 2013 10:04
  5.13.161.***
  Spaga? Intrebati ministerul care "sustine" aceeasi sefi de ani de zile si care la rindul lor ii sustin pe mai marii din minister caci altfel cum ar rezista si unii si ceilalti decit sustinindu-se reciproc. Aceasta companie este Milka multor ministere si partide, directorasii stiu de ce.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Marți, 27 August 2013 20:05
  92.85.243.***
  Stimati galateni!De fel,sunt un bou!!! Un incult, un prost si plecat de-acasa cu doagele lipsa!!! Creier…nu mai am. Doar...nisip pentru excrementele de pisica!!! Sunt un prost, gramada cu draci. Sunt pleava proasta a Brailei!!! Prostul satului la o adica!!!Sunt o plosnita care posteaza pe ziarul galatean doar ca sa dezbin si sa improsc cu noroi de vita paroasta ce sunt!!! Eu sunt un frustrat cu stihiile trecutului in creier….si nu mi le poate scoate nimeni din cap!!! De-asemeni, nu ma bagati in seama cand postez!!! Eu sunt prea prost ca samai stiu ce fac cand ma droghez ... Asa reactionez la liniutele de sticla pisata si furadan pe care le trag pe nas!!! Sunt capiat deci IGNORATI-MA!!! Imi cer scuze fata de galateni pentru iesirile mele dar cand nu primesc tratamentul la timp…am reactii adverse: daca nu ma dau cu capul de blocuri, ma dau cu capul de tramvai! Sau ma lovesc cu borduri in frunte!!! Imi cer scuze fata de Galati si Moldova caci le-am jignit fara rost, scotand numai prostii din leoarba!!!!!! Oricum,...sunt frustrat caci in curand veti avea un Mall mai mare decat Carrefour-ul nostru unde...voi erati clientii care ne mai ajutau cu bani la buget...Dar in curand ADIO-MAMA!!! O sa ramanem cu praful de pe toba si ,,chelea" de pe gard!!! Iertati-ma ca sunt prost si ca pe fata pamantului sunt doar o insecta care nu produce nimic decat: PAGUBE!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florin
  Marți, 27 August 2013 18:52
  5.13.138.***
  Guvernul estimează pentru septembrie finalizarea evaluării şi contractarea proiectelor POS CCE

  Premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, i-au anunţat pe beneficiarii Programului Operational Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) că toate proiectele vor fi evaluate până la 15 septembrie şi în aceeaşi lună va fi realizată şi contractarea.

  Cei doi au transmis beneficiarilor POS CCE o scrisoare în care arată că Guvernul a aprobat un Plan de Acţiuni pentru deblocarea rapidă a programului.

  În acest scop, s-au selectat din mediul privat 167 experţi pentru evaluarea tuturor cererilor de finanţare - 25 de experţi în domeniul juridic, 40 de experţi verificare cereri de rambursare şi 20 experţi în achiziţii publice.

  Experţii au început activitatea de evaluare a cererilor depuse în cadrul Axel prioritare 1 "Un sistem productiv Inovativ si eco-eficient" (IMM-uri), fiind vorba de 3.902 cereri de finanţare, depuse încă din perioada guvernărilor anterioare şi neevaluate, cu un buget disponibil de 359 milioane euro, şi cu o valoare a proiectelor de 1,2 mlliarde euro.

  Potrivit documentului, la 20 august, din cele 1.442 cereri de finanţare pentru investiţii mici intrate în evaluare, au fost finalizate şi declarate admise (cu punctaj de minim 60 de puncte), 647 de cereri.

  În consecinţă, Guvernul estimează că procesul de evaluare pentru toate operaţiunile se va încheia până la 15 septembrie.

  Guvernul a decis totodată suplimentarea bugetului programului până la suma maxima cerută la finanţare de proiectele admise după evaluarea tehnico-financiară, astfel încât toate proiectele depuse şi care întrunesc condiţiile tehnico-financiare prevăzute (punctajul de minim 60 de puncte) vor avea şi finanţare.

  Executivul dă asigurări în scrisoare că proiectele vor fi contractate rapid, la începutul lunii septembrie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de jocher
  Marți, 27 August 2013 08:38
  82.137.8.***
  cam mare pretul pentru salupa asta......dar daca i-au desenat si linia de plutire cu alb e bine....
  0
  0
  Raportează
 • postat de BASIL
  Marți, 27 August 2013 06:16
  24.17.253.***
  Cat a fost SHPAGA la ambarcarea pe aceasta nava ? ? ?
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.