Mircea Scântei, liderul FSS Metarom: „În toamnă se închid furnalele”

Mircea Scântei, liderul FSS Metarom: „În toamnă se închid furnalele”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Existenţa întregului combinat din Galaţi este în pericol * O scrisoare cu mai multe interpretări * Combinatul ar putea da înapoi ajutoarele de stat *

Decizia de închidere a Uzinei Cocso-Chimice este doar prima piesă dintr-un periculos joc de domino ce poate duce la crearea unor probleme sociale fără precedent în Galaţi. În afară de dramaticele efecte pe care le poate avea închiderea cocseriei, încep să curgă informaţii halucinante despre ce urmează să se întâmple.

Unul dintre cele mai îngrijorătoare scenarii face referire la faptul că, din toamna acestui an, administraţia ArcelorMittal urmează să închidă şi furnalele de pe platforma siderurgică gălăţeană, după cum a informat Mircea Scântei (foto), liderul FSS Metarom. 

„Sub ameninţarea închiderii sunt şi alte obiective din Combinat. Din informaţiile pe care le deţin urmează ca, undeva prin toamnă, să se închidă şi furnalele. Ca atare, se pune un mare semn de întrebare pe existenţa întregului combinat gălăţean. Ştiu despre ce vorbesc şi îmi asum această declaraţie”, ne-a declarat Mircea Scântei, preşedintele FSS Metarom.

Guvernul sfătuieşte şi dezaprobă

Previziunile sumbre vin şi dintr-o altă direcţie decât cea sindicală. După ce a fost anunţată închiderea UCC, conducerea AVAS şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei au transmis conducerii Combinatului o scrisoare (datată 9.04.2009) care poate fi interpretată în multe feluri. Ceea ce trebuie reţinut din această scrisoare este însă că opinia reprezentanţilor guvernului e aceea că închiderea unei unităţi cum este UCC de pe platforma ArcelorMittal pune în pericol funcţionarea întregului Combinat.

„Această măsură (n.r închiderea UCC) va duce la transformarea combinatului siderurgic integrat într-o simplă unitate de laminare a tablei groase şi ne exprimăm dezacordul faţă de această intenţie (…) Apreciem că materializarea soluţiei prezentate pune în pericol însăşi existenţa Combinatului – obiectiv industrial de primă importanţă, care asigură 4-5 la sută din PIB-ul României”, se arată în această scrisoare, semnată de preşedintele AVAS, Mircea Ursache, şi de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Constantin Stafie.

Rămânând la această scrisoare, mai trebuie spus şi că ea punctează un aspect amintit în trecut şi de către sindicalişti: lipsa unui program coerent care să contracareze efectele crizei şi recurgerea în mod exclusiv la măsurile cele mai simple şi cu efectele cele mai grave poate determina primirea unui aviz nefavorabil al Comisiei Europene în ceea ce priveşte viabilitatea pe termen lung a combinatului gălăţean.

Care sunt efectele?  S-ar putea ajunge în situaţia în care Combinatul ar putea da înapoi total sau parţial ajutorul de stat primit la privatizare, se arată în acea scrisoare.

Fără să facă referire la această scrisoare, dar vorbind despre planul de măsuri anticriză de la ArcelorMittal Galaţi, liderul FSS Metraom, Mircea Scântei, a comentat: „Cerem Comisiei Europene să nu dea aviz favorabil viabilităţii Combinatului” (n.r. Se referă la programul amintit mai sus) pentru că închiderea cocseriei şi a Oţelăriei 3, care s-a realizat în anul trecut, au dovedit că investiţiile pe care le-au făcut se regăsesc numai pe hârtie”.

„Prin urmare, cerem ca ArcelorMittal să returneze statului acel un miliard şi jumătate de dolari - datorii şterse la privatizare. Din aceşti bani dorim înfiinţarea unor noi locuri de muncă fără efecte nocive şi fără factori de risc, care au dus la decesul atâtor salariaţi. Nu se pune problema preluării combinatului gălăţean de către stat. Statul ar trebui să afle de ce ei nu au făcut investiţii asumate atât prin contractul de privatizare, cât şi prin contractul de viabilitate, iar sancţiunea este ştiută de la bun început: trebuie să returneze statului român datoriile şterse la privatizare”.

Rămâne de văzut cum se vor implica autorităţile statului în problemele pe care le generează ArcelorMittal în acest moment. Asta pentru că până acum nu am vorbit decât despre ordonanţe de urgenţă fără norme de aplicare, despre scrisori de prietenie sau ameninţare ori despre întâlniri în urma cărora nu a apărut niciun rezultat concret.

Citit 7535 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.