Am pus cap la cap toate datele obţinute până în prezent despre acest proces inedit al şomajului tehnic la Combinatul gălăţean şi ne permitem, sub rezerva că putem fi completaţi dacă unele amănunte lipsesc, să interpretăm cum vor evolua lucrurile.
În primul rând, procesul de trimitere a siderurgiştilor gălăţeni în şomaj tehnic nu este unul simplu şi nici nu poate fi asimilat celui desfăşurat la „Dacia”, pentru simplul motiv că întreprinderile acestea sunt fundamental deosebite. Mai mult, cei care spun că la „Dacia” s-a închis total activitatea, greşesc. Pentru că şi acolo sectoarele energetice au funcţionat în perioada când ceilalţi angajaţi au fost în şomaj tehnic.
La Galaţi, şomajul tehnic pe platformă este o premieră, una tristă evident. Datorită complexităţii activităţii Combinatului nici nu pot fi luate decizii pripite privind desfăşurarea procesului.
Din motive tehnice, nici nu poate fi precizată data exactă în care vor pleca angajaţii pentru zece sau cinci zile în şomaj tehnic. Această dată poate fi, pentru unii, 13 aprilie, pentru alţii 15 şi pentru alţii oricând altcândva pe parcursul acestui trimestru.
Se lucrează la un program care vizează fiecare sector în parte. Unele sectoare vor pleca în două tranşe, în altele se va lucra cinci zile din şase, altele vor lucra sau nu vor lucra noaptea şi aşa mai departe, astfel încât colosul siderurgic să nu aibă de suferit şi întreprinderea cu flux continuu să reziste. O uzină poate intra, cu o parte din oameni, în acest proces într-o zi, alta în cu totul alta.
Cine îşi imaginează că la ora „Z” din ziua „X” nu va mai intra nimeni pe poarta ArcelorMittal, sau că un schimb va sta acasă în întregime, ori nu ştie ce este pe platformă, ori vrea să bage gălăţenii în boală.
Data în sine a începerii şomajului tehnic nici nu este relevantă, atâta vreme cât nu impietează buna desfăşurare, la proporţii reduse, a producţiei. Ea contează doar pentru oameni, care vor fi anunţaţi, fiecare în parte.
Combinatul nu este, şi gălăţenii ştiu bine asta, un magazin pe uşa căruia să poţi pune lacătul zece zile, după care să-l redeschizi cu cântec. De aceea şi încercăm, cu toţii, să înţelegem complexitatea şi dificultatea momentului, aşteptând totuşi suficiente informaţii pentru a ne informa, la rândul nostru, corect cititorii.