Campanie VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă!"/ Firma care nu ştie ce înseamnă criza

Campanie VL "Ei ţin Galaţiul în viaţă!"/ Firma care nu ştie ce înseamnă criza
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* De 20 de ani, Criomec SA a devenit una dintre cele mai bune firme care oferă montaj, mentenanţă şi service în echipamente industriale * Compania a obţinut peste 20 milioane de lei profit în ultimii cinci ani


Criomec SA Galaţi este una dintre acele firme de care economia locală are nevoie ca de aer. Cu un număr de salariaţi mereu în creştere, cu cifre de afaceri care se învârt în jurul a zece milioane de euro pe an, firma condusă de inginerul Alexandru Şerban se numără printre puţinele companii pe care nici criza financiară mondială nu a reuşit să o atingă. Relevante din acest punct de vedere nu sunt doar declaraţiile conducerii, ci şi cifrele ultimilor cinci ani. Într-o perioadă în care multe firme s-au chinuit pur şi simplu să reziste pe piaţă, Criomec SA "a duduit". A făcut profit de peste 20 de milioane de lei în ultimii cinci ani, adică în plină criză financiară.

O afacere care s-a "copt" în 20 de ani

Criomec SA împlineşte în 2014 nu mai puţin de 20 de ani de existenţă. Înfiinţată în 1994 de un grup de specialişti care lucrau în combinatul siderurgic, Criomec a crescut an de an, s-a dezvoltat prin forţele proprii şi a ajuns să fie una dintre cele mai bune firme care oferă proiectare, execuţie, montaj, mentenanţă şi service în domenii industriale diverse: de la gaze tehnice şi criogenie până la petrochimie şi metalurgie. Dacă vreţi să ştiţi cu ce se ocupă concret, e suficient să aflaţi că fabrica de oxigen care aparţine Linde Gas, de pe platforma siderurgică, a fost montată în totalitate de Criomec SA. "În urmă cu 20 de ani am început cu doar câţiva angajaţi, zece, 20 de persoane. Aveam un depozit de butelii de gaze tehnice şi făceam mentenanţă în fabrici de oxigen. Apoi, încet, încet, cerinţele au crescut, iar noi ne-am diversificat şi pe metalurgie, şi pe petrochimie, nu doar pe criogenie", spune directorul general, Alexandru Şerban.

Specialişti plecaţi din combinat

Grupul în jurul căruia s-a dezvoltat această afacere a plecat din combinatul siderurgic Galaţi la începutul anilor '90. "Noi lucram în Combinat la Fabrica de Oxigen. Eu am lucrat acolo vreme de 15 ani. Şi cu un grup de colegi de acolo am plecat şi am făcut firma aceasta. În Combinat, nu prea mai aveai ce face după Revoluţie. Se reduseseră capacităţile de producţie, managementul nu era unul chiar fericit ca să spun aşa... În orice caz, în acea perioadă nu mai aveam tragere de inimă să mergem la serviciu, pentru că lucrurile erau aşa cum erau în Combinat. Şi, pentru că eram buni să facem altceva, am luat hotărârea să plecăm", susţine directorul Criomec. Faptul că erau buni specialişti, i-a ajutat enorm să cunoască succesul în afaceri chiar de la bun început. "Nu a fost greu pentru că ştiam exact ce aveam de făcut. Am avut chiar de la început un contract bun, cu Lukoil, cu acei bani am cumpărat terenul acesta (pe Şoseaua de Centură, n.r.), un apartament în Mazepa în care au fost la început birourile. Apoi, din comenzi succesive am tot construit. Tot ceea ce vedeţi aici e făcut cu banii noştri, cu banii câştigaţi de noi din afacere. Nu am moştenit nicio hală, nu am luat nimic de-a gata, am pornit cu totul de la zero", îşi mai aminteşte Alexandru Şerban.

"Sunt bani pe care îi aducem în România"

Deşi reprezintă unul dintre pilonii de bază ai economiei gălăţene, şefii Criomec nu consideră că sunt o firmă prea mare. "În anul 2013 am avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Noi nu suntem o firmă foarte mare, pentru că o cifră de afaceri de zece milioane de euro nu e mult. Dar important este că noi nu lucrăm nimic cu statul. Deci toţi aceşti bani pe care noi îi dăm la stat sub formă de impozite şi taxe provin practic de la firme de afară. Sunt bani pe care îi aducem în România. Noi nu întoarcem nişte bani către stat, aşa cum fac firmele care au contracte cu statul. Eu nu spun că aceste firme nu sunt importante; să lucrezi cu statul e important, dar ce voiam eu să subliniez e că noi, lucrând cu firme din străinătate, aducem bani în economia noastră", explică Alexandru Şerban.

