Radu Oprea: „Economiseşte jumătate din salariu timp de 5 ani!”

Radu Oprea: „Economiseşte jumătate din salariu timp de 5 ani!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eşti tânăr şi vrei să-ţi deschizi o afacere, dar stai cam prost cu banii. Alocă timp şi răbdare, descoperă-ţi talentul, ia iniţiativa şi fii creativ! Adică rămâi la mama, ia-ţi o slujbă şi pune deoparte jumătate din leafă vreo 5 ani, vezi la ce eşti bun şi transformă asta într-o afacere.

Este recomandarea pe care le-o face gălăţenilor de 20 şi ceva de ani, aflaţi la început de drum, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est, Radu Oprea (FOTO).

Reporter: Ce mai fac tinerii zilele astea? Intră în afaceri?

Radu Oprea: Tinerii îşi doresc să aibă o afacere. Dacă familia lor are deja o afacere, le este mai uşor, pentru că dispun de experienţă şi de resurse şi reuşesc să se desprindă pe la 30 de ani. În schimb, cei care provin din familii ce nu au dezvoltat afaceri nu au bani să investească. Pentru ei doresc să contribui, prin intermediul Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est, la oferirea unor resurse viabile, în condiţiile în care există numeroase programe de finanţare accesibile.

Reporter: Ce le recomanzi acestora din urmă, care nu au capital de start?

Radu Oprea: Le recomand să-şi ia un job şi să economisească jumătate din salariul lunar, timp de 5 ani. Astfel vor reuşi să strângă o sumă care să le permită să acceseze un proiect şi, cu banii primiţi, să poată face o investiţie. Ideal este ca la început să meargă în paralel, şi cu slujba, şi cu afacerea. Altă soluţie nu există, pentru că în România nu e stabilitate legislativă. Se schimbă puterea, se schimbă şi sistemul. Lucrurile care sunt valabile azi pot să nu mai fie valabile mâine. De aceea, tinerii trebuie să muncească mai mult şi să fie mai creativi decât tinerii din alte ţări.

Reporter: Ai făcut masteratul în Statele Unite ale Americii, pe tărâmul făgăduinţei, al visului american, al milionarilor sub 30 de ani. Cum sunt tinerii întreprinzători acolo?

Radu Oprea: Pe americani nu i-am văzut foarte determinaţi să devină întreprinzători. Motivul este acela că, dacă îşi iau un job, ei îşi permit să se distreze, să-şi cumpere o maşină şi să-şi facă şi o rată la casă, iar majoritatea asta îşi doreşte. Cei care intră, totuşi, în afaceri au resurse foarte mari. De exemplu, le ia doar o oră să înfiinţeze o firmă. Apoi, au acces la platforme precum Amazon sau PayPal. Cel mai important este, însă, faptul că investiţia îi ajunge de două ori mai puţin decât în România, pentru că acolo costurile sunt foarte mici, fie că vorbim de chirii sau de taxe.

Reporter: Ce ar trebui să facă tinerii întreprinzători români: să depună o muncă susţinută, aşa cum susţii tu, sau să vâneze ideea de aur, aşa cum o promovează tinerii milionari americani, precum Mark Zuckerberg de la Facebook sau Larry Page şi Sergey Brin de la Google?

Radu Oprea: Ideea de aur vine într-un mediu universitar conectat la nou, aşa cum este cel american. Acolo sunt unele dintre cele mai bune universităţi din lume, iar sistemul particular de învăţământ superior este excelent. La noi, însă, nu-ţi vine nicio idee în mediul universitar, pentru că nu eşti expus la noutăţi. Eu plec luna viitoare în America tocmai pentru a mă inspira.

Citeşte articolul integral ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ a „Vieţii libere”

Din CV-ul lui Radu Oprea

·    Are 31 de ani

·    În 1998-2002 a studiat Ştiinţele Economice la „Dunărea de Jos”

·    În timpul facultăţii a condus Liga Studenţilor din Galaţi, implicându-se, chiar şi după absolvire, în numeroase activităţi dedicate tinerilor

·    În 2004 a înfiinţat firma Eco-Terra, prin intermediul căreia a dezvoltat proiectul „On the Footsteps of Dracula”, la www.draculasteps.com

·    În 2006-2008 a urmat un masterat în Politici Publice la Universitatea Pepperdine din Los Angeles, California

·    În aceeaşi perioadă a făcut practică la cabinetul primarului din LA şi a lucrat în domeniul dezvoltării serviciilor publice din California

·    A fondat Metoda SMART de Politici Publice, care le permite cetăţenilor să se implice în rezolvarea problemelor comunităţii

·    Din 2009 conduce Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est

·    Îşi dă doctoratul în Economie la „Dunărea de Jos”

Citit 3245 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.