Un studiu recent relevă o problemă nouă / Datoriile mici şi multe bagă asociaţiile în râpă

Un studiu recent relevă o problemă nouă / Datoriile mici şi multe bagă asociaţiile în râpă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un nou studiu al Primăriei pe tema datoriilor la utilităţi relevă că, pe lângă datornicii mari, în Galaţi mai există o problemă majoră: datoriile mici ale multora dintre proprietari * Această situaţie este şi mai dificil de gestionat pentru simplul motiv că asociaţiile nu au nicio metodă de constrângere pentru aceşti "datornici mici"


Doar 38 la sută dintre gălăţenii care fac parte din asociaţii cu probleme nu au deloc datorii la întreţinere. În schimb, datoriile vecinilor sunt atât de mari, încât media datoriilor în aceste asociaţii rău-platinice ajunge la aproximativ 1.400 de lei de apartament. Acestea sunt doar câteva date care reies dintr-un nou studiu al Primăriei Galaţi pe tema datoriilor la utilităţi, studiu care îşi propune să diagnosticheze corect problemele de ordin economic şi social în vederea aplicării unei soluţii potrivite pentru viitor. Vă prezentăm astăzi o "hartă" a datoriilor din asociaţiile cu probleme mari, cele care fac ca în această iarnă Galaţiul să primească căldură de pe o săptămână pe alta, în orice moment existând riscul unei noi sistări în tot oraşul a agentului termic.

Mai puţini "integralişti" în asociaţiile cu probleme

Faţă de precedentul studiu, realizat pe un eşantion din toate asociaţiile de proprietari, acest studiu oferă câteva diferenţe semnificative, pentru că de data aceasta este vorba despre asociaţii cu risc de blindare. O primă diferenţă este legată de procentul celor care nu au deloc datorii. Astfel, dacă în media pe oraş 51 la sută dintre gălăţeni aveau zero lei la întreţinere, în asociaţiile rău-platnice, aceste procent este mult mai scăzut: 38 la sută. Diferenţe apar şi în cazul datoriilor de până la 500 de lei, datorii catalogate ca fiind rezonabile şi, implicit, achitabile printr-un efort minim din partea proprietarilor. Astfel, dacă din studiul realizat la nivelul tuturor asociaţiilor rezulta că 29 la sută au datorii mai mici de 500 de lei, din analiza datelor provenite de la asociaţiile rău-platnice rezultă că 37 la sută dintre locatari se încadrează în această categorie.

Un proprietar din patru are datorii de până la 500 de lei

Adunând toate aceste procente, avem următoarele rezultate: dacă la nivelul întregului oraş 80 la sută dintre proprietari nu au deloc datorii sau au datorii ce pot fi gestionate, în cazul asociaţiilor cu probleme, se poate spune că doar 75 la sută dintre proprietari îşi ţin sub control plata utilităţilor. În schimb, se pare că asociaţiile analizate în cel mai recent studiu al Primăriei suferă tocmai din faptul că sunt mai mulţi datornici cu sume mici. De exemplu, la nivelul întregului oraş, procentul celor cu datorii cuprinse între 100 şi 500 de lei este de 15 la sută, în asociaţiile cu risc de blindare, acest procent urcă la 25 la sută. Practic, asta înseamnă că o asociaţie riscă să ajungă în situaţia de a nu mai primi agent termic cu cât are mai mulţi datornici cu sume mici, nu neapărat cu cât are în componenţă proprietari-excepţii cu datorii de zeci de mii de lei. Astfel de cazuri se întâlnesc în toate asociaţiile. Însă, din câte se pare, nu doar aceştia reprezintă motivul pentru care o asociaţie ajunge în situaţii-limită, ci mai ales numărul crescut de proprietari cu datorii "decente", uşor de ţinut în frâu. În lumina acestor rezultate, devine evident că Apaterm şi Primăria Galaţi ar trebui să găsească o soluţie nu doar la problema celor cu datorii uriaşe, în general cazuri sociale, ci şi la problema locatarilor care au constant de plătit datorii relativ mici.

Restanţieri mici, dar numeroşi

E drept, în asociaţiile cu probleme, numărul acelor "excepţii" cu datorii mari este mai mare. Dacă la nivelul întregului oraş 20 la sută dinte proprietari au datorii mai mari de 500 de lei, în asociaţiile cu probleme procentul ajunge la 25 la sută. Aşadar, după cum rezultă din cele două studii ale Primăriei, două sunt problemele majore cu care se confruntă sistemul de utilităţi publice local. Prima este cea a datoriilor mari, adică a proprietarilor care se pot încadra în categoria cazurilor sociale. Şi, dacă aici ar exista măcar teoretic soluţii, respectiv acţionarea acelor datornici în instanţă, în cazul celei de-a doua probleme majore soluţiile par să lipsească: este vorba despre acele sume relativ mici pe care le datorează mulţi.

Nici proprietarii de centrale termice nu sunt toţi bun-platnici

Interesante sunt şi rezultatele care îi privesc pe proprietarii de centrale de apartament. Deşi aceştia au facturi mult mai mici faţă de restul locatarilor, nici ei nu sunt cu toţii la zi. Potrivit studiului realizat în asociaţiile cu probleme, şi proprietarii de centrale termice adună ceva datorii. Astfel, potrivit Primăriei, cei cu centrale termice au o datorie medie de 209 lei. Suma nu este prea mare doar dacă o privim comparativ cu cei 1.400 de lei pe care îi datorează fiecare apartament branşat la sistemul public de termoficare. Însumate, însă, şi datoriile celor cu centrale termice contribuie semnificativ la problemele financiare cu care se confruntă asociaţiile de proprietari. Potrivit studiului, în asociaţiile analizate 20 la sută dintre apartamente au montată o centrală termică. Restul de 80 la sută sunt în continuare branşate la sistemul public de termoficare. Relevant este, de asemenea, faptul că, potrivit datelor puse la dispoziţie de municipalitate, aproape 12 la sută dintre posesorii de centrale termice nu au achitat niciun leu la întreţinere de la începutul anului 2013 şi până acum. Procentul este similar cu al celor branşaţi la Apaterm care nu au dat niciun leu la întreţinere pe tot parcursul anului (aproximativ 11 la sută).

Date tehnice

Noua statistică a municipalităţii a fost efectuată pe un eşantion de 5.456 de apartamente din 168 de blocuri şi scări de bloc din 31 de asociaţii cu risc de reblindare, din cartierele Micro 20, Micro 21, Micro 40, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 38, Micro 39, Micro 13, Centru, Port, Siderurgilştilor, Ţiglina 1, Ţiglina 2, Ţiglina 3, Mazepa 1, Mazepa 2 şi Piaţa Centrală. Este vorba despre 21 la sută din cele 26.000 de apartamente cuprinse, după evidenţa Apaterm, în aceste asociaţii. Sudiul include datele furnizate tocmai de cele 159 de asociaţii blindate în cursul lunii noiembrie, pentru datorii foarte mari, şi rebranşate ulterior după ce, la începutul lunii decembrie, Consiliul Municipiului Galaţi, printr-o rectificare bugetară, a redirecţionat suma de 5 milioane de lei pentru asigurarea plăţii energiei termice pentru încălzirea populaţiei.

Citit 2413 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2013 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.