VERDICTUL SPECIALIŞTILOR / Conurbaţia Galaţi - Brăila ar trebui să fie capitala Regiunii Sud-Est

VERDICTUL SPECIALIŞTILOR / Conurbaţia Galaţi - Brăila ar trebui să fie capitala Regiunii Sud-Est
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elementele de ordin economic, social şi administrativ fac din zona Galaţi - Brăila „centrul de greutate” al Regiunii Sud-Est, demonstrează un studiu realizat de un colectiv de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Dunărea de Jos” * Cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti * Împreună, Galaţi - Brăila are cea mai puternică industrie, agricultură, nu stă rău nici la comerţ şi servicii, comparativ cu vecinii din Constanţa, Tulcea, Buzău şi Vrancea


Tema regionalizării şi a stabilirii viitoarelor capitale de regiune este una care preocupă inclusiv mediul universitar. Mai detaşat de luptele de orgolii care afectează uneori mediul politic sau administrativ, mediul academic priveşte lucrurile „la rece”, pe fapte şi date concrete. Iar din acest punct de vedere, în ceea ce priveşte Regiunea Sud-Est, „verdictul” mediului universitar este acela că, dacă ar fi să se stabilească un centru coordonator, conurbaţia Galaţi - Brăila ar fi alegerea cea mai potrivită. Argumente în acest sens sunt prezentate şi într-un studiu realizat la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Dunărea de Jos” de conf. univ. dr. Ioan Lucian Mehedinţi, conf. univ. dr. Costel Nistor şi studenta Roxana Cristina Mehedinţi, studiu din care vă prezentăm o serie de elemente şi în materialul de faţă.

