Galaţiul poate oricând să rămână fără apă caldă şi căldură / Romgaz: Dacă nu plătiţi, vă lăsăm în frig!

Galaţiul poate oricând să rămână fără apă caldă şi căldură / Romgaz: Dacă nu plătiţi, vă lăsăm în frig!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Romgaz admite, în exclusivitate pentru "Viaţa liberă", că există riscul sistării furnizării de gaz către Electrocentrale * Pe de o parte, nici nu există un contract între cele două părţi şi, pe de altă parte, datoria a ajuns la 109 milioane de lei * Cele 4 milioane de lei alocate vineri de Consiliul Local acoperă doar o parte infimă a datoriilor


În ciuda faptului că municipalitatea a decis să aloce încă patru milioane de lei pentru reglarea situaţiei încălzirii oraşului pe timp de iarnă, problema agentului termic este, încă, departe de a fi rezolvată. Conducerea Romgaz a declarat în exclusivitate pentru "Viaţa liberă" că ar putea oricând să sisteze furnizarea de gaz metan către producătorul de energie termică de la Galaţi, Electrocentrale SA, dacă acesta nu îşi plăteşte datoriile. Şi lucrul cel mai grav pare a fi faptul că nici până acum nu există o nouă înţelegere semnată între cele două părţi, Romgaz furnizând în acest moment materie primă doar pe baza unor promisiuni.

"Există riscul de a se sista livrarea de gaze naturale"

Solicitaţi de "Viaţa liberă" să îşi exprime un punct de vedere cu privire la o nouă posibilă intrerupere a furnizării de gaz metan către Electrocentrale, cei de la Romgaz au fost extrem de pragmatici, sugerând că nu îi interesează câtuşi de puţin problemele de natură socială, respectiv situaţia încălzirii blocurilor aflate încă în sistemul public de termoficare. "Relaţia dintre cele două părţi (Romgaz şi Electrocentrale, n.r.) este una de natură comercială, motiv pentru care principiile de eficienţă vor prima în stabilirea condiţiilor de furnizare a gazelor naturale pe viitor. Prin urmare, în cazul imposibilităţii de a se ajunge la un acord comercial convenabil pentru ambele părţi, există riscul de a se sista livrarea de gaze naturale", se arată într-un răspuns primit de la Romgaz la o solicitare a "Vieţii libere". Cu alte cuvinte, dacă cele două părţi nu se înţeleg la bani, Romgaz nu va avea nicio jenă să închidă vana, lucru care s-a întâmplat deja la începutul lunii septembrie, sistarea de atunci fiind interpretată ca un avertisment serios înainte de intrarea în iarnă.

"Nu există un contract pentru că nu şi-au onorat obligaţiile"

De altfel, unul dintre motivele care au stat la baza întreruperii de pe 2 septembrie a fost lipsa unui contract între Electrocentrale şi Romgaz. Iar un nou contract între părţi nu s-a făcut nici pînă acum din cauză că termocentrala gălăţeană nu a reuşit să plătească facturile scadente şi nici nu a contituit o garanţie mulţumitoare pentru furnizorul de gaz. "Motivul pentru care nu există până în prezent un contract de vânzare-cumparare gaze naturale semnat între părţi (Romgaz - furnizor; Elcen Galati - client) este neonorarea obligaţiilor contractuale, respectiv neconstituirea de garanţii cel puţin la nivelul datoriei existente şi neonorarea la scadenţă a obligaţiilor de plată", se mai arată în răspunsul primit de la Romgaz.

4 milioane aprobaţi de CL vs 109 milioane datorie

Iar nivelul datoriei, pentru care trebuie să se constituie garanţii, nu este nici pe departe liniştitor. "Suma datorată de SC Electrocentrale Galaţi SA la data de 24 septembrie 2013 era de 109.888.493,33 lei şi reprezintă contravaloare gaze naturale livrate în perioada februarie - august 2013, cu penalităţi şi dobânzi aferente neplăţii la scadenţă a obligaţiilor contractuale. Contravaloarea gazelor naturale livrate în perioada menţionată reprezintă 63 la sută din totalul datoriei, diferenţa reprezentând cuantumul penalităţilor şi dobânzilor", se mai spune în informarea de presă transmisă redacţiei.

