Liderii siderurgiştilor consideră ilegală închiderea Cocseriei

Liderii siderurgiştilor consideră ilegală închiderea Cocseriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 100 de lideri sindicali din Combinatul ArcelorMittal Galaţi s-au aflat, ieri, 10 aprilie, în faţa Prefecturii, manifestându-şi în mod zgomotos nemulţumirea faţă de perioada grea prin care trece industria metalurgică. Acţiunea, organizată de Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom, la nivel naţional, a scos în stradă sindicaliştii din centrele metalurgice Galaţi, Zalău, Slatina, Hunedoara, Brăila, Piatra Neamţ şi  Cluj.

La Galaţi, alături de sindicaliştii afiliaţi la FSS Metarom s-au aflat şi reprezentanţi ai Sindicatului Solidaritatea – prezenţă care nu a rămas neobservată şi care poate sugera faptul că momentele prin care trece acum combinatul gălăţean sunt atât de serioase, încât până şi disputele sindicale au încetat.

Închiderea UCC - o decizie „nedreaptă şi ilegală”

Fluturând bannere cu însemnele uzinelor din care fac parte, sindicaliştii au folosit fluiere şi portavoce pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Guvernul României, care nu se implică în sprijinirea metalurgiei româneşti, dar şi faţă de administraţia ArcelorMittal care ia decizii fără consultarea sindicatelor. Ultima decizie – închiderea Uzinei Cocso-Chimice (UCC), o măsură „nedreaptă şi ilegală” – a fost menţionată de liderul FSS Metarom, Mircea Scântei:

„Această mişcare de protest, la nivel naţional, era pregătită de acum două săptămâni, când încă nu aflasem de măsura de închidere a UCC, care face să agraveze exponenţial situaţia din metalurgie. Decizia luată la Galaţi este nelegală, pentru că administraţia nu a prezentat nici un calcul de eficienţă economică”.

„În plus, compania nu a prezentat asigurări că va putea susţine necesarul de cocs pentru furnale. Nu trebuie neglijată nici semidependenţa pe care o avea combinatul de la Galaţi, prin gazul de cocs rezultat de la UCC, gaz asimilat cu gazele naturale şi care dădea combinatului siguranţa că nu depinde în procent de sută la sută de gazele din import”.

„Într-un scenariu pesimist, Galaţiul se poate transforma dintr-un punct important pe hartă într-un mic centru metalurgic, cu un laminor, sau mai rău, poate fi şters definitiv de pe harta metalurgiei româneşti”.

Mircea Scântei a mai solicitat, public, Guvernului, „să desecretizeze contractul de privatizare al Sidex, să vedem dacă investiţiile prevăzute au fost respectate sau dacă există clauze de revocare a contractului de privatizare. Cât priveşte administraţia Combinatului, aşteptăm nu doar să anunţe decizia de a închide UCC. De ce nu s-a gândit compania la alternative: desfiinţăm 1.500 de locuri la UCC, dar înfiinţăm altele noi, sau să vândă UCC către un investitor interesat?”.

Pericolul care ne pândeşte   

Considerând că închiderea Uzinei Cocso-Chimice nu îi va afecta doar pe cei 1.500 de cocsari, ci în total, în jur de 2.000 de oameni, liderul FSS Metarom Galaţi, Adrian Adăscăliţei, se teme că „Galaţiul se poate transforma într-o nouă Vale a Jiului. Au plecat, până acum, în jur de 2.000 de oameni. Pe lângă cei 1.500, de la UCC, vor mai pleca şi alţii, pentru că vorbim şi de cei de la UPDS şi cei de la UPSRS. Cerem implicarea Guvernului, a autorităţilor statului, pentru că patronatul foloseşte această perioadă de criză pentru a opera restructurări în metalurgie”.

Adăscăliţei a adăugat că, în cursul zilei de luni, sindicatele se vor întâlni încă o dată cu administraţia, pentru a discuta asupra viitorului muncitorilor de la UCC:

„Luni vom discuta despre pachetul pe care conducerea l-ar putea oferi celor care vor să plece din UCC. Oricum, până acum am obţinut măcar promisiunea că cei care vor să rămână nu vor fi obligaţi să intre în şomaj”.

Totodată, sindicaliştii au mai decis ca miercurea viitoare, de la ora 14.30, să organizeze un miting de protest, la poarta Combinatului, miting la care sunt aşteptaţi toţi siderurgiştii şi familiile lor şi toate sindicatele.

Pachetul special de autodisponibilizare – „o momeală”

Totuşi, promisiunea administraţiei de a oferi salarii compensatorii consistente cocsarilor care vor pleca de bunăvoie acasă este considerată de Nelu Macovei, lider sindical de la Uzina Cocso-Chimică, o păcăleală.

„Eu cred că acest pachet motivant, aşa cum îi spun ei, nu este decât o momeală prin care să ne facă pe toţi să plecăm din UCC. Oamenii trebuie să fie realişti şi chiar să vadă în aşa ceva un precedent periculos şi să nu îl accepte, ci să bată cu pumnul în masă şi să ceară Combinatului investiţii care să asigure un viitor stabil angajaţilor şi familiilor lor”, a declarat Nelu Macovei.

Dincolo de declaraţiile sindicaliştilor, printre cocsari, părerile sunt împărţite; pe de o parte, condiţiile grele de muncă îi fac să aprecieze oferta administraţiei de autodisponibilizare, însă, pe de altă parte, instabilitatea economică îi sperie.

Domnul Vasile a lucrat 32 de ani în cocserie şi spune că „eu mai am puţin şi plec, am condiţiile, plec cu ordonanţa la 1 mai… dar tinerii ăştia care au rate la bănci nu ştiu ce vor face!”.

Un alt coleg cocsar, Ionel Priscu, de 45 de ani, lucrează de 25 de ani la UCC: „noi am muncit mult pentru menţinerea în funcţiune a celor trei baterii de cocsificare. Decizia de a închide UCC ne-a şocat, ne-a luat prin surprindere… Stresul este foarte mare. Unii dintre colegi nu realizează că pe viitor nu vor mai face nimic, dacă vor pleca cu autodisponibilizările”.

De aceeaşi părere este şi Petrică Arsene, cocsar cu o vechime la locul de muncă de 25 de ani: „Nu plec deloc. Ce să fac? Iau banii, îi cheltui şi apoi? Cine angajează în ziua de azi cocsari? Rămân aici, am familie, am obligaţii, rate…”.

Două mitinguri, acelaşi crez…

După protestul de dimineaţă, sindicaliştii FSS Metarom Galaţi au decis să organizeze un miting, miercuri, de la ora 14.30, la poarta combinatului ArcelorMittal.

Totodată şi Sindicatul Solidaritatea a trimis un comunicat de presă în care anunţă că va organiza, în aceeaşi zi, la ora 13.30, tot la poarta Combinatului, un miting de protest.

Deşi diferite prin organizatori şi orele de desfăşurare, ambele mitinguri au un punct comun: vor să apere interesele siderurgiştilor şi spun că este binevenit orice sprijin din partea oricărui sindicat!

Citit 2251 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.