Legea IMM-urilor, făcută praf de Ministerul Economiei

Legea IMM-urilor, făcută praf de Ministerul Economiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 1. * Prevederile convenite între Guvern şi patronatele au fost „uitate” la întocmirea proiectului de lege privind mediul de afaceri

Patronatele gălăţene se arată dezamăgite de forma în care Ministerul Economiei, în ciuda consultărilor avute cu mediul de afaceri, a înţeles să propună „Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii”. Principala nemulţumire a patronatelor este aceea că, faţă de forma convenită între Guvern şi patronate în cadrul Comisiei de Dialog Social, proiectul nu mai cuprinde nici un stimulent pentru înfiinţarea de IMM-uri sau crearea de locuri de muncă de către acestea şi nici măsuri semnificative de susţinere a sectorului IMM-urilor. „Au fost eliminate prevederi importante, precum cele ca, la nivelul IMM-urilor, controlul financiar-fiscal de fond să se efectueze cel mult o singură dată într-o perioadă de trei ani sau introducerea unor programe-suport pentru întreprinderile care investesc echivalentul a minimum 15 la sută din cifra de afaceri anuală în activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare. Faţă de forma discutată cu patronatele au mai dispărut şi prevederile referitoare la acordarea unor stimulente pentru IMM-uri, în primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, cu obligativitatea menţinerii activităţii şi a obţinerii de venituri din exploatare pe o perioadă de minimum doi ani după obţinerea facilităţii; reducerea cu 50 la sută, tot în anumite condiţii, a contribuţiilor sociale pentru maximum patru angajaţi. Această diferenţă între ceea ce se discută în cadrul Dialogului Social şi ceea ce apare în proiectul de lege ne face să ne întrebăm în ce măsură ne putem baza pe Guvern pentru promovarea unor politici publice coerente pentru dezvoltarea mediului de afaceri”, a explicat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.
În opinia Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene, Legea IMM-urilor trebuie să reflecte pe deplin prevederile „Small Business Act”, ce cuprinde un set de 60 de măsuri agreate la nivelul Comisiei Europene pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii la nivel comunitar. Printre măsurile care ar trebui introduse în Legea IMM-urilor se numără aşa-numitul „Test IMM” în privinţa evaluării efectelor proiectelor legislative asupra mediului de afaceri, măsuri de reducere a birocraţiei şi creşterea accesului IMM-urilor la achiziţiile publice, alocarea a 0,4 la sută din PIB pentru finanţarea programelor de dezvoltare şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Citit 1370 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2013 18:30

3 comentarii

 • postat de jag
  Marți, 31 Decembrie 2013 01:36
  5.13.214.***
  Eu am o singura problema sa aflu ce nu e facut praf in Romania? Chiar si R e praf. Da Romanul o duce bine , litoralul e ful vara , acum de revelion statiunile sunt ful, hai 80% , inseamna ca romanul scoate bani din praf, pana o sa il vanda si pe asta si o sa astepte redevente de la americani
  0
  4
  Raportează
 • postat de IMM-uri...fugi de ele, bătaie de joc. Aport financiar la PIB? Nimica toată, maximum 4 la sută.
  Luni, 30 Decembrie 2013 15:04
  109.98.107.***
  IMM-urile? Frecare de mentă după 24 de ani, contracte cu statul cât cuprinde unde Statul Român pierdea permant prin banii contribuabililor români, bani din taxe și impozite din ce în ce mai mari pentru a acoperi ineficiența economică și a IMM-urilor cu a lor patroni ce fac fraudă fiscală ce a ajuns la 10 miliarde euro/an, de top în UE, aproximativ 40% din PIB-ul României. Așa patroni, așa firme, halal de voi, exploatați mâna de lucru ieftină și plătită foarte prost, fără investiții, fără predictibilitatea locului de muncă, așa că românii fug în afară pentru muncă adevărată, pe bani adevărați.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Imemist
  Luni, 30 Decembrie 2013 13:23
  5.13.210.***
  Bai voi, astia de la IMM-uri, frecati menta de nici nu mai stiti cum va cheama, de la ce ati pornit si unde vreti sa ajungeti! Ce ati facut, concret, in ultimii 10 ani pentru mediul de afaceri in afara de conferinte si interviuri in presa?
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.