„Centrul de greutate” al Regiunii Sud-Est

Fie că vorbim de dimensiunea economică, socială sau administrativă, conurbaţia Galaţi - Brăila se manifestă încă de pe acum ca un „centru de greutate” al Regiunii Sud-Est, regiune în care, în afară de Galaţi şi Brăila, mai fac parte şi judeţele Tulcea, Constanţa, Buzău şi Vrancea. Pe de o parte, situată în zona centrală a regiunii (element important în ceea ce priveşte gradul de accesibilitate), distanţa dintre Galaţi şi Brăila este de doar 23 km, chiar 12 km în limitele sale mărginaşe. „Zona cuprinsă între cele două municipii este de câmpie, străbătută de un drum judeţean modernizat şi prielnică pentru construcţii edilitare, industriale, de comerţ, educaţie şi de administraţie publică, posibilităţi ce ar conduce la dispariţia celor 12 km ce separă cele două municipii reşedinţă de judeţ. Există toate posibilităţile ca zona să devină metropolitană, o conurbaţie cu cea mai mare suprafaţă şi populaţie din ţară, după municipiul Bucureşti”, se arată în studiul realizat de colectivul de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Într-adevăr, ca populaţie, potrivit datelor statistice furnizate de INS, dintr-un total de aproape 2,8 milioane de locuitori la nivelul Regiunii Sud-Est, Galaţiul şi Brăila au împreună 960.000 de locuitori. Spre comparaţie, principalul „concurent”, Constanţa, are doar 724.000 de locuitori, în timp ce Buzăul are 477.000 de locuitori, Vrancea - 389.000 locuitori, iar Tulcea - 244.000 de locuitori. Mai mult, judeţele Galaţi şi Brăila au împreună cea mai mare densitate a populaţiei, de 105,7 locuitori/kmp, peste Constanţa, care are 102,4 locuitori/kmp, dar şi peste media pe ţară, care este de 90,9 locuitori/kmp.Context economic favorabil
Un lucru deloc de neglijat este acela că, la nivelul Regiunii Sud-Est, judeţele Galaţi şi Brăila deţin peste 32 la sută din populaţia ocupată în diverse activităţi economice, în timp ce Constanţa are doar 29 la sută, iar celelalte trei judeţe au fiecare sub 15 la sută. Ponderea salariaţilor, de asemenea, o deţin judeţele Galaţi şi Brăila, cu 34,6 la sută, urmate de Constanţa, cu 32,71 la sută, iar celelalte judeţe componente nu depăşesc 13 la sută. La nivelul regiunii sunt reprezentate toate sectoarele economice - comerţ şi servicii, agricultură, industrie şi servicii. Dar Galaţiul şi Brăila, la un loc, au cea mai mare populaţie ocupată în activităţi industriale - 35,71 la sută, în timp ce celelalte judeţe au, în medie, doar 16 la sută din populaţie ocupată cu astfel de activităţi. Ce-i drept, potrivit studiului realizat la Universitatea „Dunărea de Jos”, restructurările industriale care au avut loc în procesul tranziţiei la economia de piaţă, dar şi al crizei economice şi al alinierii la acquisul comunitar au dus la o creştere a şomajului în centrele cu activitate în industria grea, precum Galaţi, Brăila sau Buzău. Dar şocul social al disponibilizărilor a început să fie atenuat de dezvoltarea unor alte domenii de activitate. De exemplu, în sfera comerţului şi serviciilor, ponderea o deţine Constanţa, cu 36,35 la sută, dar şi judeţele Galaţi şi Brăila au urcat împreună la un deloc de neglijat 31,22 la sută, în condiţiile în care, în celelalte judeţe componente ale regiunii, procentul populaţiei ocupate în aceste activităţi este de sub 15 la sută.
De asemenea, studiul universităţii gălăţene relevă că „în ultimii ani s-a constatat şi un reviriment al activităţilor industriale, respectiv un proces de stabilizare a întreprinderilor nou create pe platformele industriale restructurate, cum ar fi întreprinderea de textile de la Brăila, Combinatul siderurgic ArcelorMittal şi Şantierul Naval Damen Galaţi”.
Nu în ultimul rând, o componentă de bază a economiei Regiunii Sud-Est este agricultura. „Terenurile cultivate, în ciuda fărâmiţării excesive în urma aplicării legii fondului funciar şi a numeroaselor dezbateri juridice succesorale, deţin peste 65 la sută din suprafaţa regiunii. Din această activitate, peste 40 la sută din populaţie realizează venituri, iar ramura de producţie contribuie cu circa 16 la sută la PIB-ul regiunii”, se arată în studiul universitar. De asemenea, se precizează că, judeţele Galaţi şi Brăila, cu cele peste 923.000 de hectare, deţin cea mai mare suprafaţă agricolă din regiune - 25,82 la sută, urmate de Tulcea - 23,76 la sută, Constanţa - 19,77 la sută, Buzău - 17,06 la sută şi Vrancea - 13,59 la sută.
Susţinere pe infrastructură
Elemente favorabile conurbaţiei Galaţi - Brăila sunt, la nivelul Regiunii Sud-Est, şi cele ce ţin de infrastructura de sănătate şi cea pentru calitatea vieţii. De exemplu, în ceea ce priveşte infrastructura de asistenţa medicală, numărul cel mai mare paturi în spitale se regăseşte în zona Galaţi - Brăila, cu peste 4.800 de locuri din cele aproape 14.000 de paturi la nivelul regiunii, adică 34,6 la sută din total. Pe locurile următoare sunt spitalele din Constanţa, cu 30,33 la sută din paturile la nivelul regiunii, Buzău (18,4 la sută), Vrancea (10,26 la sută) şi Tulcea (6,39 la sută).
Pe partea de calitate a vieţii, Galaţi - Brăila deţinea la sfârşitul anului trecut peste o treime din fondul de locuinţe şi al suprafeţei locuibile a regiunii, cele mai multe localităţi cu instalaţii de apă şi cu reţele de gaze naturale pentru consumul populaţiei, peste 900 km de străzi orăşeneşti şi 1.311 de hectare cu spaţii verzi. De asemenea, Galaţiul şi Brăila deţin cea mai mare lungime de drumuri publice, judeţene şi comunale, dar şi modernizate din regiune. La fel, cele două judeţe, împreună au cea mai mare lungime de cale electrificată şi singura cale ferată cu ecartament larg, care înlesneşte transportul mărfurilor în şi din ţările est-europene şi asiatice.
În acelaşi timp, deşi prezintă argumentele în favoarea desemnării conurbaţiei Galaţi - Brăila drept centru coordonator al Regiunii Sud-Est, în studiul realizat la Universitatea „Dunărea de Jos” se avertizează că sunt elemente care conduc la concluzia că „impunerea unor capitale de regiune are la bază ariile de polarizare şi practica politică des utilizată la nivel non-administrativ, practici care pot adânci şi perpetua inechităţile sociale şi economice”. În ce măsură argumentele economice, sociale, administrative vor prevala în faţa intereselor înguste ale unor decidenţi politici, rămâne de văzut.

