Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

* Potrivit unor estimări, câteva mii de siderurgişti gălăţeni se vor putea pensiona mai devreme ca urmare a unor modificări la Legea pensiilor * Se repară o nedreptate comisă în 2011, sunt de părere sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi


Veşti bune pentru mii de siderurgişti gălăţeni şi nu numai. Graţie unor modificări la Legea pensiilor operate de Comisia de Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor, modificări promulgate la începutul acestei săptămâni de preşedintele Traian Băsescu, cei care au lucrat în condiţii grele, în grupa 1 de muncă, se vor putea pensiona mai devreme. Practic, modificările la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, fac în aşa fel încât un an de muncă în condiţii grele să fie luat în calcul drept un an şi jumătate de vechime. Desigur, modul de calcul nu este chiar atât de simplist, însă, potrivit iniţiatorilor acestor modificări, principiul este că o persoană care a lucrat zece ani în grupa I de muncă se poate pensiona cu cinci ani mai devreme, adică la 60 de ani în loc de 65.

Cine beneficiază de aceste modificări

Conform datelor puse la dispoziţie de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, de aceste noi prevederi vor beneficia aproape 60.000 de români, mulţi dintre aceştia fiind gălăţeni. Asta datorită faptului că în grupa I de muncă se încadrează, printre alţii, şi cei care lucrează în siderurgie. "Potrivit unor estimări ale Casei de Pensii, se pare că în această categorie ar intra cam 6.000 - 7.000 de oameni la Galaţi, însă rămâne de văzut care vor fi normele de aplicare ale legii, le aşteptăm cu interese", a declarat sindicalistul Gheorghe Tiber. Tot în această categorie mai intră, la nivel naţional, cei care au lucrat sau lucrează în minerit, pe platforme marine într-un mediu radioactiv, la construcţia de aeronave, în foraj petrolier sau în industria chimică.

Susţinere din partea tuturor partidelor

Toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor au susţinut acest proiect. Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus că acest proiect este o reparare a unei greşeli comise prin Legea pensiilor, Marian Neacşu a arătat că PSD a susţinut întotdeauna acest proiect ca fiind unul necesar, iar gălăţeanul Bogdan Ciucă (PC) a spus că în Galaţi sunt foarte multe persoane afectate şi că prin aceste modificări se face un pas uriaş în repararea situaţiei. În schimb, Cezar Preda (PDL) a menţionat că prin acest proiect nu se face dreptate până la capăt, ci se îndreaptă o discriminare prin altă discriminare.

"Se recunoaşte vechimea în grupa I de muncă"

"Am avizat reintroducerea grupei I de muncă, pentru că printr-o lege nedreaptă Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat în condiţiile grele de muncă, prin avizul nostru am reintrodus această măsură, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele, minerit, siderurgie etc., se încadrează în grupa I de muncă, vor câştiga la pensie ani vechime şi se vor pensiona mai repede", a declarat preşedintele comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, Florin Iordache. Acesta a exemplificat prin situaţiile în care persoane care au lucrat 8 ani în minerit şi au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, la 63, nu la 65 de ani. De asemenea, cei care au lucrat 16 ani în minerit se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. "Se recunoaşte vechimea în grupa I de muncă, e un act reparatoriu", a mai spus Florin Iordache.

S-a reparat "o decizie absurdă a guvernării PDL"

La rândul lor, liberalii au transmis un comunicat în care se precizează că, în conformitate cu amendamentele adoptate la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, care a adoptat raport favorabil la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "la un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de şase ani, de exemplu, persoanele în cauză beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu un an şi 3 luni". "La 35 de ani cotizaţi pentru această grupă de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare este de 12 ani", menţionează sursa citată. "De modificările aprobate astăzi vor beneficia peste 60.000 de persoane", se mai arată în comunicatul deputatului liberal Cristina Pocora. Potrivit comunicatului transmis de PNL, "ca urmare a unei decizii absurde luate în 2010 de guvernarea PDL, oamenii care au muncit în condiţii grele, în oţelării, combinate siderurgice, în industria chimică, în turnătorii de fontă, pe şantiere, nu au mai putut ieşi la pensie anticipat. S-a creat astfel o situaţie de discriminare între persoanele pensionate până la 31 decembrie 2010, care au beneficiat de acest drept, şi persoanele pensionate ulterior acestei date". "Reprezentanţii PNL au făcut demersuri susţinute pentru ca persoanele care au lucrat în condiţii speciale în grupa I de muncă să-şi recapete drepturile luate abuziv de guvernul Boc", mai arată sursa citată.


