Întâi somaţia, apoi poprirea/ Firmele scapă de "dictatura" fiscului

Întâi somaţia, apoi poprirea/ Firmele scapă de "dictatura" fiscului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înainte de a trece la punerea unor popriri pe conturile contribuabililor, instituţiile fiscale vor fi obligate să emită în prealabil somaţii de plată


Instituţiile fiscale vor aplica din această săptămână o nouă procedură de poprire a conturilor bancare. Astfel, potrivit OUG nr.8/2014, vizând şi Codul de procedură fiscală, poprirea conturilor bancare nu se va mai putea face decât după 30 de zile de la emiterea unei somaţii. Până în prezent, de cele mai multe ori se blocau conturile şi abia apoi se trimiteau somaţiile. Ba, adesea, nu puţine au fost şi cazurile în care conturile au fost blocate în vederea stingerii unor creanţe bugetare fără ca măcar cei vizaţi să mai primească vreo somaţie.

Care sunt noile prevederi

Ordonanţa nr.8/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.151/2014 şi este aplicabilă începând din această săptămână. La punctul 16 al Ordonanţei se precizează că, la capitolul „Executarea silită prin poprire”, articolul 149, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins: „Pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin.(5) aplicându-se în mod corespunzător. În acest caz, prin excepţie de la art.145 alin.(1), poprirea nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.”

Consecinţe pentru mediul de afaceri

Până în prezent, legislaţia prevedea doar la modul generic trimiterea unei somaţii către debitori, iar aceasta, de multe ori, nici nu mai era trimisă. Băncile primeau o înştiinţare de poprire asupra tuturor conturilor şi a tuturor sumelor debitorului şi, vrând, nevrând, erau obligate să le pună în aplicare. Nu de puţine ori agenţii economici gălăţeni au reclamat faptul că, la cea mai mică întârziere, se trezeau cu conturile blocate, ceea ce ducea la blocaje pe întreg lanţul economic, a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon: „Pe de o parte, era problema că somaţia de la fisc; dacă te uitai la timbrul de pe adresă, venea adesea după ce erai cu conturile blocate şi executat. Practic, nu era o comunicare în adevăratul sens al cuvântului şi statul avea libertatea de a avea un comportament abuziv, dictatorial, în raport cu agenţii economici. Se poate întâmpla ca o firmă să înregistreze unele întârzieri, uneori poate şi pentru că ea, la rândul eim are nişte sume de primit, poate chiar şi de la stat, dar de aici până la a pune oricând şi oricum poprire pe conturi e cale lungă. Sunt permanent de făcut plăţi pe fluxul economic al unei societăţi, nu poţi să le blochezi pur şi simplu. Cei cu adevărat rău-platnici nu trebuie lăsaţi, dar nu cu preţul unor abuzuri la adresa tuturor agenţilor economici”. Reprezentantul IMM-urilor a arătat că se puneau popriri „chiar şi pentru sume de un leu”, iar acest lucru crea un prejudiciu de imagine firmelor în cauză, partenerii de afaceri şi clienţii devenind suspicioşi în legătură cu starea lor economică.

Dobânzi cu dus-întors

O altă veste bună pentru agenţii economici este şi aceea că, prin aceeaşi OUG nr.8/2014, au fost scăzute şi dobânzile de întârziere pentru sumele neachitate de la 0,4 la sută pe zi la 0,3 la sută pe zi. În plus, dacă un contribuabil a achitat impozite şi taxe în baza unui act administrativ fiscal ce ulterior s-a dovedit a fi eronat şi s-a anulat, atunci contribuabilul are dreptul la dobânzi de întârziere de la data plăţii sumelor solicitate şi până la data restituirii sau compensării sumelor respective.

Citit 4478 ori Ultima modificare Marți, 04 Martie 2014 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.