Negocieri în impas / "Tensiunile sociale sunt inevitabile" la ArcelorMittal Galaţi

Negocieri în impas / "Tensiunile sociale sunt inevitabile" la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă s-au împotmolit, aşa cum era de aşteptat, la capitolul creşteri salariale * Următoarea rundă de negocieri va avea loc pe 6 ianuarie


Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi ameninţă că dacă actuala administraţie nu este de acord cu creşterea salariilor în Combinat în 2014 siderurgiştii vor ieşi în stradă. Potrivit unor surse sindicale, negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) pe 2014 de la ArcelorMittal Galaţi au ajuns în impas din cauză că şefii combinatului nu vor să accepte o majorare salarială. "Verdictul în ce priveşte salariile a fost amânat pentru primele zile din 2014, pe data de 6 ianuarie avem următoarea rundă de negocieri. Deocamdată, putem spune că avem o uşoară îmbunătăţire a capitolului protecţie socială, însă avem şi o serie de cerinţe la care ţinem foarte mult", a declarat Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul sindicat care participă anul acesta la negocierile noului CCM.

Salariile, eterna problemă

Din câte se pare, capitolul la care s-au împotmolit negocierile este cel al creşterilor salariale. "Dacă nu se va înţelege că cererile noastre sunt absolut decente, fireşti, există riscul declanşării unor tensiuni sociale pe platforma siderurgică. Tensiuni pe care nu le dorim, dar care par inevitabile, dacă actuala administraţie nu va înţelege nevoile siderurgiştilor", a mai spus Vasile Crişan. Acesta a ţinut să sublinieze că li s-ar face o foarte mare nedreptate siderurgiştilor în 2014 dacă lefurile nu vor creşte. "În acest moment, salariul minim în Combinat, mă refer la salariul muncitorului calificat, este de 900 de lei. Iar Guvernul a anunţat că de la 1 iulie 2014 salariul minim pe ţară va fi de 900 de lei. Practic, asta ar însemna că de la mijlocul anului la ArcelorMittal Galaţi se va plăti salariul minim pe economie. Niciodată în istoria Combinatului nu s-a întâmplat asta. Întotdeauna siderurgiştii au avut ceva mai mult decât salariul minim pe economie, măcar cu o sută de lei în plus. Sperăm ca administraţia să accepte această creştere", a completat Vasile Crişan.

Bruno Ribo: "Să înţelegem unde ne aflăm"

Sindicaliştii susţin că de această majorare de salarii depinde de competenţa la locul de muncă. "Am subliniat asta şi în procesul verbal de la ultima rundă de negocieri. Sindicatul Siderurgistul AMG consideră că între locurile de muncă, numărul de angajaţi, organizarea lucrului şi a timpului de lucru există o legătură strânsă. Ruperea acestei legături duce la scăderea fiabilităţii instalaţiilor de producţie, punând în pericol salariaţii, şi de aceea solicităm mărirea salariilor pentru a păstra competenţa în cadrul societăţii noastre", a mai spus purtătorul de cuvând al Siderurgistul AMG.

De cealaltă parte, însă, conducerea ArcelorMittal Galaţi pare decisă să pună în acord salariile din companie cu situaţia economică. "Singurul meu mesaj este că trebuie să înţelegem unde ne aflăm. Nu trebuie să uităm că suntem în al cincilea an consecutiv de pierderi. Înţelegem dificultăţile angajaţilor noştri, dar ceea ce s-a făcut pentru ei în ultimii doi ani este maximum din ceea ce se putea face. În ciuda pierderilor, trebuie să continuăm să investim, ca să ne menţinem şi să progresăm", a declarat recent Bruno Ribo, într-un interviu acordat "Vieţii libere".

Citit 3681 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2013 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.