Citit 6957 ori Ultima modificare Vineri, 13 Septembrie 2013 01:11

35 comentarii

 • postat de Fresnescu Ionel
  Sâmbătă, 21 Septembrie 2013 08:52
  92.80.128.***
  Eu, Fresnescu Ionel declar ca parintii mei, niste taraturi, niste zoaie si panarame bipede sunt niste scursuri ale Brailei. Intr-o fatidica zi, n-au avut ce face si s-au cordit intr-un boschet de pe marginea drumului,in sant. Dupa noua luni m-am nascut eu o lepadatura, o laba-trista, si-un cretin. Am niste parinti de tot kkt-ul. Ma pis pe ei de milogi, mai bine nu ma concepeau javrele dracului.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Joi, 19 Septembrie 2013 10:40
  79.117.169.***
  Mai onofrei sergiu gabriel ,tu ca si animal de casa ,tinut in zgarda, dfupa modul in care te exprimi la adresa mea , esti un amarat de taxator la Transub Galati ,care in timpul liber mai si scrie pe FB. Tu mai nemernicule neghiob , limbist de profesie dupa informatiile pe care le detin despre tine, ai un creer in cap nu mai mare ca o nuca. Eu tot voi da peste tine.Am de gand sa te coafez , ca pe un dar otravit grecesc. Te rog sa te mai uiti pe strada pe unde mergi. Vezi sa nu-ri pice prin cap vreo caramida de la streasena vreunei cladiri. O sa te blestem sa mori inecat intr-un butoi plin cu muci sau cu materie fecala,hrana ta de baza de altfel specifica pe fiecare zi. Iar faptul ca te-ai luat de parinti , iti doresc sa-i duci pe mata si pe tactu la bordel cand vor muri,mai tembeluler nenorocit. Cancerul , sifilisu, sancrul herpesul negru ,vegetatia venerica , sculamentul rusesc ,ebola, sida si hersul sa dea in toti cei dragi tie ,familiei tale si tot neamului tau de galateni basiti.
  2
  2
  Raportează
 • postat de coxar
  Luni, 16 Septembrie 2013 16:53
  92.80.187.***
  dupa pagina de FB, Fresnescu a facut facultate la Constanta, umblat mult pe mare, probabil are apartament si familie in Constanta
  deci loialitatea lui e in alta parte, deci baga strambe, pentru Constanta
  0
  6
  Raportează
 • postat de Biografia lui Frustratu Ionel
  Duminică, 15 Septembrie 2013 15:01
  89.136.1.***
  Aparent taratura posteaza intens pe "Obiectiv", un ziar local de Braila.
  Bineinteles si acolo cere apartheid-ul rasei superioare brailene ce nu trebuie sa se amestece cu oamenii comuni de Galati.
  Baiatu' asta ori scrie din vreun ospiciu ori are mult prea mult timp liber - adica e frecator de menta cum s-ar zice.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Onofrei Sergiu Gabriel
  Duminică, 15 Septembrie 2013 13:02
  109.166.134.***
  Fresnescule.... avorton ordinar conceput in closet de tren din impreunarea unei catele maidaneze turbata si-un zoofil onanist betiv si pishat pe el...ce mortii matii jignesti pe bietii oameni din judetul Galati sinistrati ai inundatiilor???? Bai pishatule, sper din suflet ca TU si toti jegosii pisharcosi din neamul vostru sa muriti in chinuri, futu-va-gura de rapanosi si paduchi...scursuri ale societatii ... Baga-te-as in p i z d a ma-tii de oligofren avortat cu forcepsul. Bai loaza, cat de curand o sa te dibuiesc futu-ti mortii matii de onanist poponar ce esti!!!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Onofrei Sergiu Gabriel
  Duminică, 15 Septembrie 2013 10:03
  109.166.134.***
  Bai Fresnescule latura porcina a Brailei. O sa postam in numele tau pana o sa te cari dracului cu frustrarile tale de avorton si rezultat al dezastrului dela Cernobal ce esti. Ce ma-ta nu-ti convine bai taratura? Iesi in mortii ma-tii de pisarcos. Ma amenintai cu tribunalul, ca lucrurile nu vor ramaneasa.... Ce pastele ma-tii astepti ba? Eu ti-am gasit si contul de Facebook ( Fresnescu Ionel) si concluzia e ca acesta e nume fictiv. Bai taratura, daca ai sansange in bascheti, hai in mortii ma-tii, faceva si tu... cheama-ma in tribunal, sa am cu ce matura scarile lui. Panarama de om ce esti, nascut din panarame de oameni. Esti un las, un fricos, un maimutoi, un lake de Braila, un prost si-un latrau demn de latrina din fundul curtii sa te scalzi. Daca aveai curaj si erai barbat dadeai curs invitatiei mele si rezolvam problema barbatesteca nu mi-e frica de pishatica tine. Dar se vede ca esti doar o soseata puturoasa, fricoasa si-o insecta buna de strivit cu tocul bocancului. Marsh c a c a t u l e in WC si du-te leconducta la vale si arunca-te in Dunare javra penala ce esti. Fricosule. Mucea de Braila. Lake-osul de Dorobanti. Marsh la gunoi, zdreanta umana ce esti, prostul Brailei, adica prostu' satului.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 22:28
  178.138.97.***
  Adevaratul Fresnescu Ionel eu sunt.
  Fresnescu braileanul care m-am iubit cu coana Elvira in tinerete. Ea mi-a zis intre doua partide ca galatenii o are mica.
  Dar eu sunt viril. Daca vreti va arat. Dar azi nu am cum ca doctorul de garda sta toata ziua prin saloane. S-a pus pe noi.
  Ne face injectie de cadem legume toti.
  Oricum domle, bine ca Decebal era brailean de-al nostru. Cred ca si Traian ca avem strada lui. Deci noi suntem de pe vremea lui Traian. Deci trebuie sa fim capitala Daciei Mari, fara Moldova ca are Galatiul si nu-i suport pe aia in veci.
  Gata, ca se aud pasi. Cred ca asistenta.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 22:23
  89.137.137.***
  Seara buna ,dragi galateni ! M-am decis sa dau o fuga pana la Galati sa vad si eu cum este la oras . Va scriu de aici ,de la voi ,din casa voastra ! Frumos oras ,nu se compara cu brailica noastra .Nu stiu daca ar fi corect pentru voi sa va uniti cu noi ,nu avem noi fata de voi.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 17:51
  79.117.176.***
  Ultimi cinci postaci ,cred ca au urmatoarea geneza pe acest pamant este urmatoarea: vreun labagiu alcoolic din aceasta zona masturbandu-se ,a fost vazut de niste muste verzi,specifice pentru kkt, si fiind in apropierea unei exchibitioniste alcoolice facand plaja nud ,vazand-o cracita cum sta la soare sau gandit sa care sperma alcoolicului labagiu in fofeaza exchibitionistei,.si uite asa au aparut postaci ,adversarii d-nului F.I. .Aceste progenituri au crescut atat in inaltime,volum,greutate, dar din punct de vedere intelectual au ramas la stadiul de dezvoltare a unui copil de 5 ani. Din acest moment cu acesti indivizi care sufera de sindromul Down , nu voi mai comenta.
  7
  1
  Raportează
 • postat de dinozaurii din universitate
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 15:45
  109.166.133.***
  astia cu studiul s-au facut si ei ca muncesc si acu vor sa fie platiti?

