Iată de ce e scumpă apa la Galaţi/ Apă Canal: preţuri umflate, profituri nesimţite

Iată de ce e scumpă apa la Galaţi/ Apă Canal: preţuri umflate, profituri nesimţite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea pregăteşte şi în 2014 o majorare pentru apa livrată populaţiei şi pentru serviciile de canalizare * Din 2011 şi până acum apa s-a scumpit cu 33 la sută, iar preţul canalizării aproape că s-a triplat * Profitul Apă Canal a crescut şi el considerabil: 9,8 milioane de lei în 2011 şi 10,4 milioane de lei în 2012


Bugetul societăţii publice Apă Canal SA, proaspăt aprobat de Consiliul Local Galaţi, în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie, prevede şi în 2014 o majorare de tarif. Atât preţul apei, cât şi cel al canalizării vor fi majorate, urmând ca aceste tarife să contribuie semnificativ la profitul Apă Canal. De altfel, cifrele din ultimii ani arată că, odată cu momentul în care s-a decis majorarea succesivă a preţurilor la serviciul public de apă şi canalizare, Apă Canal a înregistrat profituri uriaşe. În 2010, de exemplu, când tarifele nu fuseseră încă ajustate potrivit strategiei de tarifare, Apă Canal SA înregistra un profit brut de 3,2 milioane de lei. În 2011, an în care s-au majorat pentru prima dată tarifele, Apă Canal a avut un profit fabulos: 9,8 milioane de lei. La fel şi în 2012, când s-au continuat majorările succesive de preţ: profit brut de 10,4 millioane de lei. Deocamdată, Ministerul Finanţelor nu a publicat rapoartele pe anul 2013, însă potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pe 2014, şefii Apă Canal se aşteaptă la un profit de doar 1,5 milioane de lei.

Cu cât cresc tarifele la apă în 2014

Potrivit bugetului votat la sfârşitul lunii ianuarie, Apă Canal estimează că va practica, începând cu data de 1 iulie 2014 un preţ de 3,5 lei pe metrul cub fără TVA, adică 4,34 lei cu tot cu TVA. Faţă de preţul actual, 4,29 lei cu tot cu TVA, majorarea este de numai 5 bani, adică puţin peste 1 la sută. Conform Hotărârii nr. 619 / 19 aprilie 2011 privind aprobarea strategiei de tarifare, pentru anul 2014 era prevăzută o creştere de tarif la apă rece de 2 la sută, însă la fel de adevărat este că anul trecut procentul de majorare nu a fost respectat, Apă Canal adăugând şi inflaţia de 5 la sută, ceea ce a făcut ca anul trecut preţul metrului cub de apă rece să fie majorat cu 8 procente faţă de 2012. Dacă se va aplica aceeaşi strategie şi anul acesta, înseamnă că preţul apei reci va fi ajustat la 1 iulie cu peste aproximativ 5 la sută, BNR prognozând pentru acest an o inflaţie de 3,5 la sută. Asta înseamnă că în partea a doua a anului 2014 vom plăti peste 4,5 lei pentru un metru cub de apă rece. Şi dacă majorările faţă de anul trecut sau faţă de acum doi ani nu vi se par chiar mari, trebuie spus că, în 2011, când a fost aprobat planul de tarifare, apa rece la Galaţi se vindea cu 3 lei metrul cub, adică o majorare de peste 30 de procente.

Preţul canalizării, de trei ori mai mare faţă de 2011

La canalizare, însă, majorarea de tarif prognozată este mult mai mare. De la 2,17 lei, cât costă acum metrul cub de canalizare cu tot cu TVA (1,75 lei fără TVA), se va ajunge la 2,51 de lei cu tot cu TVA de la 1 iulie. Asta fără să mai punem la socoteală inflaţia prognozată, adică încă 3,5 la sută. Conform estimărilor noastre, la finalul acestui ani vom plăti 2,6 lei pentru metrul cub de apă evacuată în canalizare, un preţ care este mult peste cel din 2011, când plăteam puţin sub un leu. Asta înseamnă că preţul canalizării a crescut în trei ani de aproape trei ori. Dacă şi calitatea serviciilor Apă Canal a crescut de trei ori, asta rămâne să o aprecieze fiecare client în parte.

