INTERVIU cu preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi: „Ne trebuie politici coerente la Primărie şi CJ"

INTERVIU cu preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi: „Ne trebuie politici coerente la Primărie şi CJ"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Declară pentru „Viaţa liberă” Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi

La Galaţi sunt înregistraţi cam 20.000 de agenţi economici, dar hăţişul afacerilor pare destul de încurcat. De ce se întâmplă asta, am aflat din interviul acordat „Vieţii libere” de Marian Filimon, preşedintele IMM-urilor Galaţi:

- Galaţiul pare, economic, rămas oarecum la „periferie”. Ce se întâmplă, nu dispunem de manageri capabili?

- Managerii de la Galaţi nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât cei de Brăila, Cluj sau Braşov. Aici este vorba de arealul în care te mişti şi de posibilităţile pe care ţi le oferă mediul economic din arealul respectiv.

- Şi atât ne permitem, doar un antreprenoriat de subzistenţă? Cum putem depăşi această fază?

-Este nevoie de investiţii. Dar sunt mai multe probleme. Avem întreprinzători care ar putea dezvolta afaceri noi sau conexe unor activităţi pe care deja le au, dar n-au capital. Să apelezi la bănci, în actualele condiţii de creditare, „e crimă şi pedeapsă”. Să apelezi la fonduri europene? Şi aici sunt riscuri. Sunt destui cei care spun că proiectele europene le-au scos peri albi din cauza birocraţiei, verificărilor peste verificări şi întârzierilor la plată care, în unele cazuri, au ajuns chiar să pună în pericol întreaga afacere. Şi aici trebuie schimbat sistemul. Nu-i permis să dai o firmă peste cap, doar pentru că dosarul ei zace în cine ştie ce sertar de la Autoritatea de Management!

-Ne putem baza pe capitalul străin?

-Întrebarea este: cum îl atragem? De ce ar investi cineva la Galaţi şi nu la Bucureşti, Cluj sau Braşov? Acum ce se întâmplă? Vin oameni de la mii de kilometri şi fie nu-i băgăm în seamă, îi ţinem pe la uşile vreunui funcţionar, fie intră în caruselul acesta al instituţiilor care îi toacă, îi înnebuneşte, îi taxează de le vine să nu mai facă nimic şi sunt mulţi care nici nu mai fac nimic.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Who is Who - Marian Filimon

În vârstă de 62 de ani, Marian Filimon este de profesie economist. De asemenea, a urmat cursurile unui masterat în „Management în finanţe şi administraţie”, precum şi numeroase cursuri de perfecţionare profesională. Cu experienţă profesională în cadrul companiilor private şi de stat, Marian Filimon a fost ales în funcţia de preşedinte al Patronatului IMM-urilor Galaţi, organizaţie de utilitate publică din care în prezent fac parte peste 800 de companii gălăţene. Tot pe linia activităţii patronale, Marian Filiom ocupă în prezent funcţia de preşedinte al Federaţiei Patronale a IMM-urilor din Regiunea de Sud-Est, fiind şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cea mai mare organizaţie patronală din ţară. Nu în ultimul rând, Marian Filimon se află în structurile de conducere ale unor asociaţii sau organizaţii de promovare a mediului de afaceri, precum CCIA Galaţi, Curtea de Arbitraj sau Asociaţia de prietenie Româno-Chineză.

Citit 3497 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2013 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.