  1. regiunea sud est s-a spart. Dobrogea e una si alta e galati/braila + vrancea si buzau.
  2. Galaţiul şi Brăila au împreună 960.000 de locuitori - bullshit conform ultimului recensamant au braila 321000 ia r galati 536000 - in total 857000 (deci 100.000 in minus). Constanta a scazut si ea la 684000 (deci 40.000 in minus). Acum daca zic ca e un studiu sa dea datele corecte nu balari.
  3. cica braila si galati au cele mai multe drumuri modernizate.
  oamenii astia chiar isi bat joc - acu pe bune. Pai cum sa compari nenorocirile alea de drumuri cu dn2 care e aproape drum express si acopera buzau si vrancea. Sau Constanta care are 2 (doua) autostrazi pe teritoriul ei.
  4. arcelor mittal :))) bine ca nu au zis si de laminoru.

  bine ca nu zic si alte prostii repetate aiurea gen turism. sau aeroport.

  Eu cred ca studiul asta a fost facut de vreun student repetent si semnat de dinozaurii de la universitate ca sa zica ca au facut si ei studii.
  0
  15
  Raportează
 • postat de Tehnium
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 12:18
  5.13.128.***
  Regiunea Galati-Braila ar deveni realitate in adevaratul sens al cuvantului daca s-ar pune bazele unui proiect de metrou Galati-Braila, asa cum se arata mai jos:
  http://www.tehnium-azi.ro/topic/5176-metrou-galati-braila/
  Proiectul e destul de costisitor dar necesar cu atat mai mult cu cat sunt foarte multi braileni care muncesc in Galati si viceversa.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 09:32
  93.118.196.***
  CAT E HALATU? CAT E HALATU ?cat e halatu?aud voci care imi spun s-a fac o laba,sunt Napoleon Bonaparte si comand regimentele galati si brigada braila,a a a a ,iar vin astia in halate , ah am uitat ca faceam laba ,mi-a sarit in ochi
  1
  4
  Raportează
 • postat de Adrian Banateanu
  Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 03:14
  63.141.204.***
  Si cum se va numi Galatiobraila sau Brailogalati ? Doua lucruri esentiale se omit
  1. Cele 2 orase fie ele si cu locuitori multi sunt unele dintre cele mai sarace si tehnologic inapoiate din Europa probabil si din lume iar impreuna isi vor uni doar saraciile si nevoile.
  2 Daca e sa se dezvolte de ce nu se dezvolta acum fiind in aceeasi tara Romania.
  Domnilor oricum a'ti aranja lucrurile pe hartie realitatea este aceeasi si in ea traiti zi de zi.
  Multa sanatate si sa auzim si de lucruri mai inteligente.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 23:10
  109.166.130.***
  Eu Fresnescu Ionel, cacanagiul Brailei, avortatul de Dorobanti colt cu Scolilor, declar ca sunt un dement frate cu Nicusor de la Braila, vedeta You-Tube. Dar eu sunt dement irecuperabil. Mor de ciuda ca sunt un pupincurist a lui buunea stancov, tovarasul comunist al Brailei.
  3
  4
  Raportează
 • postat de aricicampie
  Vineri, 13 Septembrie 2013 22:01
  188.24.235.***
  Doi de "Mehedinti"?
  Se cheama nepotism, sau a dat fiica-sa pe afara de desteapta?
  Rusine!
  1
  0
  Raportează
 • postat de gigi
  Vineri, 13 Septembrie 2013 21:20
  5.13.175.***
  Doamne ce prostie de articol !!!!! Daca docentii de la Dunarea de Jos s-au strans la un loc ca sa emita asemenea tampenii at. nu ma mir de ce rezultatele studentilor lor sunt pe masura prostiilor scoase de aceasta bula emisa de ei. Cum naiba sa compari doua judete cu unul singur si sa te mandresti ca ai castigat confruntarea ?! Sunt galatean , dar nu am cum sa nu remarc ca Galatiul si Braila la un loc abia depasesc la procente jud. Constanta . parca e un banc cu iepurele care bate mai mari paduri ajutata de leu .
  0
  4
  Raportează
 • postat de Fresneacu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 20:32
  178.138.96.***
  ar m-am scapat la o tastatura. Iertati-ma, dar simt o acerba dorinta de a scrie. Orice. Numai sa bat la taste. Cred ca intr-o viata anterioara am fost mare pianist, Mozart sau un mare scriitor. Robespierre. Da. De aici mi se trage setea de scris orice imi vine la gura.
  Sunt in criza de idei. Ce sa va mai zic despre Braila mea si Galatiul vostru? Am epuizat toate injuraturile, dejectiile si invectivele posibile. O sa mai beau o portie de laturi poate imi vin iar idei.
  Oricum, v-ati obisnuit cu mine si balivernele mele. Scriu ptr ca am un tic. Nu ca as avea ceva de zis.
  Ignorati-ma!!!

