Radiografia lui 2013 / ArcelorMittal Galaţi, al cincilea an pe minus

Radiografia lui 2013 / ArcelorMittal Galaţi, al cincilea an pe minus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din fericire, pierderile au fost mult mai mici faţă de anii precedenţi, iar societatea pare să dea semne de redresare

Compania ArcelorMittal Galaţi şi-a mai revenit din criza care a afectat piaţa metalurgică mondială, dar se află în continuare departe de a fi profitabilă. În aceste condiţii, conducerea Combinatului afişează un optimism moderat pentru 2014, ale cărui rezultate depind în mare măsură de deciziile politice privind piaţa de energie.

Evoluţie în direcţia bună

Directorul general Bruno Ribo susţine că există un trend pozitiv în ultima perioadă în ceea ce priveşte rezultatele financiare. "Am reuşit să ne reducem din pierderi, dar suntem în continuare în zona de neprofitabilitate, am ajuns la al cincilea an de pierderi financiare. Lucrăm pentru a ieşi din această situaţie. Chiar dacă suntem sprijiniţi masiv de grupul mamă, principalul nostru obiectiv este să revenim peste zero. Legat de acest obiectiv, cel mai important aspect este legat de costurile cu energia electrică. E un capitol pe care trebuie să îl rezolvăm cât mai curând posibil, pentru că nu putem supravieţui unei posibile creşteri explozive a preţurilor pentru energie. S-au făcut nişte paşi în acest an, dar impactul acestor măsuri a fost mic şi va fi acoperit de evoluţia din perioada următoare", a declarat Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi.

"Cei mai buni indicatori de performanţă"

În mod cert, rezultatele mai bune din 2013 se datorează şi unor indicatori de performanţă pe care şeful Combinatului i-a apreciat ca fiind cei mai buni din istoria unităţii de la Galaţi. "Din punctul de vedere al operaţiunilor, vă putem spune că, pe fluxul primar, în 2013 am avut cei mai buni indicatori de performanţă din toată istoria Combinatului. Este important şi pentru mediu, pentru iată am reuşit să reducem cu zece la sută consumul de cocs pentru aceeaşi cantitate de fontă produsă. E important, de asemenea, şi din punctul de vedere al costurilor, cu atât mai mult cu cât competiţia din zona Mării Negre, unde ne desfăşurăm noi activitatea, este poate cea mai acerbă. În privinţa costurilor, suntem aproape la nivelul celor mai bune unităţi din Vestul Europei, din cadrul grupului ArcelorMittal", a explicat Bruno Ribo.

De altfel, acesta a subliniat faptul că situaţia de pe piaţa oţelului a fost destul de dificilă în 2013, cu o concurenţă dură. "Pe partea de table groase s-au înregistrat scăderi, pe fondul diminuării activităţii în investiţiile de infrastructură. Din câte se pare, primul semestru din 2014 va fi cam la fel din acest punct de vedere, aşa că afişăm un optimism rezonabil pentru a doua parte a anului viitor, când ne aşteptăm ca situaţia să se îmbunătăţească.

Dificultăţi în trimestrul al treilea

Pentru a ne menţine poziţia de pe piaţă, şefii combinatului gălăţean susţin că se concentrează pe calitatea serviciilor şi produselor pentru clienţi. "Am avut rezultate foarte bune per ansamblu în 2013 în ceea ce priveşte calitatea. Asta chiar dacă am avut, totuşi, unele dificultăţi în trimestrul al treilea, care au provenit de la Oţelărie, dar şi de la pornirea dificilă a LTG 2, după o operaţiune de mentenanţă. Acestea au avut un impact negativ asupra serviciilor pentru clienţii noştri, dar acum am revenit la normal", a mai spus Bruno Ribo.

Citit 4471 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2013 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.