Având în vedere cuantumul datoriei înregistrate de Electrocentrale către Romgaz, cele 4 milioane de lei aprobate de Consiliul Local pentru a fi plătite către Electrocentrale, care să le plătească mai departe către Romgaz, par a fi o picătură într-un ocean al datoriilor.

Electrocentrale avea în vară de recuperat aproape 40 de milioane de la Apaterm

Din păcate, în ciuda repetatelor noastre încercări din ultimele zile de a sta de vorbă cu noua conducere a Electrocentrale, directorul Octavian Graure nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere pe această temă, acesta fiind ba "în uzină", ba "la Bucureşti", ba "în şedinţă", potrivit secretariatului Electrocentrale. În orice caz, un act pus la dispoziţa noastră de fosta conducere a termocentralei arată că, în vara acestui an (30 iunie), Electrocentrale avea de încasat de la Apaterm, principalul său client rău-platinc, doar 38 de milioane de lei, adică 35 la sută din datoria pe care o are la această dată faţă de Romgaz. Evident, dacă nu ţinem cont de creanţa la masa creditorilor pe care o are Apaterm faţă de Electrocentrale, în valoare de 340 de milioane de lei. La rândul său, Apaterm are, potrivit administratorului special Adriana Stratulat, de recuperat 170 de milioane de lei de la asociaţiile de proprietari.

Primarul se va întâlni cu noua conducere a Electrocentrale

Şi dacă, deocamdată, noul director al Electrocentrale nu a dat ochii cu presa, se pare că va avea totuşi o serie de întâlniri cu reprezentanţii municipalităţii gălăţene şi ai Apaterm. Potrivit biroului de presă al Primăriei Galaţi, lucru confirmat de Marius Stan la şedinţa de Consiliu Local de vineri pe tema termoficării, municipalitatea urmează să se întâlnească la începutul acestei săptămâni cu directorul Octavian Graure, ca să rezolve problema încălzirii oraşului pe timp de iarnă.

70.000 de apartamente riscă să rămână în frig

În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere între Apaterm, Electrocentrale şi Romgaz, nu mai puţin de 70.000 de apartamente din Galaţi vor ajunge în situaţia de a nu putea fi încălzite în această iarnă. Aceasta este cea mai recentă cifră avansată de Apaterm cu privire la numărul de apartamente rămase în continuare în reţeaua publică de termoficare.

Vocea consilierilor locali: "Nu cred că suntem asiguraţi pentru iarnă"

Săvel Rotaru: "Din punctul meu de vedere, chiar şi cu aceşti bani daţi pentru Apaterm, nu suntem asiguraţi pentru această iarnă. E mai mult o sumă de sărăcie, ca să cârpim. Sunt mâhnit că se face totul de pe o zi pe alta şi că nu se face odată şi-odată o strategie pe termen lung. Eu cred că avem nevoie să facem un bilanţ energetic detaliat, după care să construim centrale termice lângă fiecare punct termic de distribuţie. Sau două, trei în tot oraşul, pe zone. Dar asta numai în funcţie de necesităţile fiecărei zone. Iar asta se poate face doar după un bilanţ energetic. Pe de altă parte, eu spun că trebuie să vedem şi la Apaterm care este organigrama, cât se cheltuieşte acolo, pentru că nu e corect ca o parte din aceşti bani pe care îi dăm noi ca să ne asigurăm căldura să se ducă pe salarii".

Florin Popa: "Nu aş putea spune dacă suntem sau nu asiguraţi pentru la iarnă, dar cred că în noile condiţii, cu noua conducere de la CET, cu aceşti bani, nu vom avea probleme. Sigur, dacă oamenii nu înţeleg că trebuie să îşi plătească datoriile la întreţinere... Noi nu putem muta întreg bugetul local către acest capitol al încălzirii, aşa ceva nu se poate. Eu sper ca oamenii să fi înţeles asta, pentru că altfel ne va fi foarte, foarte greu".

Marian Alexandru: "Din ce ne-a spus domnul primar Marius Stan, decizia din consiliul local de vineri ar cam fi suficientă ca să nu avem probleme în această iarnă. E, din păcate, o soluţie de restrişte, pentru că altfel riscam să rămânem fără încălzire în această iarnă. Personal, şi lucrul acesta l-am mai spus, nu sunt de acord cu această alocare de fonduri, dar vă spun că nu aveam ce face. Am analizat pe toate feţele, era cam ultima soluţie".

Citit 4113 ori Ultima modificare Duminică, 06 Octombrie 2013 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.