  Va rog, nu ma cititi ca spun gogomanii cat Braila si Galati la un loc.

  Va pup pe toti galatenii mei iubiti. Kiss kiss,
  Un fan brailean al asocierii Braila - Galati.
  Kiss kiss,
  Fresnescu
  1
  4
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 20:16
  79.117.176.***
  Galatenilor,nici ca si cartier al metropolei New Braila ,braileni nu va mai vor. In ceace priveste parerea persoanei Vali despre conurbatia Braila-Galati-Tulcea, mai bine ar face o baie cu benzina si apoi cu un chibrit s-ar autoincendia sa se duca la cel de sus.In ceeace priveste taierea raului de la radacina,mai bine ar pune mana pe un cutit si le-ar taia beregatele tuturor nemernicilor din Galati care ponegresc Braila. Noi braileni va dorim sa va faceti conurbatie atat cu galateni de la suprafata Galatiului cat si cu galateni pe care ii aveti in subteranele Galatiului. Si uite asa Galatiul pamantean se va uni cu Galatiul subpamantean, formand conurbatia Gin Gis Dej.
  5
  1
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 16:51
  79.117.176.***
  Creatura cu IP-89.136.5.248 este produsul relatiilor conjugale dintre o femeie si un caine . Ca si intemeietorii Romei ,Romulus si Remus , tu ma imbecilule ai supt mai mult la tactu decat la mata. Tu ca fiinta asa zis umana, esti un basit ordinar care sugi mielul cu nara si acum. Nu credeam ca mai exista inca imbecili care nu inteleg ca Braila nu mai vor unirea cu Galatiul indiferent de ce o se se intample in viitor. Unitiva mai galatenilor mai bine cu martieni si lasati-ne pe noi brailenii in pace si durerea noastra. In ceeace-l priveste pe d-nul Bogdan George ,ii raspund astfel: Braila nu are nimic in comun cu Galatiul si mai lasati-ne in pace cu unirea voastra pe care o vreti. Unitiva mai cu Barladul.Vaslui,Tecuciul,Tg.Bujor, si alte orase pe care le aveti la voi in Moldova.
  5
  1
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 13 Septembrie 2013 16:14
  213.218.53.***
  ce treaba are regiunile istorice CU REGIUNILE ECONOMICE ???

  cand tu ai SANSA unui pol de dezvoltare intre cei DEJA EXISTENTI in ROmania, tu mai visezi ca (vest) Moldova, Muntenia, accent moldovenesc, si alte minuni ???

  de ce nu te iei de mana cu est-moldovenii, si comunistii care ii conduc pe cei din Rep.Moldova care inca mai sprijina minciuna KGB cu "limba moldoveneasca" ???


  Deci cel mai important lucru este aspectul economic, si deja sunt anumiti centri ridicati in Romania: Timisoara, Cluj, Sibiu, Craiova, Bucuresti (evident), Iasi, Constanta !

