Ce trebuie făcut ca să avem căldură ieftină / Soluţii la criza Electrocentrale

Ce trebuie făcut ca să avem căldură ieftină / Soluţii la criza Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ca să nu ne mai confruntăm cu spectrul sistării apei calde şi cu cel al frigului pe timp de iarnă e nevoie de o soluţie pe termen lung * Cârpelile temporare prelungesc agonia unui sistem care stă să se prăbuşească


O societate care s-a confruntat cu falimentul, o alta gata-gata să intre în insolvenţă, mii de oameni cu datorii şi, deasupra tuturor, un furnizor care are sume uriaşe de recuperat. Mii de proprietari au datorii către Asociaţii, acestea au datorii către Apaterm, Apaterm are datorii către Electrocentrale, iar Electrocentrale are datorii către furnizorii de gaz metan. În mod cert, acest interminabil lanţ al datoriilor produce efecte dintre cele mai grave. Colac peste pupăză, în toată această ecuaţie intră şi cel mai mare agent economic din oraş, ArcelorMittal Galaţi. Iar faptul că această complicată relaţie de dependenţă nu funcţionează este tot mai evident. La intervale aproape regulate de timp, apar ameninţări de sistare a apei calde către oraş, a aburului către ArcelorMittal sau chiar a gazului metan către Electrocentrale. Uneori, aceste ameninţări chiar sunt puse în practică, aşa cum s-a întâmplat recent. Este clar că sistemul actual este unul putred şi că situaţia necesită o soluţie pe termen lung, nu simple cârpeli care asigură o funcţionare doar aparentă a întregului lanţ.

Miezul problemei, furnizorul de agent termic

În centrul problemei se află, în mod evident, Electrocentrale SA. Culmea, nu obiectul principal de activitate, cel de producere a energiei electrice, generează dificultăţi, ci produsele secundare pe care le livrează societatea: energia termică pentru oraş şi aburul transformat în oxigen de Linde Gaz pentru ArcelorMittal. Pentru aceste "subproduse" pe care le livrează, Electrocentrale trebuie să încaseze bani de la Apaterm SA şi de la ArcelorMittal. Dacă ArcelorMittal este cu facturile la zi, nu acelaşi lucru se poate spune despre Apaterm, care are un istoric de rău-platnic (determinat de alte relaţii contractuale înlănţuite pe traseul proprietari de apartamente - asociaţii de proprietari). Potrivit unui document pus la dispoziţie de conducerea Electrocentrale, din 2001 şi până în 2011, Apaterm a plătit doar 66 la sută din valoarea totală a facturilor emise timp de zece ani. Aşa se face că, în acest moment, Apaterm înregistrează, potrivit conducerii Electrocentrale, o datorie curentă de 35 de milioane de lei, precum şi o datorie istorică, inclusă la masa credală, de aproape 340 de milioane de lei. La rându-i, Electrocentrale are o datorie totală de aproximativ de 95 de milioane de lei către principalul furnizor, Romgaz.

Cine ar trebui să deţină frâiele Electrocentrale?

Tocmai pentru că se află mijlocul acestui lanţ al datoriilor, Electrocentrale pare a fi o miză pentru toată lumea. Până acum s-au vehiculat mai multe scenarii. Unul dintre acestea, agreat din câte se pare şi de ArcelorMittal Galaţi (potrivit unui document de la o întâlnire recentă dintre conducerea combinatului şi premierul Victor Ponta), ar fi transformarea în acţiuni a creanţelor Electrocentrale către Romgaz, operaţiune în urma căreia Romgaz ar deveni acţionar majoritar la societatea gălăţeană. "Eu am propus această variantă, însă a picat din cauză că Primăria a anunţat că va dezvolta surse alternative pentru încălzirea oraşului. Cei de la Romgaz nu s-au mai arătat interesaţi, pentru că ei ar fi vrut să preia o societate cu contract ferme, nu cu clienţi care pleacă", a declarat directorul Electrocentrale, Tudor Petre.

Varianta bună, dar incorectă

A doua variantă este preluarea Electrocentrale de către municipalitatea gălăţeană, o variantă oarecum nedreaptă dacă luăm în calcul faptul că Electrocentrale a ajuns în situaţia actuală şi din cauza municipalităţii, prin facturile neachitate de-a lungul timpului de Apaterm. Pe de altă parte, varianta pare a fi una viabilă şi benefică pentru locuitorii oraşului. Potrivit unor surse din administraţie, preluând modelul altor oraşe din ţară, dacă Electrocentrale ar intra în subordinea Primăriei, profitul realizat din activitatea principală, cea de producere a energiei electrice, ar putea fi folosit pentru subvenţionarea energiei termice pentru oraş. Desigur, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, întreaga operaţiune fiind posibilă doar în urma unui proces de retehnologizare a societăţii şi de modernizare a întregii reţele termice din oraş.

Ce vor unii şi ce vor alţii

Principalele tabere în acest război pentru controlul asupra Electrocentrale, conducerea societăţii şi municipalitatea, au viziuni diferite în ce priveşte soluţiile pe termen lung. Şi fiecare dintre părţi susţine că "ceilalţi" trebuie cumva scoşi din schemă. "Ca tot acest sistem să funcţioneze este nevoie, în primul rând, ca scaunele publice să fie mobilate cu oameni capabili. Dacă sunt capete rectangulare, nu vom ajunge nicăieri. Apoi, din punctul nostru de vedere, ar trebui să se revină şi asupra datoriei de 340 de milioane de lei pe care Apaterm o are faţă de noi. Este o sumă care la noi în contabilitate va fi întotdeauna un balast şi o purtătoare de penalităţi greu de gestionat", a declarat directorul Electrocentrale, Tudor Petre.

De cealaltă parte, Primăria Galaţi vede altfel rezolvarea problemei. Pe lângă faptul că primarul Marius Stan caută, aşa cum a declarat, soluţii alternative pentru încălzirea oraşului, varianta preluării Electrocentrale rămâne în capul listei. "Sunt mai multe condiţii care trebuie îndeplinite pentru rezolvarea problemei de fond. În primul rând, trebuie ca noi să continuăm trendul de plăţi din ultima vreme şi să achităm, conform planului de reorganizare a Apaterm, datoria curentă plus din datoria din spate. Apoi, este important ca Electrocentrale să funcţioneze în parametri financiar-contabili corecţi. Nu în cele din urmă, producătorul de energie termică ar trebui să se retehnologizeze, în aşa fel încât să ne livreze apă caldă şi căldură la preţuri mai mici. E ceea ce am face noi, dacă am prelua Electrocentrale", a comentat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Din păcate, însă, prea curând nu pare că se va face ordine în acest sistem. În vreme ce ArcelorMittal caută soluţii pentru a scăpa de dependenţa de Electrocentrale, Primăria Galaţi vrea cu îndârjire să preia societatea. Iarna 2013-2014, este, însă, prea aproape pentru ca lucrurile să intre în normal încă de pe acum. Oamenii politici şi cei din administraţie au, însă, obligaţia ca, în interval de un an, să găsească cea mai bună variantă pentru ca războiul apei calde şi al căldurii la Galaţi să fie încheiat definitiv.

Citit 4909 ori Ultima modificare Joi, 05 Septembrie 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.