EXCLUSIV VL/ Ce va conţine noul Cod al Insolvenţei: Datoriile firmelor, acoperite din averile administratorilor

EXCLUSIV VL/ Ce va conţine noul Cod al Insolvenţei: Datoriile firmelor, acoperite din averile administratorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trişorii care îşi „îngropau” firmele ca să scape de datorii vor răspunde în faţa legii * În prezent, doar o firmă din zece se redresează după intrarea în procedura insolvenţei * Această metodă este folosită pentru eludarea obligaţiilor faţă de partenerii de afaceri sau bugetul de stat * Numai la Galaţi, valul de insolvenţe va ajunge în acest an la aproape 800 de cazuri!


O parte din „portiţele” legislative de care se foloseau o parte dintre cei ce îşi înşelau partenerii de afaceri sau ocoleau plata taxelor şi impozitelor la bugetul local vor fi definitiv închise odată cu adoptarea noului Cod al insolvenţei, document aflat pe ultima sută de metri a dezbaterilor publice şi care se va afla pe agenda Guvernului în vederea aprobării. Atât mediul de afaceri, cât şi reprezentanţii autorităţilor fiscale au atras atenţia că Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei a ajuns, paradoxal, să fie păguboasă pentru întreprinzătorii corecţi, în condiţiile în care unii furnizori de bunuri sau servicii nu îşi mai încasau banii pentru că partenerii lor intrau în insolvenţă. Potrivit Patronatului IMM-urilor Galaţi, de la intrarea în vigoare a legii insolvenţei, nu mai puţin de 3.500 de societăţi comerciale gălăţene au intrat în această procedură.

„Noi am cerut o modificare a acestei legi, pentru că la noi procedura insolvenţei s-a transformat într-o „şmecherie” prin care unii îşi îngropau firmele cu tot cu datorii, transferau activele de la o firmă la alta şi o luau de la capăt, înşelând practic partenerii de afaceri. O dovadă în acest sens este că, dintre cei ce intră în insolvenţă, în urma aplicării presupuselor planuri de reorganizare, doar 10 la sută reuşesc să-şi revină, în condiţiile în care, în mod normal, în toată „lumea civilizată” din insolvenţă reuşesc să iasă cam 70 la sută dintre firme”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 2743 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2013 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.