  Intrebarea este POATE BRAILA si GALATI sa se ridice in AL 13-LEA CEAS (suntem cu mult in intarziere, si trebuie sa vedem aceasta regionalizare ca O ULTIMA SANSA !!!) intre acesti poli si sa aiba un viitor de investitii si deci DE PASTRAREA POPULATIEI ???

  Pentru ca altfel, va spun, fara o presiune puternica politica si fara o munca titanica, peste inca 10 ani de zile (la urmatorul recensamint) o sa descoperim ca AU MAI PLECAT 25% din populatie si atunci nici impreuna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! Braila si Galati nu o sa intreaca Constanta !

  Si o sa vorbim in continuare de istoria capacelor de canalizare, sau istoria moldovei si munteniei, si alte idiotenii fara sa avem stiri de investitii de zeci si sute de milioane de euro anual, facute AN DE AN in orasele deja ridicate ca poli enumerate mai devreme !
  1
  4
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 15:25
  89.136.5.***
  Le cer scuze galatenilor si pentru a-I impaca m-am decis sa le-o sug gratuit primilor 10 care ma injura aici pe forumul VL
  7
  6
  Raportează
 • postat de BOGDAN GEORGE
  Vineri, 13 Septembrie 2013 14:24
  155.198.14.***
  TOV. FRESNESCU mai incet cu gargara bre ca iti creste tensiunea deccat aberezi.In Braila ca sa nu mai o arzi mata aiurea se vorbste cu accent moldovenesc mai rau ca in Suceava sau Neamt.ABERATIILE care le visezi matalutza seara inainte de un gioco di mano nu intereseaza pe nimeni.Voi brailenii cel mult(,casca ochii) facetzi parte din regiunea Dobrogei daca tot insistati ca nu vreti in Moldova,dar de Muntenia ..:)))))) mai pune mana pe cartea de geografie si mai lasa pescuitu' ca dauneaza grav orientarii in spatiu.
  Pt. cultura ta generala: cand la Galati se faceau nave maritime voi la Braila abia inventati roata si curpapirul si asta o spune unu' care este chiar din inima Munteniei ,de la munte.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 13:40
  79.117.176.***
  Galatenilor,locul vostru este in Moldova,si numai hoinariti prin Muntenia. Tu Marius Stanica si Vali,nu va mai faceti probleme cu Braila si cautati de sa ramaneti capitala de regiune la voi in Moldova. Voi chiar nu vedeti ca ati ajuns sa cereti unirea cu Braila,datorita faptului ca nu mai aveti de unde si de la cine sa sugeti.Scutiti-ne domnilor din Galati cu nebunia voastra de conurbatie.Ati ajuns de rasul lumii mai rau decat oltenii. Cred ca stiti ca Oltul desparte restul lumii de rasul lumii. Ca o consecinta a celor spuse mai sus,Siretul desparte valaho-brailenii de moldo-galatenii ,si ca atare aplicandu-se regulile fiscului,spunem noi braileni catre galateni : lasati-ne, scutiti-ne,deslipiti-va de Muntenia, duceti-va in Moldova voastra.
  17
  1
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 13 Septembrie 2013 13:08
  213.218.53.***
  corect dle PATRIOTUL

  singura problema ramane CUM POT fortele politice din Braila si Galati (si eventual cooptat Tulcea) sa convinga la unison fortele politice din Bucuresti !

  pentru ca degeaba vine Universitatea Dunarea de Jos (care este importanta !) si spune, daca dpdv POLITIC nimeni nu asculta !!! sau nimeni NU SPUNE !!!

  Intelegeti ?
  Lucrurile se intampla la nivel POLITIC !
  Si trebuie FORTELE POLITICE - USL Braila si USL Galati sa spuna CLAR ca trebuie lasate aceste 8 euro regiuni asa cum sunt, si ca trebuie sa fie resedinta la Braila/Galati !

  Ei sunt promotorii si responsabilii, ei fortele politice locale au si puterea si parghiile sa o faca !
  Si trebuie sa o faca altfel, deja se vede cu ochiul liber, ca nu lasam copiilor nostri decat orase PIVOT DE EMIGRAT in UE15 sau chiar Cluj, Bucuresti ca intotdeauna.
  1
  7
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Vineri, 13 Septembrie 2013 12:27
  86.127.211.***
  Era la mintea cocoşului ca zona GALAŢI-BRĂILA să fie centrul Euroregiunii de Sud-Est din toate punctele de vedere!
  Numai cei proşti, orgolioşi, sau cu interese meschine nu vor să recunoască asta!
  La fel trebuie procedat cu toate celelalte regiuni din ţara asta pentru a eficientiza coordonarea şi controlul acestora!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 13 Septembrie 2013 10:49
  86.124.203.***
  Autoritatile din Galati si Braila si din toate comunele limitrofe (atat din Braila cat si din Galati eventual si din Tulcea) ar fi trebuit sa se adune toti la un loc, sa puna pe masa absolut toate resursele (financiare, mobile si imobile, economice, umane, terenuri, cladiri si fel de fel de constructii civile si industriale, pe scurt, absolut TOT) si împreuna sa pună bazele acestei conurbații prin proiecte și investiții de mare anvergura sub o administrație unitara, fără discuții legate de buletine de identitate, de "unde se duc taxele", de a cui terenul și a cui sunt blocurile, de cine face podul sau unde va fi tunelul, de "eu pun terenul, tu faci aeroportul dar aeroportul e al meu" , de facem asta și nu facem aia și cate și mai cate discuții de acest gen.
  Domnilor care aveți cuțitul și pâinea în mana, tăiați fraților răul de la rădăcina și renunțați la toate orgoliile prostești și veniți la masa discuțiilor punând absolut tot la comun fără pretenții cretine de "ne unim dar ce-i al meu e al meu și ce-i al tău e tot al meu"!