ArcelorMittal vinde apa cu nici zece bani metrul cub

Apa din Dunăre pe care o primeşte Apă Canal spre procesare din partea ArcelorMittal costă, potrivit reprezentanţilor combinatului, aproape zece bani pe metrul cub. Preţul este confirmat de bugetul Apă Canal pe 2014, care şi-a făcut planul pe baza unui tarif de 97 de lei pentru mia de metri cubi. Un calcul simplu ne arată că extragerea apei din Dunăre înseamnă doar două procente din costul final cu care este facturat consumatorul gălăţean. Restul de 4,2 lei (la preţurile de acum) pe metrul cub reprezintă costurile Apă Canal cu purificarea şi cu transportul prin reţele spre robinetul consumatorului. Reprezentanţii ArcelorMittal susţin că preţul de nouă bani şi ceva acoperă doar taxele de extragere a apei şi costurile cu energia. Întrebat dacă nu crede că ar mai trebui să ajusteze preţurile la apa livrată Apă Canal, în condiţiile în care aceasta obţine profituri de milioane de lei şi furnizează materie primă la preţul de producţie, conducerea ArcelorMittal Galaţi a sugerat că nu intenţionează să ajusteze preţul pentru a face profit. "Pentru noi, soluţia profitabilităţii nu este aici. Poziţia noastră este foarte simplă. Prin acest preţ noi dorim doar să ne acoperim costurile de mentenanţă şi de exploatare. Noi nu suntem producători de apă, suntem producători de oţel", a declarat Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi, la o întâlnire desfăşurată la finele anului trecut. Cu alte cuvinte, Apă canal nu are niciun motiv să se teamă de o majorare a preţului materiei prime, care să îi afecteze profitabilitatea.

Profitul Apă Canal a început să crească în acelaşi timp cu preţurile pentru populaţie

În toţi aceşti ultimi ani în care preţul materiei prime a fost foarte scăzut, iar tarifele de apă şi canalizare pentru populaţie au fost ajustate semnificativ, profitul înregistrat de societatea Apă Canal a cunoscut cele mai înalte culmi ale gloriei. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2008 de exemplu, Apă Canal a avut un profit decent de 1 milion de lei. Acesta a crescut un an mai târziu la 1,9 milioane de lei şi la 3,2 milioane în 2010. În acelaşi timp cu începerea programului de creştere a tarifelor la servicii, profitul Apă Canal pur şi simplu a explodat: 9,8 milioane de lei în 2011 şi 10,4 milioane de lei în 2012. Nu avem încă date oficiale privind profitul pe 2013, însă, cel puţin deocamdată, Apă Canal prevede un profit relativ modest pentru anul în curs: doar 1,5 milioane de lei. Adică mult sub profiturile din 2011 şi 2012.

Gelu Stan, un director de milioane de lei

 

Potrivit bugetului Apă Canal pe 2014, directorul general Gelu Stan va încasa 83.000 de lei în acest an numai din salariu. Asta înseamnă o leafă lunară de aproximativ 7.000 de lei. Dar asta nu este, probabil, totul, pentru că acelaşi buget mai prevede, pe lângă bonusurile obişnuite (tichete de masă, "Pom Crăciun"), şi o serie de "sporuri, prime şi alte bonificaţii aferente salariului de bază". În total, pe întreaga companie, aceste "sporuri, prime şi bonificaţii" înseamnă peste 7,5 milioane de lei noi pe an, adică aproximativ 625.000 de lei pe lună. Ceea ce înseamnă că, dacă s-ar împărţi în mod egal această sumă între toţi cei aproximativ o mie de angajaţii ai Apă Canal, aceştia ar trebui să primească suplimentar în fiecare lună, pe lângă salariul de bază, peste 600 de lei. Cum "sporurile, primele şi bonificaţiile" nu sunt niciodată împărţite în mod egal între angajaţi, foarte probabil conducerea companiei îşi rotunjeşte lunar încasările cu sume destul de consistente, pe care, deocamdată, nu am reuşit să le aflăm.

În orice caz, potrivit bugetului pe 2012, salariul mediu în Apă Canal ar trebui să fie undeva la 1.400 de lei pe lună, la care se mai adaugă şi tichetele de masă. Şi, evident, "sporuri, prime şi bonificaţii" pentru cei care le merită. Veşti bune ar fi chiar şi pentru salariaţii de rând ai Apă Canal. "Cheltuielile previzionate în Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 permit (...) acordarea unei creşteri salariale de 3 la sută începând cu ianuarie 2014", se arată în bugetul Apă Canal.

Citit 13668 ori Ultima modificare Duminică, 09 Februarie 2014 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.