Campanie VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă" / Profit din ţevi sudate, în plină criză

Campanie VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă" / Profit din ţevi sudate, în plină criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal Tubular Products este una dintre puţinele companii gălăţene care au simţit gustul profitului pe final de criză economică * După trei ani consecutivi de pierderi, în 2012 firma a dat semne de revenire * Compania, independentă de Combinatul siderurgic, este prima în Topul IMM-urilor de anul acesta, la capitolul Întreprinderi Mijlocii


Deşi combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi este, de câţiva ani, pe minus, puţină lume ştie că mai există o companie în cadrul grupului, care funcţionează tot la Galaţi, şi care, mai nou, produce profit. Oarecum nemeritat, identitatea ei se pierde undeva în ceea ce se numeşte la Galaţi "platforma siderurgică", însă trebuie spus că ea beneficiază de un management separat, are angajaţi proprii şi funcţionează independent de combinatul condus de Bruno Ribo.

Este vorba despre Fabrica de Ţevi Sudate, parte a diviziei ArcelorMittal Tubular Poducts. Mai mult, anul acesta, întreprinderea s-a clasat în Topul Firmelor realizat de Patronatul IMM-urilor Galaţi pe primul loc la categoria Întreprinderi Mijlocii, cu un profit brut de peste 33 de milioane de lei. Fabrica de Ţevi Sudate a depăşit în clasamentul de anul acesta companii cu nume sonore în plan local şi nu numai, cum ar fi Tancrad, Romportmet, Arcada sau Navrom Bac.

Profit în 2012, după trei ani de pierderi

Deşi conducerea companiei susţine că ne aflăm în continuare în perioadă de criză, cifrele din ultima vreme arată că lucrurile au căpătat o nuanţă ceva mai vioaie. Potrivit datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Finanţelor, ArcelorMittal Tubular Products Galaţi a făcut în 2012 profit după trei ani consecutivi în care a înregistrat pierderi. În 2012, profitul brut a fost de 33 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape 128 de milioane de lei, cifre care i-au şi adus companiei primul loc în clasamentul celor mai bune întreprinderi mijlocii din Galaţi. În 2011, 2010 şi 2009, anii în care criza s-a resimţit cel mai puternic, compania a înregistrat pierderi: în 2011 a avut o pierdere de aproape trei milioane de lei, la o cifră de afaceri de puţin peste o sută de milioane de lei. În 2010, când criza a atins, din câte se pare, nivelul maxim, pierderea a fost de 21 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape 65 de milioane de lei. În 2009, pierderile au fost ceva mai mici, de numai 7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape 48 de milioane de lei. Revenirea de anul acesta pare cu atât mai importantă cu cât în precedentul an terminat pe plus, 2008, ArcelorMittal Tubular Products Galaţi înregistra un profit brut de 3,7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de puţin peste o sută de milioane de lei. Desigur, criza tocmai fusese declanşată.

 

Numărul angajaţilor a crescut uşor anul trecut

Evoluţia din ultimii cinci ani a numărului de agnajaţi ai firmei este, de asemenea, grăitoare din acest punct de vedere. Înainte de criză, în 2007, în Fabrica de Ţevi Sudate lucrau 326 de angajaţi, în 2008 numărul acestora a scăzut la 284, apoi, în 2009, a ajuns la 202, pentru ca în 2010 şi 2011 să se înregistreze cel mai mic număr de angajaţi: 173. Dovadă că lucrurile au început, chiar şi timid, să se mişte este că în 2012 numărul de angajaţi a crescut pentru prima dată de la declanşarea crizei, la 183.

Conducerea firmei susţine că unul dintre motivele îmbunătăţirii performanţelor financiare este adaptarea la noile condiţii de pe piaţă. "Am fost permanent atenţi şi receptivi la cererile clienţilor noştri, am dovedit flexibilitate şi adaptabilitate la noile cerinţe ale pieţelor şi în principal în domeniul proiectelor de infrastructură", explică directorul Cosmin Toma. Cu toate acestea, directorul general este de părere că pericolele crizei nu au fost depăşite în totalitate. "Perioada actuală este şi din punctul nostru de vedere în continuare dificilă, iar criza nu s-a incheiat", spune Cosmin Toma.

Investiţii pe timp de criză

Rezultatele financiare nu au venit însă de la sine, firma aflându-se mereu, potrivit conducerii, într-un proces de modernizare şi investiţii. "ArcelorMittal Tubular Products Galaţi are un program coerent de modernizări, care se desfăşoară pe o perioadă de mai mulţi ani. Am ales să modernizăm sectorul de sudură prin dotarea cu surse noi, performante, a celor patru linii de sudare interioare şi exterioare. Am investit într-un sistem performant de monitorizare a parametrilor de sudare, am cumpărat instalaţii noi de curăţare şi filtrare a fluxului de sudură", explică managerul ArcelorMittal Tubular Products Galaţi. De asemenea, completează Cosmin Toma, "am investit şi am îmbunătăţit linia de fabricaţie cu doi roboţi performanţi pentru sudura de completare în mediu de gaz - MAG. Apoi, avem puse în funcţiune echipamente noi la expandorul mecanic şi presa hidrostatică. Una dintre cele mai mari investiţii a fost instalaţia de control cu ultrasunete a cordonului de sudură".

Investiţii şi modernizări s-au mai făcut, potrivit managerului companiei, şi în sectoarele care nu ţin direct de producţie, cum ar fi securitatea şi confortul angajaţilor sau în protecţia mediului. "În ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă, prioritare pentru noi, putem aminti instalarea unui echipament performant pentru extragerea fumului rezultat în urma sudării. Iar dacă ne referim direct la condiţiile asigurate colegilor noştri, aş vorbi despre amenajarea unei săli de mese complet nouă, unde toţi salariaţii pot lua masa în condiţii decente şi o instalaţie de încălzire a halei de produţie. Suntem preocupaţi şi de protejarea mediului înconjurător, aşa că anul trecut am reuşit să punem în funcţiune staţia de epurare a apei. Toate aceste investiţii au fost realizate în ultimii trei ani", spune directorul Cosmin Toma.

Evident, având în vedere că operează tot pe piaţa oţelului ca şi combinatul siderurgic ArcelorMittal, Fabrica de Ţevi Sudate se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi Combinatul, între cele mai mari dificultăţi numărându-se problema costurilor cu energia. Însă, în ciuda problemelor şi a crizei, compania îşi propune pentru perioada următoare să îşi consolideze poziţia de pe piaţă. "ArcelorMittal Tubular Products Galaţi va continua să-şi consolideze segmentul de distribuţie pe toate pieţele şi va încerca să joace un rol important şi în gama proiectelor medii din domeniul petrol şi gaze, prin dezvoltarea de produse noi şi prin colaborarea cu partenerii noştri", spune Adrian Ciocan, director de Marketing-Vânzări.

 

Citit 2836 ori Ultima modificare Vineri, 01 Noiembrie 2013 09:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.