  Fără o administrație unica nu o sa facem mai mult decât un mare fâs în aceasta zona de tara!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 13 Septembrie 2013 10:19
  213.218.53.***
  trebuie cel mai mult sa se mearga pe ideea ca Braila (sau Galati - chiar NU CONTEAZA) este asezata IN CENTRUL REGIUNII si poate duce dpdv LOGISTIC la minimul drumului tuturor locuitorilor spre capitala regionala !!!

  Constanta are imensul dezavantaj de a fi foarte departe de celelalte orase importante din regiune SI O STIE !!
  De aceea tot trage sa aiba propria regiune.

  Este important ca regiunea de sud-est sa ramana asa !!! ca sa putem dezvolta un pod peste Dunare si o relatie de transport, activitate economica dinspre Moldova si Rep. Moldova spre Constanta PRIN GALATI-BRAILA !!!

  Cu Constanta avand propria regiune, acest lucru cade, si atunci vom ramane saraci in propria regiune.  Trebuie militat ca un bloc DIN PARTEA FACTORILOR POLITICI din GALALTI si BRAILA pentru PASTRAREA regiunii de sud-est asa cum este, si punerea capitalei la Braila (Galati - nu conteaza) !


  PS: se vede clar, ca Constanta singura bate lejer Galati si bate lejer Braila, si singura sansa este BraiGal unita !
  si mizat nu pe numarul de hectare, de muncitori ci pe LOGISTICA ! pe faptul ca Braila/Galati sunt cel mai apropiat punct pentru regiune.
  Eventual negociat cu Constanta ca sa se duca anumite servicii acolo in timp ce capitala sa ramana la Braila (sau Galati - nu conteaza).
  0
  8
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 09:32
  89.136.1.***
  Scuzati-mi reactia dar pe moment sunt legat de pat si nu pot scrie prea bine. Sora medicala zice ca daca ma mai apuc sa scriu prostii prin comentarii ma muta iar in aripa cu pacienti periculosi a azilului.
  Hopa! A venit timpul sa imi iau tratamentul anti-dementa.
  Si bai tu ala cu P: 79.117.176.37, cine esti tu sa imi folosesti numele si sa spui prostii in locul meu? Ce crezi ca eu nu pot sa spun prostii si singur?
  FUgi de-aici bai galateanule, eu sunt brailean 100% desi habar nu am ce inseamna asta si nu am nevoie de galatiul vostru, prefer sa raman sarac, orasul meu sa se duca dracului doar ca sa imi mai creasca mie peni....adica ego-ul inca vreo juma ce centimetru.
  ...