"Afacerile cu statul sunt bune, dar să le faci corect"

Conducerea Criomec susţine că lipsa lucrărilor cu statul nu este neapărat o strategie de business. Explicaţia este mult mai simplă de atât. "Eu când văd câte acte trebuie la o licitaţie pe SEAP simt că îmi pierd vremea, nu vreau să particip la aşa ceva. Mi se pare foarte greu, foarte complicat. Şi e o răspundere foarte mare, poţi să greşeşti ceva... imediat ajunge procurorul la tine în birou. Nu spun că afacerile cu statul nu sunt bune, dar să le faci corect, să câştige toate părţile implicate. Şi firmele care fac afaceri cu statul reprezintă un motor economic, chiar dacă ei întorc banii înapoi către stat prin taxe, prin salarii care intră apoi în consum, în economie. Reprezintă şi firmele astea un segment important de creştere economică", îşi expune Alexandru Şerban punctul de vedere cu privire la afacerile cu statul. Din acest motiv, Criomec lucrează numai cu alte firme private. Şi, se pare, a avut numai de câştigat de pe urma acestei decizii. "Am încercat la un moment dat şi când am văzut că preţul cu care s-a câştigat licitaţia nu acoperea nici costul achiziţiei de materiale, am zis că noi nu ştim să facem treaba asta şi că trebuie să ne lăsăm. Probabil că ar fi urmat o creştere a valorii contractului, dar eu nu sunt învăţat cu aşa ceva. Eu trebuie să ştiu de la început bugetele", susţine Alexandru Şerban..

Lucrează cu companii internaţionale puternice

Mai mult, Criomec SA are drept parteneri firme internaţionale care au reprezentanţe în România. Aşa cum e Linde Gas, OMV sau, mai nou, ArcelorMittal. "Cu ArcelorMittal colaborăm mai mult de când au venit francezii, pentru că atunci când erau doar indienii, voiau să vadă doar preţuri mici, calitatea nu prea îi interesa. Acum, de când s-a schimbat managementul şi a intrat şi Arcelor s-a mai schimbat situaţia", a explicat Alexandru Şerban. În prezent, Criomec îşi desfăşoară activitatea atât intern, cât şi în afara graniţelor ţării. "În ultimii trei ani am lucrat cam jumătate în ţară şi jumătate în afara României. Dar aceste procente variază. Acum avem mai multe lucrări în ţară", a mai declarat directorul Criomec.

Taxe şi impozite de 1,5 milioane de euro pe an

Criomec SA a dat către bugetele de stat şi local în anul 2013 peste 7 milioane de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro. Practic, acesta ar fi şi aspectul pe care conducerea companiei l-ar regla dacă ar putea: cât se plăteşte la stat faţă de cât primesc angajaţii. "La noi salariile sunt în jur de 12 miliarde de lei vechi pe lună. Şi se duc 6 miliarde pe cardurile oamenilor şi alte 6 la stat. Angajaţii măcar vin la serviciu şi fac treabă. Ceilalţi bani se duc unde se duc. Da, ar trebui ca aceşti bani să îi vedem undeva, dar, pe de altă parte, eu consider că dacă fiecare om şi-ar face treaba putem să avem cei mai tâmpiţi guvernanţi din lume. Până la urmă, guvernanţii sunt izvorâţi dintre noi, nu sunt nici mai răi, nici mai buni decât restul lumii", este de părere Alexandru Şerban.

"Am avut de lucru mai mult decât avem capacitatea"

Conducerea Criomec se consideră fericită că nu a dat piept cu criza economică. E drept, au fost unele probleme, dar peste care s-a reuşit să se treacă destul de uşor. "Până iarna trecută, când am avut ceva probleme, noi am avut mai mult de lucru în timpul crizei decât în alte perioade. Am avut norocul că s-a făcut fabrica asta de oxigen din Combinat, care a fost montată de noi integral, inclusiv de pusul gazonului ne-am ocupat. Deci noi, timp de trei ani, am avut de lucru peste capacitatea noastră. Am avut lucrări multe şi în străinătate, deci nu am simţit nicio criză", susţine Alexandru Şerban.

Statul să intervină doar la capitolul taxe pe salarii

Managerul Criomec SA, Alexandrul Şerban, consideră că statul nu trebuie să ajute prea mult companiile private, ci trebuie doar să le ofere un cadru corect în care acestea să se dezvolte. "Şi oamenii de afaceri se mai vaietă ca babele. La retail e într-adevăr o problemă, acolo sunt probleme cu predictibilitatea regimului fiscal. Dar firmele din domeniul nostru de activitate nu au nicio problemă. Eu zic că un guvern care vrea să încurajeze o firmă privată nu poate şi nu trebuie să o ajute decât la capitolul taxe la salarii", este de părere Alexandru Şerban.

E nevoie neapărat de aeroport în zonă

Una dintre cele mai importante investiţii de care ar avea nevoie zona Galaţiului este, în opinia managerului Alexandru Şerban, un aeroport. "Când vin din străinătate, clienţii noştri fac două, trei ore cu avionul până la Bucureşti şi trei ore şi jumătate cu maşina până la Galaţi. Aeroportul e o necesitate în zonă şi trebuia făcut de mai multă vreme", susţine managerul Criomec.

Profil de manager / Cine este Alexandru Şerban

* Are 49 de ani, este căsătorit şi are un copil

* Licenţiat în inginerie la Universitatea "Dunărea de Jos", promoţia 1993, specializarea Maşini Termice

* În 2004 şi-a luat doctoratul în domeniul Ingineriei Mecanice, specializarea Criogenie

* A lucrat 15 ani în combinatul siderurgic Galaţi, la Fabrica de Oxigen

* Conferenţiar la Universitatea "Transilvania" din Braşov, Facultatea de Construcţii

SC Criomec SA, fişa afacerii

* Domeniu de activitate: proiectare, execuţie, montaj, mentenanţă şi service în domenii industriale diverse;

* Anul înfiinţării: 1994

* Număr de salariaţi: 350

* Cifră de afaceri în 2013: 47,9 milioane de lei

* Profit în 2013: 2,8 milioane de lei

Citit 11143 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.