Programul Codenav la APDM Galaţi: Navă de un milion de euro pentru depoluarea Dunării
Foto: Foto: Ovidiu Amălinei

Programul Codenav la APDM Galaţi: Navă de un milion de euro pentru depoluarea Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Administraţia portuară a recepţionat ultima navă din cele cinci care vor asigura operaţiunile de preluare şi prelucrare a deşeurilor în porturile din Galaţi, Brăila şi Tulcea


O navă în valoare de peste milion de euro, destinată asistenţei operaţiunilor de transvazare (transfer – n.r.) a produselor petroliere şi colectare a deşeurilor menajere de la nave, a fost recepţionată, ieri, de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Nava a fost realizată în cadrul proiectului Codenav, ce a beneficiat, prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi, de un buget de peste 48 milioane de lei (28 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă, 20 milioane de lei cofinanţare de la bugetul de stat) pentru achiziţionarea de echipamente de preluare şi neutralizare a deşeurilor. Piesele de rezistenţă ale ansambului de depoluare vor fi cinci nave, pe lângă nava de asistenţă recepţionată ieri, APDM Galaţi urmând să dispună şi de două nave bază şi două nave multifuncţionale, acestea fiind deja achiziţionate. De asemenea, în cadrul proiectului a fost remotorizată nava „Depol 6” şi au fost achiziţionate containerele speciale necesare depozitării şi prelucrării deşeurilor.

Asistenţă în caz de necesitate

Strict pentru nava de asistenţă, botezată „Ecoexpres”, a fost alocat în cadrul proiectului un buget de 5,5 milioane de lei (cu TVA). Cu o lungime de 15 metri şi o lăţime de patru metri, nava a fost construită de SC NAVROM Shipyard Galaţi. „Această navă de asistenţă este o navă ce poate interveni rapid în situaţii de criză, rolul ei fiind acela de a limita aria de extindere a unor eventuale pete de poluare până la intervenţia navelor multifucţionale sau a navelor bază. Au fost făcute probe şi a fost verificată capacitatea de intervenţie în diverse situaţii, iar nava a răspuns foarte bine aşteptărilor noastre”, a declarat Marius Luigi Ciubrei, directorul general al Administraţiei Portuare a Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Nava de asistenţă va putea să reţină eventualele hidrocarburi deversate accidental în Dunăre prin plasarea unor baraje plutitoare ce pot ajunge până la o lungime de 200 de metri. „Prin recepţionarea acestei nave am încheiat un ciclu de derulare a unei proiect important pentru Dunărea Maritimă, care ne va da posibilitatea de a răspunde oricând şi în orice punct din zona noastră de jurisdicţie în cazul apariţiei unor situaţii de poluare accidentală”, a precizat directorul APDM Galaţi.

Avantaj şi pentru navigatori, şi pentru mediu

Navele achiziţionate în cadrul proiectului Codenav erau necesare, în condiţiile în care, deşi la Galaţi sistemul de depoluare era într-o fază acceptabilă, nu acelaşi lucru se putea spune despre porturile din Brăila şi Tulcea. Până la introducerea noului ansamblu de depoluare, deşeurile de la Tulcea şi Brăila erau transferate cu câte o navă pentru a fi prelucrate de la Galaţi. În plus, nu toate deşeurile puteau fi transferate, navele aflate în tranzit fiind uneori nevoite să vină special pentru asta la Galaţi sau să predea deşeurile în alte porturi. În aceste condiţii au fost şi cazuri în care unele nave au deversat „pe blat” deşeurile în Dunăre, cu toate consecinţele de rigoare asupra mediului. Ca urmare a proiectului Codenav, în toate cele trei porturi de la Dunărea Maritimă – Galaţi, Brăila, Tulcea – va fi prezent câte un complex de depoluare şi preluare a deşeurilor, fapt ce va reprezenta atât un avantaj pentru navigatori, cât şi punct câştigat în materie de protejare a mediului şi ecosistemului Dunării.

Citit 3221 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.