  Nu, stati ! Nu imi faceti injectii cu rudotel, SUNT NAPOLEON, va comand sa imi dati drumul !!!
  7
  8
  Raportează
 • postat de laur
  Vineri, 13 Septembrie 2013 09:31
  109.101.140.***
  Hmmm....daca stam stramb si judecam drept..:cifra de afaceri a celor doua judete : 35% din cea a Constantei,pib-ul la 60% si pe cap de locuitor la 40%,parcul auto la 60%,s.am.d,sa parafrazez un personaj :"curat-murdar coane Fanica!"
  0
  1
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 13 Septembrie 2013 08:15
  79.116.109.***
  @Fresnescu Ionel: Ne poti scuti de comentariile tale ? Cu sau fara "gandirea ta profunda" lucrurile vor continua asa cum doresc altii. Daca nu-ti convine leaga-te cu lanturi de Prefectura sau Primaria voastra si exprima-ti nemultumirea mai aproape de cei ce ar putea sa se uite in gura ta. Fii barbat, Fresnescule !!!
  2
  10
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 08:01
  79.117.176.***
  Acest nepot al lui Gin Gis Dej cu IP -85.121.35.12.f este un ordinar care in numele meu isi exprima ideile prin care galatenii ca si el,ar dorii ca brailenii sa devina slugile si argati Galatiului si implicit al galatenilor. Daca stai prost cu capul mai idiotule ,dute de te interneaza la psihiatrie. Voi galateni,chiar nu vedeti ca si natura nu va mai suporta ,de cata rautate aveti in sufletul vostru. Faceti mai conurbatie cu Tulucestiul,Vanatori,Zaclaul,si cu cine va mai iubeste. Sa dea domnul, sa va dezvoltati cum va doresc eu, atat din punct de vedere economic ,cat si cultural. Ma bucur ca autoritatile din jud. si mun. Braila , sau saturat de voi galatenilor , iar acest super mare patriot,pe nume Georghe Bunea Stancu , cu el in frunte, , Braila si braileni vor atinge cele inalte cote de dezvoltare. Traiasca si infloreasca viitoarea regiune BARAGAN ,din care vor face parte jud.BR,BZ,IL si CL. Vom fi in acest fel GRANARUL Romaniei incepand cu anul 2015.Bursa de Cereale isi va avea sediul pe faleza de la Braila intr-o cladire ce voi galatenilornu aveti, in cladirea morii lui Violatos.
  15
  1
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 07:58
  79.117.176.***
  Acest nepot al lui Gin Gis Dej cu IP -85.121.12. este un ordinar care in numele meu isi exprima ideile prin care galatenii ca si el,ar dorii ca brailenii sa devina slugile si argati Galatiului si implicit al galatenilor. Daca stai prost cu capul mai idiotule ,dute de te interneaza la psihiatrie. Voi galateni,chiar nu vedeti ca si natura nu va mai suporta ,de cata rautate aveti in sufletul vostru. Faceti mai conurbatie cu Tulucestiul,Vanatori,Zaclaul,si cu cine va mai iubeste. Sa dea domnul, sa va dezvoltati cum va doresc eu, atat din punct de vedere economic ,cat si cultural. Ma bucur ca autoritatile din jud. si mun. Braila , sau saturat de voi galatenilor , iar acest super mare patriot,pe nume Georghe Bunea Stancu , cu el in frunte, , Braila si braileni vor atinge cele inalte cote de dezvoltare. Traiasca si infloreasca viitoarea regiune BARAGAN ,din care vor face parte jud.BR,BZ,IL si CL. Vom fi in acest fel GRANARUL Romaniei incepand cu anul 2015.Bursa de Cereale isi va avea sediul pe faleza de la Braila intr-o cladire ce voi galatenilornu aveti, in cladirea morii lui Violatos.
  19
  2
  Raportează
 • postat de Ppa
  Vineri, 13 Septembrie 2013 04:46
  89.123.55.***
  Sa stiti ca si in Banat sunt tot felul de Declaratii care sadesc climatul de neincredere, dar centralizate am ajuns la concluzia ca aceste zvonuri sunt alimentate de la Centru tocmai pentru a creea confuzie si a amana de fapt Regionalizarea. Intarzierea Regionalizarii inseamna ca pe viitor se va proceda la fel: fondurile banesti se aduna la Bucuresti si se vor imparti in continuare pe criteriul clientelar-politic, primitiv care tocmai ne-a adus in aceasta situatie in care "trebuie sa ne taiem o mana ca sa putem trai" vehiculat. Ignorati toate discutiile depsre Regionalizare, lasati-i pe "alesi" sa bata campii de dimineata pana seara !
  2
  2
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 00:41
  85.121.35.***
  Daca stau bine si ma gandesc, am gresit. Doar impreuna cele 2 orase si judete se pot dezvolta armonios. Mai mult, este unica sansa de a reinvia viata economica, de a creste nivelul de trai in cele doua judete. Doar impreuna Braila si Galati au o sansa enorma de a atrage fonduri ptr dezvoltarea infrastructurii, de atragere a investitorilor, de creare a locurilor de munca, reale care aduc plus valoare.
  5
  12
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 13 Septembrie 2013 00:35
  79.117.176.***
  Galatenilor,Braila si brailenii nu va iubeste. Dragostea cu forta pe care vreti voi moldoveni sa o faceti cu Braila si braileni ,se numeste VIOL. Ramaneti voi moldoveni galateni cu vranceni vostrii ,si ne lasati pe noi brailenii in pace. Va face acum NEPI si mall, si Carrefour si multe alte branduri ,nu mai veniti la Braila , ca va intoxicati de mirosuri neplacute. Va rugam uitati de conurbatia care nu ati semnat-o. Faceti-va conurbatie cu comuna Vanatori, cu comuna Tulucesti,si va rugam lasati si lasati-ne pe noi brailenii in durerea noastra. Braila cu braileni tot se vor dezvolta si fara voi moldovenilor. Va rog frumos sa nu mai faceti aprecieri la adresa mea si a brailenilor.
  26
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.