Opinia sindicaliştilor

Vasile Crişan, sindicatul Siderurgistul AMG: (FĂRĂ POZĂ) "Sigur că este o măsură reparatorie. Nu este o veste bună, ci una foarte bună. Să vedem mai întâi textul de lege, normele de aplicare şi abia atunci ne vom putea pronunţa asupra subiectului, însă aşa cum pare, e un lucru foarte bun. Salutăm această decizie, chiar dacă e târzie".

Gheorghe Tiber, sindicatul Solidaritatea: "E o nedreptate, reparată, însă, doar pe jumătate, pentru că se referă doar la cei care au trecută în cartea de muncă grupa I. Deocamdată, este o măsură recunoscătoare de drepturi, nu constitutivă de drepturi, pentru că mai sunt şi alţi siderurgişti care au lucrat în condiţii grele şi care nu se încadrează în categorie. La începutul anului viitor va fi o Comisie de Dialog Social la Prefectură şi vom vedea exact normele de aplicare".

Citit 4877 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2013 17:28

6 comentarii

 • postat de Stratulat Costel Miercuri, 22 Ianuarie 2014 09:53 5.13.154.*** Link la comentariu
  0
  0

  Pentru cei care au beneficiat de grupa 1 de munca pana la 1.04.2001 ,ma refer la CFR-isti.cei careau lucrat la cai ferate uzinale pe platforme siderurgice se va face un act de dreptate pentru a li se acorda drepturile obtinute legal inainte de anul 2001 si pana in prezent pentru a beneficia de aceleasi conditii ca si colegii lor care sau pensionat inainte de 1.01.2011..?

  Raportează
 • postat de NEINVINSUL Vineri, 03 Ianuarie 2014 12:35 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  0

  Trebuie sa ne reprofilam . Sfera serviciilor este inca slaba , asa ca este o iesire. Vrem nu vrem, trebuie sa intzelegem ca totusi -trebuie sa depinzi de TINE si numai DE TINE. Asa ca voi casca urechile la alte oportunitati , caci daca ma plang.....cu ce-mi voi creste copii.

  Raportează
 • postat de LUPU Duminică, 29 Decembrie 2013 08:47 86.124.204.*** Link la comentariu
  0
  2

  SI CU CEI CARE AU GRUPA A DOUA DE MUNCA ,CUM RAMINE DOMNILOR GUVERNANTI!!?

  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 12:38 5.13.215.*** Link la comentariu
  2
  0

  AU TRECUT 361 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  Bezman
  Bezman
  Bezman
  Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU si tot neamul lor de incapabili lingai si tradatori
  -AU MAI RAMAS 4
  zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii

  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 12:36 5.13.215.*** Link la comentariu
  0
  11

  Asa iti dai seama cit de distrusi economic sintem!Nu mai au ce da pt cumpararea voturilor alegerilerilor ce vin ,si au ghindit astfel!Practic un drept care e si normal este scos la mezat ori de cite ori situatia o cere!Se va aproba dar citi vor beneficia si pina cind ?Aceasta lege la un moment dat va fi din nou aruncata afara dupa ce se instaleaza un guvern cu sacii in car!Si vor spune ca nu mai sint bani de pensii,sau asa a impus FMI,ori UE !Apoi la alegerile ce vin se repeta figuratia iar si iar!Ca pe tabla de sah muta nebunul pe patratele pina ii vine mintea la cap !

  Raportează
 • postat de eu Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 09:34 5.13.221.*** Link la comentariu
  4
  5

  Cu pasi repezi catre 80 % populatie negeneratoare de venituri ....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.